LED žárovky OSRAM.
Moderátor: Moderátoři
Asi to odešlo na přehřátí, v dílně je o cca 9° C víc než jindy tak se asi neuchladí. Když jsem ji šrouboval hned jak bouchla, nedala se na ní udržet ruka.
Neměřil jste náhodou někdo jakej proud má v těch 9W Osramkách se sedmi čipama týct proud?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Při opravě žárovek s černými čipy po jejich výměně automaticky upravuji měnič na menší proud. Svítivost je na protékajícím proudu silně nelineární, tak proč žárovce neprodloužit o dost život. Ono je to z výroby dost proudově našponované, ale zvýšení svitu už je nepozorovatelné.
Ztráta svitu je prakticky neznatelná při snížení proudu skoro na polovinu, a to už se kvůli prodloužení životnosti vyplatí upravit.
Běžně na opravované žárovky píši proud a výkon původní neupravené a po úpravě. Ale nyní je nemám při ruce, tak přesné hodnoty nějakého typu sem nenapíši.
Vašek
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
PotPalo píše:Lidi nič. Ale sekuriťáci... Dotrieďoval som takto odpad v nemenovanom supermarkete (K......d) po nespratníkoch, bol pomiešaný papier, plastové fólie a fľaše, reku trochu to tam zrovnám ako má byť. A hneď jeden tlstokrký v čiernom tričku SECURITY pribehol že čo to tam robím že tam majú kamery a vidia ma. Ten zrejme o triedení odpadu nemal ani potuchy, keď nevedel čo robím. Ono dobré skutky sa už asi nenosia...Alebo je celé ich triedenie odpadu iba fiktívne, alibistické, aby sa nepovedalo, a nakoniec to zosypú do jedného koša.
celý třídění je jedna velká kokotina a samozřejmě, že drtivá většina toho končí ve spalovně
volové mají pocit, jací nejsou lepšolidi, a někdo se na tom přes přerozdělování hezky pakuje
VASEK_W: co tam cpeš, omezovací rezistor, bo přímo úprava na zdroju? na druhé straně pokud se to dá pořídit za nejakejch 60 vočí bez ve velkáču, nemá smysl se s tm srát, stačí točit v reklamacích…
Mám ještě nějaké typy žárovek co jsem zatím ani nerozebral, tak nevím co je uvnitř.
Dost často se mi zadaří nasyslit několik žárovek stejného typu, tak pak stačí vybádat potřebné úpravy u první, a další už jedou jak na běžícím páse. Budu si muset ale začít dělat databázi úprav jednotlivých typů, abych věděl jakou úpravu tam provést, když se mi dostane do ruky již další kus.
LED čipy co jsou vadné, nebo již trochu načernalé, měním jednoduše tak, že si hliníkovou destičku s nimi upnu do svěráčku vodorovně a zespodu na ní foukám horký vzduch. Po ohřátí je pak jednoduše pinzetou sundám a ve druhém kole místo nich zase dodám pinzetou dobré. Je to rychlejší než pájení jednotlivých čipů mikropájkou.
Co se týká záruk, tak je to docela problém. Doma se tolik hodin nesvítí, aby to kleklo do dvou let, tak pak nastane oprava.
Ve firmách se to třeba podaří při celodenním provozu "vysvítit", a vyreklamovat.
Vašek
Elektronika obsahovala pouze usměrňovač a větší trojvývodovou SMD součástku bez označení, 4 odpory a kondenzátor 4,7 µF. Zapojení jsem nezjišťoval, protože celá deska byla potečená tvrdým tmelem od lepení baňky.
- jakubrosler
Nové v E27 jsem ještě nekupoval, materiálu je v elektroodpadu dost. S E14 je to slabší.
Když jsem zkoušel jestli jednotlivý čipy svítí, tak jsem jim dával z laboráku zdroje 7,5V s proudovým omezením 20mA. Všechny mžouraly tak nějak stejně ale v obou žárovkách jsem vždy našel na různých pozicích jednu, co svítila přímo zběsile.
Tak teď nevím, jestli se jim přimíchal jinej čip, nebo všechny krom toho jednoho jsou degradovaný, nebo to je příznak posledního vzepětí čipu před zčernáním.
Daj se někde splašit náhradní čipy do těhle sedmičipovek? Ale vypadá to, že v každým čipu jsou dva emitory v sérii, proto těch 7,5V.
Mám to do stolních lamp, filamentovka v tom kornoutu lampy asi není ideál, kornout má tmavou barvu, takže moc neodráží světlo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
https://www.rajce.idnes.cz/memristor/al ... om-dim-13w
Led modul není přitažen šroubkama, ani ošetřený teplovodnou pastou. Asi se to přesto nějak uchladí.
Byla v provozu asi od února 2021 v ve stolní lampě Ikea Finnstar s polootevřeným stínidlem.
Je to možná tahle.
https://www.bauhaus.cz/osram-led-zarovk ... k-23485969