kávovar Fagor MQC10BX

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

kávovar Fagor MQC10BX

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám tu na opravu tento kávovar, vevnitř je to De'Longhi ESAM 4500, nebo hodně podobnej typ. Zákoš říkal, že dává míň kávy, tak jsem udělal repasi spařovačky, komplet vyčištění a nový těsnění. Ale i po tom teče vody málo. Všiml jsem si, že i při proplachu teče dost vody tím třícestným ventilem do odpadu. Tento typ tu na vyzkoušení nemám, dá se rozdělat a je nějaká šance třeba na opravu?
Díky.
Přílohy
3-way.jpg
ventil
ventil
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Ventil se rozebrat dá - po sundání cívky se dá vyšrubovat horní vývod. Buď zjistíš, že mezi pístem a jeho spodním dorazem je vodní kámen (ten stačí vyčistit), popřípadě, že část vnitřního mosazného lemu praskla nebo dokonce chybí - to už je potřeba ten ventil vyměnit.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

OK, sundám ho z toho plechu a podívám se dovnitř. Uvidíme, co najdu.

Dík.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem ventil rozdělal a v sedle ventilu je nějaká prasklina, přes kterou to asi prosakuje. Co mě ale zaráží je, že mám jinej ventil, taky trojcestnej, ale má vše z plastu a tím to nahradit nejde. A ne, nepopletl jsem vstup a výstup. :) I když je cívka bez napětí a ventil by měl být uzavřen, prosakuje to při proplachu vše do odtoku. Když ventil provizorně nahradím spojkou, která jde ihned do bojleru na páru (která má na výstupu ještě vlastní ventil), tak je to v pořádku a voda jde kam má. To se ty trojcestný ventily dělají i podle tlaku třeba? Originál na to místo patří tento a zkusil jsem ho nahradit tímto. Cívku jsem natočil, ale to snad nemá vliv.
Díky.

edit: jo, tak už jsem si všiml, že ten originál je až na 18 bar a ten můj do 3 bar. To asi fakt nepůjde. :lol:
Přílohy
IMG_3927.JPG
ventil
ventil
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“