Stator střídavého 1f AS motoru 1800w
Moderátor: Moderátoři
Stator střídavého 1f AS motoru 1800w
Kontroloval jsem tedy i stator. Obě cívky jsem musel měřit najednou a mají asi 1.5 ohm. Zkrat na kostru rotoru není. Všimnul jsem si ale jemného drátu který je různě zapleten okolo vinutí statoru, který je v jednom místě volný a přerušený. Drátek vede do spínače do svorky BRAKE (ve schématu 1b)
Chtěl bych vědět k čemu ve statoru ten slabší drátek slouží. Nejprve mě podle názvu napadla nějaký brzda po vypnutí
Zajímá mě o co by mohlo jít a případně jestli bez toho je stator funkčí, když nářadí budu používat s rozumem. Nebo je to i na výměnu statoru.
- jardafiala
Tak tady to brzdící vinutí je přerušeno právě v místě kde je mezera mezi těmi hlavními cívkami do série, tak snad je šance, že by to nebylo proražené na hlavní vinutí. A můžu se pokusit odstranit ty části co jsou přístupné.jardafiala píše:Stávalo se dost často třeba u velkých (OPRAVDU velkých) hoblíků PROTOOL, že se brzdicí vinutí prošlehlo na pracovní a pak to správně nefungovalo, jiskřilo to a vypadalo to, že je motor vadný, výměna statoru pomohla. Zkrat způsobil to, že brzdicí vinutí brzdilo i za chodu. Pokud je brzdicí vinutí vinuté tak že je přístupné (a nemáš náhradní stator) tak je nejlepším řešením jej odvinout a zahodit. Jak poznamenáno výš, pak stroj déle dobíhá.
A tedy pokud by to bylo ve zkratu tak s novou kotvou to asi poznám na chodu a jiskření? A případně seženu i stator.
Jinak šlo o vyhozenou pokosovku od Bosch, která předtím běhala a rotor dopadnul takto.