Ako vykrúcate tieto šróby.
Moderátor: Moderátoři
- tiktak1953
Urobím hodinársky kurz pre začiatočníkov podľa priania.
Já tam vidím na tom plastu emblén Emos, a to je dostatečně pádný důvod k okamžité likvidaci do červeného kontejneru ve vlastním zájmu. Důvody už jsou vypsány od kolegů výše.
Vašek
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ale může, to by ses divil.
Jednou mi říkal kamarád, že ve fabrice každým rokem vyřazuje hromadu takových prodlužek, vypadají jako nové, ale nevyhovuje izolační odpor.
Mizerný plast co rychle degraduje a mizerný materiál kontaktů, pak do toho někdo zapne třeba žehličku bez dozoru a je na malér zaděláno. Hlavně že jsi ušetřil stokorunu.
Prostě někdo si nenechá poradit dokud se nespálí.
V práci to jinak nedělám. Koupim ve velkoobchodu gumový kabel Titanex, kvalitní koncovky Legrand 50445, a 46, a dám to elektrikáři zapojit. Celý prodlužovák 10m vyjde na cca 800kč, ale do dílny a do terénu, kde ti kabel přejede prase traktoristický s 8R Johndeerem, to ocením, že kabelu se nic nestane.EKKAR píše:...Poctivou prodlužku je dneska potřeba si ubastlit sám...
Vzpomínám si, že takový prodlužky jsme museli před revizákem schovat, jinak bychom je museli hodit do odpadu. Stačilo, když uviděl, že nemá neoddělitelnou vidlici...a letěla.Sandal píše:V práci to jinak nedělám. Koupim ve velkoobchodu gumový kabel ...EKKAR píše:...Poctivou prodlužku je dneska potřeba si ubastlit sám...
A kutilmile - nelituju tě
Pokud školený elektrikář udělá prodlužku - ZÁSTRČKA (samec) pak následuje KABEL a je to ukončeno ZÁSUVKOU (samici) - pro potřeby podniku, pak ji lze normálně používat za podmínek:
Má to nějaký identifikační znak, pomocí kterého naleznu v "kartě" (to je ten dokument dle §6 zákona 90/2016 Sb.) potvrzující shodu tohoto stanoveného výrobku. Pro vlastní potřebu stačí jméno výrobce, který je u firmy evidován jako elektrikář s platným osvědčením. Firma má oprávnění, a proto garantuje splnění základních technických požadavků při posuzování shody viz §2 NV118/2016 Sb.
Při uvedení do provozu EZ se vystavuje měřící protokol, kde stačí uvést podle jaké normy je tento jednoduchý výrobek vyroben a v rámci interního řízení firmy by měl obsahovat podstatné údaje podle přílohy 3 k NV 118/2016 Sb.
A samozřejmě podléhá revizi, jako každá jiná.
Dále je vhodné šrouby zalít a označit pečetí (interní opatření firmy), aby se v tom nevrtal kdejaký jouda - tohle je zřejmě důvod, proč to bezpečáci nezkousnou. Joudů totiž přibývá.
A jen připomenu, že taková prodlužka je určena pro použití v této konkrétní firmě a rozhodně to není výrobek k prodeji, to se musí řešit jinak.
A pro ty, co musí pořád o něčem pochybovat dodám, že třeba 3f prodlužka s neoddělitelnou vidlicí (a zásuvkou) neexistuje. A proti nim bezpečák nemá vůbec nic.
A kutilmile - nelituju tě
A aby to dokonal, tak si plete prodlužku (ač jsem ji přesně definoval) s pohyblivým přívodem. (Kanalizaci s mobilizací, pojem a průjem atd. atd.)
Neexistuje žádný obecný právní předpis (zákon, vyhláška, nařízení vlády, norma), který by mi zakazoval prodlužku vyrobit a používat. A co musím splnit, pokud si ji vyrobím a používám, jsem popsal výše.
A když už jsi je citoval - tak právě hasiči tyto prodlužky používají. Např. pro 1f zásuvka a vidlice(zástrčka). A k tomu odpovídající kabel. Stejně tak u 3f. A to proto, že zřídkakdy pohyblivý přívod EZ (např. čerpadlo) dosáhne až k např. elektrocentrále.