Oprava přehrávače SanDisk Sansa Clip Zip

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Oprava přehrávače SanDisk Sansa Clip Zip

#1 Příspěvek od EKKAR »

Už několik let vlastním hlavně na cesty tento minipřehrávač zvuku ve formátu mp3 a dalších (ogg, flac ...) s interní pamětí 4GB a možností rozšíření microSD kartou až na 64GB. Před Vánoci se mi ale "Sansa jakosi poondila" v tom smyslu, že nešla zapnout a na připojení k PC vůbec nereagovala. Stalo se to potom, co jsme se synem nejdřív mysleli, že Sansa půjde použít jako externí flash k jeho BlueTooth repráčku - ten má USB-A zásuvku - a připojili ji k němu. Nápad se nepotvrdil, Sansa repráček neuznala za hodnej komunikace a brala ho jen jako nabíječku. Synátor proto Sansu napojil k NTB Lenovo, bohužel se systémovým výrusem Win10 Houmless (proč bohužel vysvětlím pozdějc) a stáhnul její obsah do NTB. Z něj pak už BT přenos do repráčku fungoval i přes půl bytu a my mohli relativně svobodně vykonávat předvánoční přípravy a mít hudební oživení blízko sebe - to hlavně kvůli manželce, který vadí nahlas puštěná muzika k práci - obzvlášť když je puštěná přes celej byt. Ženáči a zadaní určitě chápou, ti nezadaní pochopí časem.

No a co čert nechtěl, další den už jsem Sansu nezapnul a tvářila se jako mrtvolka. Myslel jsem si, že umřela a začal jsem jí chystat pietní dekompilaci, když mne napadlo použít jinou nabíječku, než s jakou jsem ji do těch Vánoc provozoval. Připojil jsem milou Sansu krátkým USB-A/USBmicro kablíkem z příslušenství jakýhosi mobilu k USB-hubu, kterej mám na svým PC - a ejhle, po chvíli se na přehrávači rozsvítil displej a projelo logo SanDisk. Na PC při tom vyskočila hláška, že připojené zařízení USB nebylo identifikováno a nepodařilo se pro něj nainstalovat ovladač. Nechal jsem Sansu několik hodin připojenou, což vždycky stačilo na plný nabití interního akumulátoru - a pak ho vyzkoušel. Bohužel po odpojení od PC se objevila hláška "Aktualizace databáze" - a přehrávač po malý chvilce znovu kompletně zamrznul.

Opětovný připojení nepomohlo, displej svítil onou hláškou a pokusy o ovládání neměly žádnou odezvu. Říkal jsem si "tak je to jasný, na chvíli se zmátořila, ale je stejně kaput...". Pak jsem ale zkusil ještě jednu věc - z přehrávače jsem vytáhnul microSD kartu a nechal milou Sansu jen s interní pamětí. Počkal jsem do druhýho dne, až displej definitivně zhasne (vybitím interního aku) a znovu jsem Sansu připojil k hubu u PC, tentokrát ale ověřeným kablíkem podobný mini-dýlky z příslušenství powerbanky. Chvíli se nedělo nic, pak se rozsvítil displej, Sansa zahájila nabíjení a zároveň i "Aktualizaci databáze" - ta proběhla velice rychle, protože ve slotu chyběla microSD s kapacitou 16GB, ale potom znovu přehrávač zmrtvěl - žádná reakce na tlačítka. Po připojení k PC se sice dalo načíst co je v jednotlivejch adresářích, ale po opakovaným odpojení znovu žádná reakce na tlačítka.

Dumal jsem nad tím jak Sherlock, co s tím může bejt, že jednou se to umí přihlásit, ale po odpojení se to sekne, bez karty se aktualizuje, ale nejde ovládání - no prostě záhada jak v Bermudským trojúhelníku. Nakonec mě napadla ještě jedna - a musím říct že spásná - myšlenka. Našel jsem na netu náhradní firmware pro tenhle typ Sansy (Ujec Ghůůůghl, kdo taky jinej, že?) a v souladu s návodem jsem z ní nejdřív vymazal všecko co vymazat šlo, do kořenovýho adresáře vložil ze stáhnutýho .zip souboru vyextrahovanej soubor .bin a milou Sansu vyškubnul z portu - dějž se vůle koho chceš ... Displej bliknul, chvilku tam svítilo "Aktualizace softwaru" a pak tma. Zkusil jsem zapínací tlačítko - a ejhle, Sansa oživla a všecko normálně funguje. Musel jsem si sice znovu nastavit čas, kalendář a jazyk, ale to už je muška jenom zlatá. Prostě "Houston, our problem is fixed!" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A protože onen problém nastal po připojení k PC se systémem Win10, přičítám tuhle sviňárnu jemu - obzvlášť po "aktualizaci 10/2018", kterou už Mrkvošrot několikrát pozastavil, protože si jako snad všecky předcházející dělala s uživatelskýma datama v tímhle výrusem napadenejch PC naprosto co chtěla ...

