Vykon repro

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Darkm4nX

Vykon repro

#1 Příspěvek od Darkm4nX »

Zdravim, mam na reproduktorech uvedeny max prikon: 90VA. Chci se zeptat jestli se danejak z teto hodnoty zjistit vykon ve wattech. Diky za odpoved
konosuke

#2 Příspěvek od konosuke »

je to totéž, VA = W, jako třeba půllitr a 500 ml.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepa »

konosuke píše:je to totéž, VA = W, jako třeba půllitr a 500 ml.

Vrat se na stredni skolu, VA zdanlivy vykon(S), W cinny vykon(P).

P=U*I*cos(fí), S=U*I

EDIT// repro neni ciste odporova zatez...ma nejakou indukcnost, takze to urcite neni 1:1, mozna hnidopisstvi, ale je to tak
Naposledy upravil(a) stepa dne 09 lis 2007, 13:49, celkem upraveno 3 x.
konosuke

#4 Příspěvek od konosuke »

ááá, pan profesor, má úcta. v čem je tedy rozdíl, rád se přiučím a to zcela zadarmo. Mám 2 bedýnky Pioneer a tam na štítku stoji: 190 W (VA)
tak mi vysvětli kdo má pravdu...odpověz lépe kolegovi kolikpak W má reprák 90VA a mě neurážej, přečti si pravidla slušnosti na webu.
Naposledy upravil(a) konosuke dne 09 lis 2007, 13:45, celkem upraveno 1 x.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

Uz jsem editoval...nestih jsem to tak rychle. Muzes mi rict kde jsem te urazil?
konosuke

#6 Příspěvek od konosuke »

cos (fí) třeba žárovky = 1 takže 100W = 100VA, no a kolik je ten cos (fí)
běžného repra ( zohledňující tedy indukčnost ) abych věděl jaké chyby se dopouštím ? pokud méně než 10% tak je to v audio zcela irelevantní.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

konosuke píše:...pokud méně než 10% tak je to v audio zcela irelevantní.

Jestli to beres takhle, tak OK. Nicmene jsem o tom nic nenasel, ale bude to asi mala hodnota...ucinnik se bude blizit 1.

to Darkm4nX: Jestli se ptas na vykon ktery z toho dostanes, tak to se doporucuje zivit/tahat maximalne 3/4 Pmax...jak jsme se asi dohodli na jednotkach, bude to cca 70W.
Hop377

#8 Příspěvek od Hop377 »

:D Vykon repraku je cca 10-15% prikonu. :D
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Hop377 píše::D Vykon repraku je cca 10-15% prikonu. :D
U Čínskej je to obráceně 10W příkon 100W výkon
..to bude jen ňákej odpůrek
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Pokud chcete exaktní přesnost, výkon je dán součinem účinnosti, zdánlivého příkonu a účiníku. Bude to houby houby nic, protože účinnost repro je mizivá.

Tazatel se ptal asi na PříKON, v jeho případě to zjednodušeně bude K*P (VA), kde K je konstanta výrobce, vytvořená dílem ve vývojovém a dílem v marketingovém oddělení.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

To bys tomu dal, to bys nevydržel mít špunty v uších ani na nejmenší hlasitost a k ozvučení "světskejch" u kolotočů by Ti stačilo pár desítek wattů, zatímco AEROSMITH, BLACK SABBATH nebo DEEP PURPLE by se při své show obešli s pár stovkama... Účinnost běžného reproduktoru není o moc větší, než asi 2% z energie dodané do něj zesilovačem neboli příkonu, ani ty nejcitlivější a nejúčinnější, kterými jsou tlakové (reentrantně vyzařující) reproduktory, nemají účinnost větší, než 5%!!! Veškerý zbytek pečlivě vypiplané energie, s takovými (někdy až děsivě striktními) požadavky na kvalitu a věrnost připravené pro reproduktory neméně vypiplaným zesilovačem, se z reproduktoru vyzáří v podobě tepla... Docela fajn topení, co? :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
konosuke

#12 Příspěvek od konosuke »

mi-ro píše:
U Čínskej je to obráceně 10W příkon 100W výkon

dobrý !!! patentovat, čestný doktorát a žádat nobelovku za objev perpetuum mobile. konečně na obzoru elegantní řešení světové energetické krize...
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Ekkare, pleteš se, některá repra se asi přibližují 30%. Konec konců by to někdo mohl zkusit spočítat pro některé tlakové drivery, tam by to mohlo být taky dost vysoko.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Sendyx píše:Ekkare, pleteš se, některá repra se asi přibližují 30%. Konec konců by to někdo mohl zkusit spočítat pro některé tlakové drivery, tam by to mohlo být taky dost vysoko.

Nevím, nevím - že by se Pavel Dudek mejlil? Ty údaje o účinnosti mám od něj, ne ze svý hlavy...
To, že jsou tlakáče nejúčinnější, je jasné, mají nejmenší ztráty v konverzi energie z elektriky na tlak. ale nikdy jsem nezkoušel měřit, jaký parciální tlak jsou schopné vytvořit ať už samostatně, nebo v soupravě (víc driverů na jednu hornu...)
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Nevím, už kdysi se uvádělo, že některé reentranty spec. provedení mají nad 20%. Jsou drivery, které mají 110dB/VA/m charakteristických, nějaké píky v použitelném pásmu ještě vyšší. Otázka je konverze směrovosti atd., to by chtělo spíš optat se doktora všech věd.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“