Vykon repro
Moderátor: Moderátoři
Vykon repro
konosuke píše:je to totéž, VA = W, jako třeba půllitr a 500 ml.
Vrat se na stredni skolu, VA zdanlivy vykon(S), W cinny vykon(P).
P=U*I*cos(fí), S=U*I
EDIT// repro neni ciste odporova zatez...ma nejakou indukcnost, takze to urcite neni 1:1, mozna hnidopisstvi, ale je to tak
tak mi vysvětli kdo má pravdu...odpověz lépe kolegovi kolikpak W má reprák 90VA a mě neurážej, přečti si pravidla slušnosti na webu.
konosuke píše:...pokud méně než 10% tak je to v audio zcela irelevantní.
Jestli to beres takhle, tak OK. Nicmene jsem o tom nic nenasel, ale bude to asi mala hodnota...ucinnik se bude blizit 1.
to Darkm4nX: Jestli se ptas na vykon ktery z toho dostanes, tak to se doporucuje zivit/tahat maximalne 3/4 Pmax...jak jsme se asi dohodli na jednotkach, bude to cca 70W.
Tazatel se ptal asi na PříKON, v jeho případě to zjednodušeně bude K*P (VA), kde K je konstanta výrobce, vytvořená dílem ve vývojovém a dílem v marketingovém oddělení.
Hop377 píše::D Vykon repraku je cca 10-15% prikonu.
To bys tomu dal, to bys nevydržel mít špunty v uších ani na nejmenší hlasitost a k ozvučení "světskejch" u kolotočů by Ti stačilo pár desítek wattů, zatímco AEROSMITH, BLACK SABBATH nebo DEEP PURPLE by se při své show obešli s pár stovkama... Účinnost běžného reproduktoru není o moc větší, než asi 2% z energie dodané do něj zesilovačem neboli příkonu, ani ty nejcitlivější a nejúčinnější, kterými jsou tlakové (reentrantně vyzařující) reproduktory, nemají účinnost větší, než 5%!!! Veškerý zbytek pečlivě vypiplané energie, s takovými (někdy až děsivě striktními) požadavky na kvalitu a věrnost připravené pro reproduktory neméně vypiplaným zesilovačem, se z reproduktoru vyzáří v podobě tepla... Docela fajn topení, co?
A kutilmile - nelituju tě
Sendyx píše:Ekkare, pleteš se, některá repra se asi přibližují 30%. Konec konců by to někdo mohl zkusit spočítat pro některé tlakové drivery, tam by to mohlo být taky dost vysoko.
Nevím, nevím - že by se Pavel Dudek mejlil? Ty údaje o účinnosti mám od něj, ne ze svý hlavy...
To, že jsou tlakáče nejúčinnější, je jasné, mají nejmenší ztráty v konverzi energie z elektriky na tlak. ale nikdy jsem nezkoušel měřit, jaký parciální tlak jsou schopné vytvořit ať už samostatně, nebo v soupravě (víc driverů na jednu hornu...)
A kutilmile - nelituju tě