ˇUprava miniveže Philips MCM166
Moderátor: Moderátoři
Výpočet pasivního dvojitého T je třeba tady, je ale potřeba dát pozor na budící a zatěžovací impedanci (to jsou zde s oblibou ignorované "detaily")...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
I když někdo přijde s jinými návrhy, může se stát, že jsou třeba lepší, než ty moje. Nebo samozřejmě horší, ale na to lze upozornit, ignorovat to atd.
Nikdo nemá patent na rozum. A nikdo nikoho nenutí, aby to tu četl.
kdo ne - hledá důvod.
Pořád si myslím, že je jednodušší a účinnější odfiltrovat všecko nad cca 16kHz UŽ PŘED STEREODEKODÉREM, nenechávat to až na něm. Takže je zbytečný počítat dvojitý T jako úzkopásmovou zádrž, když se dá použít topologicky i výpočtově jednodušší dolní propust vyššího řádu = strmější. Vyjde to stejně obvodově složitý a vyšší kmitočty to uřízne s lepší účinností.Eleman píše:Nedělejte z toho zase zbytečnou vědu. Spojení R a L na šum nepomůže.
zařaď mezi vývody 9 a 10 dvojitý RC článek s kritickou frekvencí 19 kHz a minimálním přenosem na této frekvenci. Tím se odfiltruje pilot, dekodér se se nepřepne do sterea a na výstupech bude bude monofonní signál s minimálním možným šumem.
Návrh dvojitého RC článku lze v pohodě nalézt na netu. Pokud bys měl možnost filtr změřit a doladit, bylo by to super. Stačí nf generátor a střídavý voltmetr.
A kutilmile - nelituju tě
Jednoduchou matikou si spočti, když uděláš LPF např. na 15 kHz a bude i třeba třetího řádu, jaký útlum bude na 19 kHz...
Nebo si to hoď do nějakého návrháře filtrů.
Edit: screenshot z Okawy, Sallen-KEy 3. řádu, fc = 15 kHz, Butterworth máš v příloze. Podívej se dolů na graf útlumu (Bode diagram - Magnitude)...
Prostě tam nacpi něco strmého. To dvojité T nefunguje, nebo co?
Průkopníky slepých uliček odhalil už tuším Jára da Cimrman.
Jo a ovládací úrovně pilotu jsou (kromě řady dalších údajů) v DS toho obvodu. Ten máš zajisté při ruce...
kdo ne - hledá důvod.
jankrizan píše:Ano, je to pekné, ale to je aktívny.
To právě není pěkné, dal jsem to jako příklad, že i dolní propust třetího řádu je v probíraném případě k ničemu...
Znovu (už asi potřetí) se ptám, proč nezkusíš to dvojité T na 19 kHz s použitím kalkulátoru, který uvádím někde výše?
K těm LC filtrům: já mám cívky docela rád (na rozdíl od spousty ostatních z branže), ale řekni mi, jak chceš realizovat ty indukčnosti tak, aby byly přesné a stabilní (7 kousků!)...
Tady máš ten dvojitý T článek v aktivním filtru 19 kHz z AR (teufel coby autor se snad nebude zlobit
kdo ne - hledá důvod.
0-4kHz 100mV 0 dB
5k 93mV -0,60 dB
7k 80mV -1,93 dB
9k 66mV -3,60 dB
11k 58mV -4,73 dB
13k 43mV -7,33 dB
15k 39mV -8,17 dB
ďalej nemá zmysel. Veľká plytká linearita od 5kHz
Tie cievky z predošlého príspevku zakončený R=100R
0- 12kHz- 200mV +- 12mV 0,00 dB
13kHz 182mV -0,82 dB
14kHz 160mV -1,90 dB
15kHz 132mV -3,60 dB
16kHz 102mV -5,85 dB
17kHz 55mV -11,21 dB
18kHz 25mV -18,05 dB
19kHz 5mV -32,05 dB
20kHz a viac od 0mV - do 15mV
myslím, že nie je o čom debatovať. Isto sa to bude správať inak v rádiu ako na stole, ale taká katastrofa to iste nebude.
Ten dvojitý T článek je potřeba budit z co nejnižší a zatěžovat co nejvyšší impedancí. Tady nejsme ve vf, abys řešil nějaká přizpůsobení.
Těmi 100R na výstupu jsi to úplně zabil!
Kdyby ses soustavně nebránil aktivnímu filtru (nechápu to), tak bys při jeho vhodném zapojení nemusel vůbec impedance řešit... Navíc se podívej na ten článek z AR, jaké dosáhneš charakteristiky, pokud je to dvojité T ve zpětné vazbě (a to jsou tam jen dva emitorové sledovače).
Mimochodem: jak jsi stihl tak expresně vyrobit 7 ks přesných a stabilních cívek? To není sarkasmus, fakt by mě to zajímalo...
kdo ne - hledá důvod.