STK - původní výbava vozu

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dvorak

STK - původní výbava vozu

#1 Příspěvek od dvorak »

Pokud na STK zjistí, že na vozidle oproti původní výbavě něco chybí, lze to považovat za těžkou závadu, bránící provozu ? Konkrétně se jedná o ostřikovače předních světel, kde byl později namontován nárazník bez trysek. Ale ostřikovač světel je přece nadstandartní výbava, ne ?
PCmaniac99

#2 Příspěvek od PCmaniac99 »

Pokud má vozidlo xenony nebo led světla tak je ostřik povinnou součástí. pokud obyčejné halogenové žárovky tak by to mohli nechat být.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Mám obavy. Pokud tam ostřik byl z výroby, může být problém. Stejně jako např. páté brzdové světlo za oknem. Není předepsané ale pokud tam bylo z výroby, musí být a funkční!!
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ako zistia, ze tam tie ostrekovace boli?
dvorak

#5 Příspěvek od dvorak »

Zřejmě to zjistili dle VINu nebo dle zbytku instalace. Mimochodem to 10 let procházelo, problém nastal při změně místa STK.
PCmaniac99

#6 Příspěvek od PCmaniac99 »

A fakt to nemá xenony?
Nakadah

#7 Příspěvek od Nakadah »

Světlomet se svítivostí do 2000 lumen nemusí mít ostřik. Typicky 25W xenony jsou pod 2000 lumen a nemusí mít. 35W jsou okolo 3000 lumen všechny a musí mít. Platí i pro LED světlomety.

Například výbojky D8S jsou 25W. Pokud tam jsou od výroby halogen světlomety, pak je ostřik nadstandart. A nemusí tam být. Takže otázka co ti šmejdi na STK zkouší.

Brácha řeší na autě to, že se mu na palubovce po zapnutí klíčku nerozsvítí MIL kontrolka (nebo kontrolka ECU). Technik tvrdí že se MUSÍ rozsvítit a zhasnout. tohle auto z roku 98 ne. Prostě rozsvítí se jenom když nastane závada. Klidně mu to i s diagnostikou ukážete na místě. Ne, MUSÍ se rozsvítit. Závada, STK 30dní a sbohem. S přehnaně aktivním 🤐 neuděláte nic.
pocitujlasku

#8 Příspěvek od pocitujlasku »

Nakadah: pokial viem, tak po otoceni kluca sa musia rozsvietit vsetky dolezite kontrolky (oranzove, cervene), ako test ci svietia, teda aj kontrolka motora a bud po chvili zhasne, alebo az po nastartovani.
No vidis, a tak si sa bal
Pikofarad

#9 Příspěvek od Pikofarad »

Teď se STKáčkám šlape po krku,kontroluji kdejakou pitchovinu.Byl jsem v dubnu se zánovním autem na první kontrolu ,najeto 22tis a proklepali to jak dvacetiletou ojetinu.Musí se zvýšit procento nevyhovujících,až moc aut procházelo
dvorak

#10 Příspěvek od dvorak »

PCmaniac99 píše:A fakt to nemá xenony?
Nemá, klasické halogeny H 7 + H 1.
Nakadah

#11 Příspěvek od Nakadah »

Palubovka se nechala kontroloval co je tam za SW. Origo, bez upravy. Proste to sviti jen pri poruse. Za chodu motoru odpojim vahu vzduchu a kontrolka se rozsviti. Ale na klicky ne. Nejde s tim nic delat, technik si postavil hlavu a mele si svoje. Ani pres jeho nadrizeneho, ukazalo se jim ze to funguje. Ne, technik je technik ma na to metodicky pokyn. Zdar a pokladna je tamhle.
PCmaniac99

#12 Příspěvek od PCmaniac99 »

dovřák i nakdah - narazili jste na blbýho technika který se striktně drží systému. Přitom školení MDČR jasně říká že spousta věcí je na uvážení technika a to vč. porušení metodiky. Pokud technik chce má možnost rozhodnout že vozidlo vyhovuje i přes to že neodpovídá metodice a tabulkám. Má povinnost své jednání odůvodnit v poznámce protokolu. Právě pro tyhle případy. ALE musí sám chtít...
Sandal

#13 Příspěvek od Sandal »

Na VW G4 mám obyč H7 a ostřikovače má. Na STK mi chyběla krytka trysky, tak to technik zalepil černou páskou, aby to na fotce netlouklo do očí, a víc neřešil. Podle mne je ostřikování světel akorát plýtvač mycí kapalinou.
Jinak ano, potvrzuju, pokud xenony, tak jsou ostřikovače povinný, jinak nee.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
workhard
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od workhard »

Musíš nechat v kaslíku pětikilo, pak to projde.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Je to jen a jen vo lidech. Když se najde na oficiální STK tvor, zastávající funkci technika a schopnej vyznačit do závažnejch závad korozi nosnýho rámu vozidla, i když jde o auto se samonosnou kastlí, tak já skutečně pochybuju o kompetentnosti takovejch "testů" bezpečnosti.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“