Vlastnosti staré zářivky

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
voitano

Vlastnosti staré zářivky

#1 Příspěvek od voitano »

Zdar vespolek
v dílničce mám staré kuchyňské podlinkové svítilo 36w tubice. Nedávno v tom zašustilo a zhořel předřadníček. Tak jsem si sehnal nějaký jetý předřadník z kontejneru, topologie samokmit. Zářivka se rozsvítí , po pul minutě zhasne, tranzistory rozhycovane. Vypnu, zapnu, rozsvítí se opět, jede 20s a zase vypne. Říkám si, asi to nevyhodili jen tak, dám jiný samokmit na dvě zářivky, co jsem repasoval. Po zapnutí v tom škvrčelo, zářivka mžourala. Hmm, další předřadník co není ok. No pak mě napadlo tu zářivku vyměnit. Najelo to v klidu a svítí. Zkouším tedy ten předřadník první, drží také ,trandy už nežhaví.

Ta zářivka moc nasvíceno nemá, i když to bude mít možná 10 let, svítil jsem si s tím v kanále pod autem, takže za rok možná 100 hodin? Ale svítidlo nemá mechanickou pevnost, tak vzal jiné svítidlo. V dílně to moc taky nenaběhalo, 4hod když jsem jednou týdně něco dělal. celkem 1000 -2000 hod odhadem?

Bude vysvícená, nebo jiná vada, že by zatěžovala více?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Změř odpor žhavicích vláken na každým konci obou trubek a porovnej hodnoty.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
voitano

#3 Příspěvek od voitano »

má to zhruba 4ohmy, podobně jako nové
Lukar

#4 Příspěvek od Lukar »

Ten elektronický předřadník má stejné zapojení vývodů jako ten vadný?
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Ono je jen jedno ..........
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Staré zářivce se laicky řečeno zvětšuje přechodový odpor mezi vláknem a plynem. Tedy je na ni větší napětí než za mlada, rozdíl těchto dvou napětí se mění na vláknech v teplo, takže konce trubice jsou postupně stále teplejší, až to některé z vláken vzdá a utaví se. Nemá tedy smysl snažit se provozovat vysvícenou zářivku, i když to ještě "jde". "Jde" to i s přepáleným vláknem, ale není o co stát, nemá to dlouhého trvání a jen se zbytečně vyhřejou objímky, případně i odpraví předřadník.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“