Hudba a zvuk - časopis

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xy1

#16 Příspěvek od xy1 »

Hozd píše:Tak to je výborné. Díky za nález. Přidávám se též s prosbou o naskenování alespoň v 300 dpi. Rád ev. pomohu při zpracování nebo převodu do pdf po zaslání skenů.

Oskenuju, jen co rozchodím skener - dostal jsem ho kdysi bez instalačního CD, tak to bude mírně dobrodružné. Požádám tedy o trpělivost. Jinak to číslo má datum vydání 24. 5. 1968 ; magazin č. 2 je tutově z roku 1969, vydaný u příležitosti HI FI EXPO PRAHA 69 (23. 5. až 1. 6. ve výstavním domě U Hybernů).
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

Jestli to je starej scaner, co chodil po LPT s W98, tak to nevidím moc nadějně. Ale i scanery s USB, co chodili na Miléniu a XP se občas nepodaří rozhejbat pod W7 a pod W8 nebo W10 už vůbec ne. Aspoň moje zkušenost s HP a Umaxem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xy1

#18 Příspěvek od xy1 »

Celeron píše:Jestli to je starej scaner, co chodil po LPT s W98, tak to nevidím moc nadějně. Ale i scanery s USB, co chodili na Miléniu a XP se občas nepodaří rozhejbat pod W7 a pod W8 nebo W10 už vůbec ne. Aspoň moje zkušenost s HP a Umaxem.

Tak starej, jako předloha, co ji má skenovat, zase není :) . Do boje bude nasazen CANOSCAN 4400F, v záloze je jeho brácha 8400F. Štěstí budu pokoušet s počítadlem s W XP. Tak mi držte palce.
xy1

#19 Příspěvek od xy1 »

Hozd píše:Tak to je výborné. Díky za nález. Přidávám se též s prosbou o naskenování alespoň v 300 dpi. Rád ev. pomohu při zpracování nebo převodu do pdf po zaslání skenů.

Zdravím a hlásím podle mě celkem nadějné výsledky prvních pokusů se skenováním. Platí-li nabídka pomoci při zpracování, poprosím o SZ a tam bychom v této fázi dohodli podrobnosti - formát (jpg., bmp., png. ..) naskenovaných souborů; taky bych poslal ukázky, jak to vlastně vypadá.
Zběhlé a zkušené skenovací borce bych poprosil o radu, jak se vypořádat s deformací předlohy vzniklé dlouhodobým přehnutím papíru - v tom skenu je to docela znát. Napadají mě 3 varianty :
1) použít žehličku (když se teď skoro všude žehlí roušky) ; mám ale obavu, abych tím tu předlohu neponičil
2) 5 kg závaží na dekl skeneru
3) nechat to bejt

Za případné rady předem dík.
Hozd

#20 Příspěvek od Hozd »

xy1 máte SZ
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Miloši, promiň, že jsem si nevšiml dřív, že to máš Ty. Když to nepůjde jinak, můžu to zkusit, jisté možnosti mám taky a zkušenosti se záchranou blednoucích a hnědnoucích tisků. Teda, ne, že bych se nudil, ale čas si na to umím udělat.
Vždyť oč je mladší Hudba a zvuk 7/1969?
Jo, trvalo mi to poněkud déle, než obvykle, ale výsledek slušný, ne?
Dole je ukázka, jak to vypadlo ze skeneru.
Přílohy
HaZ_vyrez_skenu.jpg
Detail ze surového skenu pro porovnání
Detail ze surového skenu pro porovnání
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

