Tesla BM 492
Moderátor: Moderátoři
Dlhšiu dobu som nemal čas na BM492. Konečne som sa k tomu dostal.
Ale k tomu tvarovaču, resp hranám. Zistil som, že na pozícií E11 kde má byť KSY71 sa nachádza KSY62B a pri detailnejšom pohľade bolo vidieť, že tam bol už vymenený - podľa mňa.
Obyčajným krabičkovým Mtesterom som zmeral hfe a Uf postupne pre E10, E11, E12 a E13. viac neviem momentálne zistiť.
E10 (KSY71) - hfe = 84, Uf = 738 mV
E11 (KSY62B) - hfe = 39, Uf = 759 mV
E12 (KSY71) - hfe = 104, Uf = 742 mV
E13 (KSY71) - hfe = 59, Uf = 747 mV
Moja otázka: Treba vymeniť ten KSY62B za KSY71?
KSY71 mám zopár kusov, akurát v BM492 sú pozlátené vývody a ja mám nepozlátené. To je ale asi výrobnou sériou...
Stále je to ale taký nepekný obdĺžnik (v smere zľava doprava), v podstate rovnako zdeformovaný ako na obrázku, ktorý som tu už pred časom ukladal.
Pre zaujímavosť som vymenil tranzistor na pozícií E13 (ten z najnižším hfe) ale to bolo úplne zle, lebo spodná hrana bola vyššie a dobeh (zľava doprava) bol úplne zlý. Vrátil som tam teda pôvodný tranzistor. Nemali by byť tie E10 až E13 nejakým spôsobom párované?
Spároval som dvojice KSY71 a vymenil:
E10/E12
E10 h21e= 104, Ube = 670
E12 h21e= 106, Ube = 671
E11/E13
E10 h21e= 109, Ube = 671
E12 h21e= 113, Ube = 669
Zlepšilo sa to pre najvyšší rozsah x1M:
Neviem, či tu je ešte priestor na zlepšenie. Nábehové hrany sú teraz okolo 15 ns.
Ale jednu vec to teraz robí na ostatných nižších frekvenčných rozsahoch: Keď je potenciometer vybudenia obdĺžnikového signálu v polohe od najmenej po zhruba polovicu rozsahu tak spodný obdĺžnik je dosť rozoscilovaný a nie je amplitúdovo simetrický s horným priebehom. Za polovičkou rozsahu až vyššie sa to akoby skokovo dorovná a je to potom OK. To sa deje na všetkých rozsahoch okrem najvyššieho x1M.
tu je foto:
Vďaka
Stranou pozornosti nejsou ani ostatní blokovací kondenzátory na desce (C3, C4,C5,C7).
Skúšal som rôzne kombinácie prikladaných keramík, ale nič nepomohlo. Spravil som to teda tak, že na pozíciu E12 a E10 som dal pôvodné tranzistory (h21e=100, Ube=747mV), ktoré tam boli. Podarilo sa mi nájsť ešte jeden KSY71 s h21e=60 a Ube=750mv pre pozíciu E11, čo mi pasovalo pekne do dvojice s pôvodnou E13. Pre tuto dvojicu sú nižšie zosilnenia, čo nakoniec vyhovovalo. No a výsledok je už v poriadku, na všetkých rozsahoch už nie je nesúmernosť a rozkmitanie dolnej časti obdĺžnika. Podľa toho, čo som si všimol, tak E11 a E13 majú dočinenia s dolnou časťou obdĺžnikových signálov a E10 a E12 zasa s hornou, teda tak mi to príde, opravte ma ak sa mýlim... Je to teda teraz v pohode. Jediná maličkosť je tá, že nábehová hrana je stále cca 15 ns a nie menej ako 10 ns podľa servisáku. Teraz ma napadlo, či to nemôže byť spôsobené aj tým, že to meriam osciloskopom naprázdno bez záťaže a mám to teda s odrazmi. Vyrobím si záťaž a zmeriam tak.