Pro zájemce, který napadne podobný řešení problémů s nějakým přehrávačem ještě upozorňuju, aby si při tomhle novým nastavování sice klidně potvrdili češtinu jako komunikační jazyk, ale aby se ani za živýho Boha nehlásili k sídlu a úmyslu přehrávač používat na území €urochujstánu - ale aby si nastavili možnost "Other country". Pokud se totiž přiznají k tomu, že Sansu (nebo i jinej přehrávač včetně telefonu) chtějí používat na území ovládaným buzerokratama z Brusele, nastaví se jim v přehrávači tak nízká maximálně použitelná hlasitost, že s běžnýma sluchátkama typu "špunty" nebo "pecky" si v prostředí s hlukem srovnatelným s hlukem na běžný ulici žádnou muziku neužijou. To už totiž před několika lety právě buzerokrati z Brusele nadiktovali všem výrobcům a odůvodnili to ochranou sluchu ovčanů. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hubert_79 »

bohužel se systémovým výrusem Win10 Houmless (proč bohužel vysvětlím pozdějc)

V dalším díle?
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

nedoslo behem kopirovani dat k prilis brzkemu vytazeni z USB? jestli probihala jeste nejaka operace na pozadi, mohlo dojit k nejakemu nakopnuti...
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

A to ještě neexperimentoval s Rockboxem ;-)... Po formátu paměti z menu se tento systém smaže a zůstane vadný bootloader.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Hubert_79 píše:
bohužel se systémovým výrusem Win10 Houmless (proč bohužel vysvětlím pozdějc)

V dalším díle?
Předposlední odstavec postu vysvětluje. Jinak na svým poči mám W7, se kterýma nejsou v tomhle směru žádný problémy = určitě se necpou do věcí, po kterejch jim naprostý h0vn0 je.
keemo píše:nedoslo behem kopirovani dat k prilis brzkemu vytazeni z USB? jestli probihala jeste nejaka operace na pozadi, mohlo dojit k nejakemu nakopnuti...
Data se kopírovaly ze Sansy do NTB, mladej je poučenej, že obzvlášť s Winrusem10 MUSÍ BEZPODMÍNEČNĚ POUŽÍVAT rutinu "Bezpečně odpojit zařízení" - už si takhle totiž zprasil fungl novou flashku 32GB, když ji vyškubnul z portu při neukončeným kopírování nějakýho souboru do školy. Spěchal, kopčil něco kámošovi a nepočkal na ukončení - flashku kterou dostal den předtím od manželky jednoduše vyškubnul z NTB a mazal do školy. A ve škole už mu ji počítač nenačet ... Takže věřím tomu, že i Sansu odpojoval až po vyhození hlášky "Nyní můžete zařízení bezpečně odebrat"...

Artaban001 píše:A to ještě neexperimentoval s Rockboxem ;-)... Po formátu paměti z menu se tento systém smaže a zůstane vadný bootloader.
Speciálně v případě Sansy Clip Zip jsem byl před instalací Rockboxu varovanej - že když se to náhodou nepovede, tak to je na vyhození do Kolesova kontejneru, protože Rockbox nabourává právě i kořenovej adresář ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hubert_79 »

Vysvětluje... Předestírá čistou domněnku. Osobně jsem nikdy na 10 v 1810 neměl s čímkoli do USB problém. Pravda - vždy používám to "Vyjmout..." a až mi systém řekne (což je otázka pár vteřin), vyjmu.
Čímž nechci MS nějak hájit, ale ono to vyndavání bez odkliknutí může způsobit docela problém a není to chyba (primárně) MS.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Srovnej - několik let používání spolu s W7 - a žádnej problém. A pak jediný připojení k Winrus10 1810 - a BÁC ho ... Ne, opakovaně to zkoušet nebudu.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Ona i poškozená MP3 stažená z netu dokáže ten MP3 pěkně rozhodit. Naprd je fakt, že chybí tlačítko RESET. musí se dlouho držet to tlačítko, kterým se to zapíná.
A k tomu RockBoxu: Píšu z vlastní zkušenosti, už jsem se tu Sansu chystal vyhodit. Říkal jsem si, že už nic horšího se stát nemůže, tak jsem ji připojil k PC a zachránil. Teď si ale nevybavuju, jestli jsem musel napřed znovu nahodit Rockbox, aby se spojil s tím jeho bootloaderem, pak jej odinstalovat, nebo jestli stačilo pouze flashnout původní FW. Každopádně to bylo poučení, že si s tím RockBoxem nemám dále zahrávat.. ;-)
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Jo, s tímhle jsem se setkal už u předchozího typu - Sansa Clip. Jedno sosnutý album Sandry vždycky po dohrání skladby reprodukci zastavilo skokem zpět na začátek skladby a tam rafnutím. Třeba ve WinAmpu nebo Foobaru v PC to neudělalo, ale v Sanse jo. Musela se vždycky jedině vypnout a znovu zapnout, pak skip na další skladbu, ta se přehrála - a s jejím koncem znovu rafanec ... A dělalo to právě jen to jediný album ..
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Hubert_79 »

