Baťa se obrací v hrobě...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
DukeNuke

#61 Příspěvek od DukeNuke »

@samec:
ad voda - nevím sice kolika proudy útočili, ale jedna proudnice dává 200l/min => kubík za pět minut. Hadice museli táhnout mezi dveřma, takže takové množství odteklo v pohodě. Po propadu střechy hašení pomocí výškové techniky, dejme tomu 5x žebřík á 400 l /min. tj. 2 kubíky minutově. Když beru plochu 5900m² a výšku po okna 3m, jak uvádíš, pak objem bude 17700m³. Pokud tam stříkám 2 m³ za minutu, pak by mi trvalo naplnění 8850 minut (cca 6 dní). Takže ne. Ke zřícení došlo jednoznačně vlivem požáru na železobetonovou konstrukci skeletu. Ta povolí po 180 minutách. A to tak zhruba sedí.
ad zřícení - jakmile dojde k porušení stability nosných konstrukcí, pak prostě budova spadne. A to, proč tahle část ano, a tahle ne, to by uměl říct statik. Já můžu jen podotknout, že budova se stavěla na etapy a bůhvíjak byl nosný skelet mezi sebou v rozdílných etapách svázán. A i tohle je jen hypotéza.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Lukas-Peca »

Budova se rozložila na třetiny díky tomu, že mezi jednotlivými částmi byly jen volně položené železobetonové překlady. Na fotkách před požárem je to vidět. Třetiny mezi sebou zřejmě nebyly svázány vůbec, ono by to asi ani nešlo kvůli tomu, že by se sesedaly různou rychlostí.

Mě jako laika zaujalo to, že se při požáru v 9. patře podlahy propadly až k zemi.

Co se týče té statiky, bourání okolních budov atd., některé budovy bylo potřeba zbourat kvůli statickým vadám a ty rekonstruované se musely dost složitě opravovat (ty svislé sloupy se snad dokonce omotávaly nějakou pevnou tkaninou, aby se beton nevylomil, případně se musely dělat celé nové). Baťa si zakládal na tom, že veškeré budovy projektoval na životnost 20 let. Pak už byla budova zastaralá a měla se vyměnit. Dost se to projevuje na obytných půldomcích, ty se po 80 letech bez rozsáhlé opravy začínají dost rozpadat.

Té budovy je ale opravdu škoda, v areálu to byla druhá nejzajímavější stavba. Vždy, když jsem šel okolo, tak jsem si ale říkal, že to nějak takto dopadne.
DukeNuke

#63 Příspěvek od DukeNuke »

Tam nehořelo jen 9. patro. Tam to jen začalo. Požár se šířil dál. Když se zřítila střední část, tak je vidět, že už hoří pater několik. Na videích je taky vidět, že v části, která zbyla hoří velice intenzivně i dole. A na videích z dronu je vidět, jak jsou některé nosné sloupy poškozeny.
Koho by zajímaly záběry hasičů: https://cloudgrh.hzscr.cz/index.php/s/kR5DwPzzKEbFjYd
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“