Návrh a úprava trasformátoru
Moderátor: Moderátoři
Návrh a úprava trasformátoru
Potřeboval bych navrhnout DC/DC měnič cca 1,5kW z 48V na 320V (regulovatelných). Uvažuji o řídícím io SG3525 který je na toto docela vhodný. Narážím však na jednu věc... jak navrhnout transformátor? Je pro to nějaká online kalkulačka?
A druhá věc. Mám tu UPS APC 3000VA. Je tam dvojčinný měnič na 320V a dále plný H most pro torbu sinusu na výstupu. Problém je, že ta UPS žere v klidu skoro 80W a to trafo hřeje jako blázen. Čím to? Dalo by se navrhnout lépe? Za cenu větší velikosti?
Omlouvám se v tomto jsem naprostý amatér
Co sa tyka toho trafa v UPS - odpoj sekundar od zvysku zapojenia a pokial bude aj tak tolko zrat, je pravdepodobne, ze ma medzizavitovy skrat.
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
Jinak sebevražedné sklony nemám tedy sekundár a tedy i zpětnou vazbu raději odpojovat nebudu. Spíš mi přijde, že vzhledem k velikosti (na větší tam není místo) je ten materiál na hraně. Vadné není - UPS mám více ks a všechny to mají stejně a všechny chodí korektně.
A proč to nekoupím.... nenašel jsem a upravovat cosi je většinou cesta do pekla.
Návrhy podle typu měničů máš na adrese nahoře. Vyplivne ti to i potřebné jádro. Otázka je, jestli ho seženeš. Pokud má být měnič s pasivním chlazením, bude jádro větší než pro jednofázovou svářečku solidní konstrukce.
V tvém případě mám pochybnosti, jestli vůbec existují rychlé diody na tak vysoké napětí. Obvykle se mění z 320V dolů.
Spojování menších jader (třeba od PC) není optimální. Je to na úkor chlazení, délky vinutí, ztrát atd. 1500W už je hodně. Ale je klidně možné, že dnešní trafa z PC zdrojů jsou podstatně větší, než bývala. Zdroje tehdy mívaly tak 250-300W. A byly aktivně chlazené. Takže jadérka byla docela malá. Třeba jádro od svářečky Gama130 je o dost větší a taky je chlazené větrákem. A svářečka umí max.asi 3kW a jen chvíli. Takže zdroj 1,5kW bude muset mít podobné jádro.
Na druhou stranu by mi ani nevadilo mít tam 3 trafa a každé by mělo svou dvojici tranzistorů. Uvidíme
Dnešní zjištění... bazenové filtraci se nelíbí Smart UPS700 a to by měl být čistý sinus. Musím na to kouknou osciloskopem co se tam děje.