Monitor LG E2442T neje zapnout - shořel APW7302B

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
HonzaA

Monitor LG E2442T neje zapnout - shořel APW7302B

#1 Příspěvek od HonzaA »

Ahoj, koupil jsem si použitý monitor LG E2442T a hned při prvním zapnutí zasmrděl a nic. Monitor jsem rozebral a zjistil jsem, že IC APW7302B má nezdravou barvu a je trochu ohořelý. Chci se zeptat jestli tento IC takhle běžně hoří, nebo je tam špatně ještě něco dalšího, prostě na co je dobré se ještě podívat.

Jen ještě doplním, že k monitoru jsem připojil neoriginální zdroj se stejným napětím (19V od notebooku) a redukci. Před připojením jsem samozřejmě zkontroloval polaritu ( z venku mínus uvnitř plus). takže zde by problém být neměl.

Díky za rady
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Bezne to nehori. Daval ten zdroj skutocne 19V?

Na vymenu budes potrebovat horuci vzdych (zospodu je chladiaca plocha, prispajkovana). Skontroluj elyty okolo (ESR).
HonzaA

#3 Příspěvek od HonzaA »

Zdroj dává na prázdno 19,26V, to by snad neměl být problém. Normálně ho používám se starým notebookem, takže by měl být OK.

Horkovzdušnou pájku máme v práci, IC už mám objednané z Číny. Kondíky jsou dobré, měřeno MZ- ESR TESTER od pana Zajíce.
Lubanec

#4 Příspěvek od Lubanec »

Ono jde o to,že monitor potřebuje cca jen 2.1A na zdroji a né tam narvat zdroj,co tlačí cca 5A!!Jednou sem to tak taky spálil,ale opravil sem si ho a dal už zdroj s 2.1A na výstupu a monitor mi jede už 6 let
Jaj..To byla pecka..no joo..Kondenzátor byl nabitý(tudy proud jde)
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

To by snad nemělo vadit, ne? Naopak, zdroj musí být vždy silnější něž reálný odběr. A pro Honzu, IC je PWM zdroj, Nemám schéma ale asi bude vyrábět systémových 5V (3,3V) pro MCU. Důvodů k zahoření může být několik. Od zkratovaných blokovacích hnědých SMD kondů až po elyty bez kapacity nebo s vysokým ESR. Otázka je zda při poruše nevyletělo výstupní napětí a nesebralo něco dál.
..to bude jen ňákej odpůrek
Ivan_01

#6 Příspěvek od Ivan_01 »

Lubanec, toto je apríl ? Na elektrofóre a nepoznáš zákony pana Ohma ?
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Lubanec píše:Ono jde o to,že monitor potřebuje cca jen 2.1A na zdroji a né tam narvat zdroj,co tlačí cca 5A!!Jednou sem to tak taky spálil,ale opravil sem si ho a dal už zdroj s 2.1A na výstupu a monitor mi jede už 6 let
Když monitor potřebuje 2,1 A, tak tam můžeš klidně narvat zdroj, co dá i 10 A. V každém případě by ten zdroj měl být aspoň 3 A, aby byl správně dimenzovaný a nepřehříval se. Jednou jsi to tak určitě nespálil, ale jen se projevila závada, která by se stala i kdyby sis vedle monitoru zapálil cigaretu. Mám dojem, že by se ti to i samo opravilo. :lol:
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Lubanec píše:Ono jde o to,že monitor potřebuje cca jen 2.1A na zdroji a né tam narvat zdroj,co tlačí cca 5A!!Jednou sem to tak taky spálil,ale opravil sem si ho a dal už zdroj s 2.1A na výstupu a monitor mi jede už 6 let

Pravil servisák... :roll: :lol: Ten monitor, nebo jakýkoli spotřebič si vezme jen to, co potřebuje ty chytrolíne!
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Lubanec

#9 Příspěvek od Lubanec »

Pane fredis,nesrovnávejte vaše skušenosti s CRT krabicemi s plochym monitorem :lol: :lol: :lol: :lol: Já píšu moji skušenost!!!
Jaj..To byla pecka..no joo..Kondenzátor byl nabitý(tudy proud jde)
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Ale on pravdu. Ty si jen pleteš omylem nabytou zkušenost se svým přáním a nemá to nic společného s CRT či LCD monitorama či televizemi. I např. mobil, co má obyčejnou nabíječku přes USB-C, tak můžeš připojit k výkonné nabíječce, ale s tím, že se bude nabíjet pomalu jako na té obyčejné a nic v něm neshoří.
HonzaA

#11 Příspěvek od HonzaA »

Na Aliexpressu jsem našel desku asi za 230Kč, takže záložní plán mám. Zatím jsem objednal jen integráče, nejdřív to zkusím opravit a podle toho se uvidí. Potom dám vědět jak to dopadlo.

PS: Silnější zdroj není problém, když sedí napětí, jenom to pak víc čoudí, když se něco pokazí :D
fredis

#12 Příspěvek od fredis »

Lubanec píše:Pane fredis,nesrovnávejte vaše skušenosti s CRT krabicemi s plochym monitorem :lol: :lol: :lol: :lol: Já píšu moji skušenost!!!

Tvoje "zkušenosti" s plochým monitorem si lze dohledat tady na EB... :wink: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
HonzaA

#13 Příspěvek od HonzaA »

Tak jsem dnes vyměnil ten itegráč a monitor už fachčí :-)
Ale šlo to dost špatně a utrhnul jsem kousek jedné plošky, ale naštěstí tam ještě kousek zbyl :D
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“