A tohle z takovýho skenu umím udělat já na asi 4 nebo 5 kliknutí:
Přílohy
uprava_haz_vyrez_skenu_123.jpg
uprava_haz_vyrez_skenu_123.jpg
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Jo, ale tohle byl sken. A ještě k tomu je vyčištěný v odkazu výše, i těch 5 kliknutí sis mohl, Karle, ušetřit.
Horší je, dostat to z fotky pořízené digitálem, byť slušným, do které se musely vejít dvě strany formátu A4+. Tam už počet těch kliknutí valem přibývá. Zkusil jsem srovnat, vyčistit a zčitelnit ty fotky, co sem na ně dal odkaz Ruprecht.
Asi půldruhé hodiny jsem vystřihoval jednotlivé stránky, natáčel horizont a rovnal kolinearitu, aby to bylo pokud možno pravoúhlé, znovu ořezával, a pak jednotlivě selektivně odstraňoval zažloutnutí a zahnědnutí. Z původního rozlišení už větší zázrak nedostanu, ale porovnejte si sami.
Tady je ukázka, že i to jde, ale sken je sken, s ním asi tři čtvrtiny z následných operací s každou stránkou (často se musí obrázky a text čistit zvlášť) odpadne. Zvlášť, ukládá-li se v JPG ve vysoké kvalitě, nebo raději v nějakém bezeztrátovém formátu, třeba PNG nebo TIFF/LZW. Ztrátově komprimovaný JPG, je-li navíc v mizerném rozlišení, se zachraňuje blbě.
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Už jsem to tady psal - skenuju do .bmp neboli opravdu 25-45MB stránka podle rozlišení, každej pixel má svoje bajty jasu i chromy. To čistím, rovnám, ořezávám na jednotnej rozměr, kde to je potřeba i vyrovnávám ujetý tiskový roviny na dvojstránce - všecko furt v bitmapě. Teprve když mám všecko srovnaný, konvertuju na .jpg a z něj popřípadě .pdf. Na konverzi .bmp => .jpg používám Format Factory, na .jpg => .pdf mám DoPDF. Čistím v Microsoft Picture Manageru (dávkově) nebo v Zoneru, drobný černý tečky se dobře mažou v Malování. Ořez a barevný podání koriguju v Zoneru. Běžná 200-250 stránková knížka mi trvá 3-4 dny, 700 stránková Moderní elektronika od Žaluda mi trvala se vším všudy skoro 14 dní. Nejhorší je vždycky to skenování, protože ne všecky knížky je možný vzít pilkou a skenovat jednotlivý listy stránku po stránce ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mek7
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Mek7 »

EKKARe, na to vsetko je perfektny program, vola sa ScanTailor. Vyskusaj, urcite ti ulahci pracu :)
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
xy1

#26 Příspěvek od xy1 »

.... Když to nepůjde jinak, můžu to zkusit, jisté možnosti mám taky a zkušenosti se záchranou blednoucích a hnědnoucích tisků. Teda, ne, že bych se nudil, ale čas si na to umím udělat.
Vždyť oč je mladší Hudba a zvuk 7/1969?
Jo, trvalo mi to poněkud déle, než obvykle, ale výsledek slušný, ne?
Dole je ukázka, jak to vypadlo ze skeneru.[/quote]

Dík za nabídku, v tuto chvíli to je takříkajíc " na dobré cestě " ; počkejme na výsledek.
Jinak bacha na schema zesilovačů (a jiné návody z oboru HI FI) z dubnových čísel časopisů. Jo, tehdy ještě byla na takové aprílové srandičky nálada - pak to nějak pominulo a vydrželo to dodnes.
Jak jsem se tak hrabal v krabicích (hledaje ten magazín), přišly mi pod ruku všelijaké "památky" z let minulých. Když bude ten apríl, tak přikládám ukázku.
Přílohy
vst69_2 r.jpg
vst69_2 r.jpg
vst69_1 r.jpg
vst69_1 r.jpg
Hozd

#27 Příspěvek od Hozd »

Zde je k dispozici HI FI MAGAZIN č.1 vydaný v souvislosti s výstavou
HI FI expo Praha 1968. Ve spolupráci s "xy1", který ho pečlivě uchovával
přes 50.let ve svém archivu, oskenoval ho a poskytl k dalšímu zpracování, jsem ho zrestauroval do této čitelné podoby. Samozřejmě by se dalo s předlohou ještě dále pracovat, ale pro nostalgické přečtení a připomenutí si té doby to bude jistě dostačující. Jinak docela vzácný dokument téměř nedostupný.
Zde je tedy MAGAZIN č.1:
https://uloz.to/file/LAe2htaW9rJf/hi-fi-magazin-1-pdf
Florian

#28 Příspěvek od Florian »

Děkuji za sken.....Dobrá práce.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“