Úprav koncového stupně AUJ 635 na nízkoohmový výstup
Moderátor: Moderátoři
Úprav koncového stupně AUJ 635 na nízkoohmový výstup
Provozuji na tom své ampliony, ale výkon je to pro celou vesnici a ne jen na pár amplionů.
Běžně používám tak 2 maximálně 3 kusy zesilovačů, občas je střídám, aby nevyšly z formy.
Ale jelikož jich mám deset, tak mě napadlo si nějaký poupravit pro provoz s klasickým reproduktorem 4Ω.
Upravil jsem tedy jeden podle Danykova návodu a to úspěšně, jen jsem ten výstupní transformátor nevytahoval.
Hraje to celkem slušně, je potřeba použít předzesilovač, ale to vůbec nevadí.
Dočetl jsem se ale na odkazu níž (poslední příspěvek na stránce dole), že to není pro ten modul zdravé a hrozí jeho zničení.
https://svetelektro.com/Forum/tesla-auj ... art40.html
Chtěl bych se tedy prosím zeptat na váš názor, jelikož ještě nemám tolik zkušeností s elektrotechnikou.
Má to ovšem jeden háček - na co používat takový stroj? Na HiFi to není. na ozvučování nějakým kraválem leda tak nějakým nenáročným smažkám nebo pubošům, kteří na jakoukoliv kvalitu kašlou, hlavně že je to nahlas. Teoreticky by se to zkreslení mohlo "ztratit" kdyby se tím strojem poháněl nějaký sub, ale suby bývají náročné na činitel tlumení a když se to prožene trafem, navíc dvakrát po sobě tak na suba asi nic moc. Kdyby to tak mělo nízkoimpedanční výstup jako StudioSolo 130. Ty se občas dají někde zahlédnout v bídném stavu.
Thales píše:ale suby bývají náročné na činitel tlumení a když se to prožene trafem, navíc dvakrát po sobě tak na suba asi nic moc. Kdyby to tak mělo nízkoimpedanční výstup jako StudioSolo 130.
. . . ale ten nízkoimpedanční výstup se udělá tak, že se reproduktor připojí přímo paralelně na primár výstupáku bez dalších úprav . . .
Alespoň jsem ho opravil, zapomněl jsem zmínit, že byl "vadný", jelikož soudruzi z Tesly udělali studený spoj na třech místech a tak hrával hrozně utlumeně. Teď jede jako nový.
Ale otestoval jsem ho celkem slušně, dovedl mi dokonce rozchodit 125W tlakovou sirénu SiRcom na plný výkon bez jakéhokoliv problému nebo přehřívání.
Díky všem za názory!