Nabíječka
Moderátor: Moderátoři
Nabíječka
Ze součástek co mám doma bych chtěl zkusit upravit starou trafo auto-nabíječku s přepínačem na 6 a 12V. Chtěl bych aby automaticky rozpoznala jestli je to baterka na 6 nebo 12V. V příloze jsem laicky nakreslil schema. Prosím o radu zda by to takhle mohlo fungovat?
Popis: Po připojení (6V) baterie se pne R2 a R1 nesepne - čili bude nabíjet (6) volty. Pokud připojím (12V) baterii sepne mi R1 a tím pádem se rozepne R2 a nabíječka bude nabíjet (12) volty. R1 se bude ovládat další relé, které není na obrázku - to bude jen přepínat vinutí primáru, (u této staré nabíječky ovládá výstupní napětí primárem).
Při (12V) půjde nachvíli tohle napětí i do cívky 6V relátka, ale to si myslím tu chvilku vydrží.
Spínač je tam pro to, když by byla baterka úplně vybitá, aby se dalo ručně nahodit relé, možná by stačilo i tlačítko.
Dioda D1 by měla být proti přepolování, bude stačit SB560?
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Děkuji za každou radu nebo připomínku.
M.
Třeba proto že otec to dřív zapomínal přepnout a zničil tak baterku.
To relé pro přepínání není důležité, dokreslit ho můžu, ale zbytečně by to mátlo.
mspacil píše:Dioda D1 by měla být proti přepolování, bude stačit SB560?
Při přepólování s dobrou baterkou tam poteče zkratový proud daný dráty a pojistkou. Proudový impulz je daný přerušovací schopností té pojistky.
Potřebuješ tam jakoukoliv diodu s dobrou odolností proti nadproudu, úbytek tě nezajímá.
Schottky diody mají sice malý úbytek, ale s odolností na I2t jsi nejsem jistý.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jednodušší je dát tam tlačítko a relé, při zapnutí nabíječky bude vždy přepnuta na 6V, když budeš chtít nabíjet 12V accu, zmáčkneš tlačítko, sepne relé a pomocný kontakt zkratuje tlačítko a relé zůstane sepnuto až do vypnutí nabíječky.