Fyzikální záhadička

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Tak doplnění, synovec levák to má opakovaně, (zkoušeno 4 x) opačně než já pravák. Levou láhev má o 2-3 sekundy rychlejc.
Zkusil jsem obě flašky od Coca Coly slepit u dna a hrdla stříbrnou Scotch páskou k sobě. V tomhle případě jsou obě plný s toletancí kolem 1 sekundy.
Takže to asi opravdu je dominancí a lepší motorikou dominantní ruky. Prostě nějak "líp" drží plněnou láhev pod vodou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#17 Příspěvek od ransom »

Třeba dostaneš grant na širší výzkum.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od RayeR »

A konecne se bude psat i "Cesti vedci zjistili" nez jen "Britsti vedci zjistili" :)
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

No kdyť jsem to na začátku vlákna psal:
Už to slyším, jak se pohoršujete a šklebíte. :roll:
A už je to tady. Co jinýho taky čekat...
Jirka

ransom

#20 Příspěvek od ransom »

Já se nepošklebuju. Občas mě podobné jevy taky zaujmou. Třeba jsem dobu trénoval jak nejrychleji vylít vodu z demižonu (vodu roztočit aby šel dovnitř vzduch středem víru). Zajímalo by mě, jestli by to šlo rychleji na Marsu, kde je menší gravitační zrychlení, ale řidší atmosféra.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Na to i na velkou flašku je jednoduchej fígl - obsah nádoby roztočit tak, aby uvnitř vzniknul vír. V jeho středu vznikne kanálek, kterým dovnitř může nepřerušovaně proudit vzduch (namísto přerušovanýho toku oddělenýma bublinama). Jinak to jde udělat i kusem hadice strčeným dovnitř hrdlem a vyvedeným do strany nad hladinu kapaliny vevnitř ... Vidíš, rozepíšu to, ale než to odešlu, vyruší mě dcera - pak to pošlu a fčil vidím, žes to editoval a popsal taky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#22 Příspěvek od PotPalo »

Lenže čím viac sa voda točí, tým viac má tendenciu krúžiť do strán a nie tiecť dolu. Lepšie je strčiť tam slamku ktorou pôjde vzduch dnu.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
ransom

#23 Příspěvek od ransom »

Bez pomůcek.
samec

#24 Příspěvek od samec »

Ešte môžeš na opačnej strane urobiť dieru, napríklad kladivom. :pako:
Hape
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Hape »

Ale kladivo už je pomůcka. To by jí musel udělat holou rukou :lol: .
ransom

#26 Příspěvek od ransom »

Hele, je to můj výzkumný úkol, nebo váš?
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

V černejch 5l kanystrech je v vylejvací krkačce oddělená zavzdušňovací hadička aby to při nalejvání do nádrže auta "nekrkalo". Ale je to celkem k prdu, i když se natočí tak, aby byla v nejvyšším místě, tak to stejně "krká".
Jirka

workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

Nejhorší je, když zakrká sud s pivem.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ransom

#29 Příspěvek od ransom »

Aktuálně mi vrtá hlavou jiná fyzikální záhada. Penetruju výklenky kolem oken. V návodu na flašce s penetrací je napsáno, že se doporučuje penetrovaný povrch polejvat nebo natírat štětcem, ale že při stříkání je její účinnost menší. Samozřejmě nad hlavou na stropě by se líp stříkalo, než aby si to člověk nechal stékat po loktech. Jakápak v tom asi je zapeklitost?
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Penetrace musí zasakovat do podkladu = vyplňovat v něm mikroskopický póry a puklinky. Když to stříkáš, dáváš na jednotku plochy menší množství tý účinný látky a víc rozpouštědla = ředidla než při natírání - to víš sám, že na stříkání musíš jakoukoliv barvu s výjimkou Variopaintu mít řidší, než na štětec nebo váleček. No a ten nadbytek rozpouštědla zaviní, že ta kýžená penetrační látka (obvykle monoakrylátový sloučeniny) nevyplní tak úplně všecky ty póry, protože se do nich dostane i ředidlo, v tomhle případě voda - která se pak odpaří a nechá na spoustě míst buď jen tenkou, nebo žádnou vrstvičku toho monoakrylátu. Takže pokud penetraci na zdi stříkat, tak vícekrát, aby se povrch dostatečně nasytil.
Celeron píše:V černejch 5l kanystrech je v vylejvací krkačce oddělená zavzdušňovací hadička aby to při nalejvání do nádrže auta "nekrkalo". Ale je to celkem k prdu, i když se natočí tak, aby byla v nejvyšším místě, tak to stejně "krká".
Protože ta zavzdušňovací hadička je vyústěná v hrdle a ne u dna kanystru, aby při vylejvání byla vejš = na jejím ústí byl menší hydrostatickej tlak vylejvaný kapaliny, než na tom šroubení. Jedině tak ten vnější vzduch poletí dovnitř hadičkou a hrdlem poteče jen samotná kapalina bez přisávání bublin.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“