Ale jo, já se nehádám. Jen mi to přijde divný...
Používám ke kompu tři čtečky paměťovek, některé dosti diluviální a nikdy s nimi ani s paměťovkami nebyl problém. Chcípla mi jedna SDHC (Patriot 8GB), ve velice vhodnou dobu. Vyndal jsem ji z fotoaparátu, připojil k PC, stáhl RAWy. Vrátil do fotoaparátu a tam ende. Hláška CHA (u Nikonu, kartu nelze použít), formát, nic. POřád to samý. Připojení k PC - nic. systém RAW a nic víc. Pak zpátky do foto a hláška -E- čili prázdno.
Měla nárok, bylo jí asi 10 let. Aspoň odešla v dobrý moment :)
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Když jseš tak dobrej Ekkare, nemám Ti poslat Soňáckou 8GB flešku s MP3 přehráváním? Svítí mi na ní jen reklama a taky na tlačítka nereaguje. :(
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
keemo

#12 Příspěvek od keemo »

taky se mi jeste nepovedlo nic znicit, a to nepouzivam bezpecne vyjmuti. pockam a vytahuju. W10 pouzivam v podstate od jejich prichodu na trh
JiriTom

#13 Příspěvek od JiriTom »

EKKAR píše:Nechal jsem Sansu několik hodin připojenou, což vždycky stačilo na plný nabití interního akumulátoru - a pak ho vyzkoušel. Bohužel po odpojení od PC se objevila hláška "Aktualizace databáze" - a přehrávač po malý chvilce znovu kompletně zamrznul.

1. Možnost, že jsi to nakopnul ty. Sansa se nenabila a při aktualizaci databáze zhasla a narušil se FW.
2. Jak dlouho byl ogar se Sansou sám ? Druhá možnost nestandardní manipulace.
3. Třetí možnost zkur.ení… a nejpravděpodobnější:
Sansa půjde použít jako externí flash k jeho BlueTooth repráčku - ten má USB-A zásuvku - a připojili ji k němu.
Měřil jsi co leze z USB toho zázraku za napětí ?

Z čeho usuzuješ, že ten kotrmelec je vina W10 ?
Milan_F

#14 Příspěvek od Milan_F »

keemo píše:nedoslo behem kopirovani dat k prilis brzkemu vytazeni z USB? jestli probihala jeste nejaka operace na pozadi, mohlo dojit k nejakemu nakopnuti...

Takhle jsem si zbořil přehrávač Creative na Win XP. Pomohlo přehrání firmwaru. OS s tim nebude mít nic společnýho.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

JiriTom píše:
EKKAR píše:Nechal jsem Sansu několik hodin připojenou, což vždycky stačilo na plný nabití interního akumulátoru - a pak ho vyzkoušel. Bohužel po odpojení od PC se objevila hláška "Aktualizace databáze" - a přehrávač po malý chvilce znovu kompletně zamrznul.

1. Možnost, že jsi to nakopnul ty. Sansa se nenabila a při aktualizaci databáze zhasla a narušil se FW.
2. Jak dlouho byl ogar se Sansou sám ? Druhá možnost nestandardní manipulace.
3. Třetí možnost zkur.ení… a nejpravděpodobnější:
Sansa půjde použít jako externí flash k jeho BlueTooth repráčku - ten má USB-A zásuvku - a připojili ji k němu.
Měřil jsi co leze z USB toho zázraku za napětí ?

Z čeho usuzuješ, že ten kotrmelec je vina W10 ?
1) Aktualizace databáze trvá u Sansy maximálně několik desítek sekund - půl minuty max. Průběh signalizuje modrej bargraf na dolním okraji displeje. Ten v tomhle případě zůstal stát asi 3mm od levýho okraje (začátku) a ani se nehnul - po dobu několika hodin.
2) Stál jsem vedle něj celou dobu. Neudělal nic, co by neměl respektive co bych neudělal já. Normálně čekal až vyskočí výzva k odpojení USB zařízení SanDisk ...atd.
3) Ze zásuvky USB na BT repráčku leze 4,95V, je tam obyčejnej Li-Ion článek s měničem nahoru - v podstatě je to taky taková powerbanka. Normálně přehrává veškerý flashky co jinak doma jsou - myslím ty pasivní, v podobě nejrůznějších klíčenek a visaček. Navíc po odpojení od BT repráčku se Sansa normálně přihlásila do portu NTB - ale po odpojení od něj už nefungovala. Ten USB port na BT repráčku bych nepodezíral, kluk si z něj normálně "v terénu" dobíjí telefon jako z jinýho USB zdroje. Všecko ukazuje na ten NTB s "desítkama".

Celeron píše:Když jseš tak dobrej Ekkare, nemám Ti poslat Soňáckou 8GB flešku s MP3 přehráváním? Svítí mi na ní jen reklama a taky na tlačítka nereaguje. :(
Jestli si na ni neumíš najít odpovídající firmware na netu, tak ti asi těžko pomůžu. Přeflashování funguje jen když samotnou flashku "vidí" systém a dokáže ji identifikovat = když jde její řadič a komunikační rozhraní na USB.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“