Nautila
Moderátor: Moderátoři
Nautila
Místní opravář čerpadel prohlásil, že je potřeba vyměnit gumovou vložku kolem šneku, neb je vyjebaná. A možná i šnek, to se uvidí až se Nautila rozebere. Problém je, že je dlouhodobě nemocnej a bude to moct řešit až někdy na jaře. Tak mi poradil prozatím snížit vypínací tlak spínače. Mám tam něco takovýhle ho. Ten spínač je asi rok starej a nepředpokládám, že je vadnej jako původní kde propouštěla membrána.
Zkoušel jste někdo zapínací a vypínací tlak přestavit? Nemám očekávat nějaký překvápko? Nerad bych do studny lezl v tomhle počasí víckrát.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A mezitím si zavolat do Repas Robousy 493 557 003 (prý umí jakoukoli pumpu; jestli jsou to ti samí, co to dělali před lety v Jičíněvsi, tak bych potvrdil i osobní zkušeností).
Cestou od vodárny se dvěma pumpami jsem měl Signaservis v Roškopově u Staré Paky 493 798 400: vadnou pumpu, co jsem vezl, jsem tam rovnou nechal, a pak už jinam pumpy nevozil. Bylo to rychlé a možná ta pumpa běhá dodnes (už se o tu vodárnu třetí rok stará někdo jiný), jinak sehnal přesně pasující náhradu. To ale máš trochu z ruky.
- elektrosvit
Ano, tou plastovou růžicí se nastavoval zapínací tlak a kovovým "Téčkem" vypínací. Spínač TSA bylo potřeba čas od času doladit. Při výměně nádoby minulý rok jsem zjistil, proč: postupně zarostl přívod, až jednoho dne spínač nesepnul vůbec. Původní nádrž s vakem Cimm vydržela 19 let, pak se udělala u dna dírka a začal utíkat vzduch. Nově jsem si namontoval pozinkovanou nádobu Step Trutnov. K ní jsem použil spínač VR2D50 ze šuplíkových zásob, víc jak 50 let starý, který už před tím ca let 25 sloužil u jiné vodárny.Celeron píše:Zkoušel jste někdo zapínací a vypínací tlak přestavit?
Ještě mě napadla taková blbost: Nemáš náhodou netěsnost ve výtlačném potrubí mezi nautilou a zpětnou klapkou? 25 let mi přijde málo, leda že bys měl ve vodě tolik příměsí, které by tu pryžovou vložku vymlely.
- Artaban001
Vodu máme hodně tvrdou,nelze s ní ani umejt auto, je pak samá mapa. Ale na to jsem už vyzrál, parksajďácká "wapka" si umí nasát a tak dám na konci mytí hadici do sudu s dešťovkou a opláchnu tu tvrdou.
Takže je určitě už vymletý.
To TSA funguje jak jsi psal. Jen se nesmí otáčet obojí najednou ale buď T-čko vypínací nebo růžice zapínací ale pokaždý s růžicí odtlačenou dolů.
Pak vypukl problém, jak vyšroubovat tu asi 15 cm dlouhou trubku, ve který je gumová šnekovnice. Naštěstí má soused topenářskou trojnožku na řezání závitů na trubkách a tak jsem do ní chytnul tu sací část Nautily a pomocí hasáku Herkules s nastavením metrovou lešenovou trubkou závit povolil. Guma šnekovnice byla úplně vydrbaná, v podstatě šla nasadit na šnek v jakýkoliv poloze. Sám se divím, že to ještě čerpalo. Rozebral jsem ještě sací část, zkontroloval tyčku, spojky a v místním vodotopo kšefru šuplérou proměřil jak je odrbanej šnek proti novýmu. Kupodivu jsem naměřil na průměru jen 0,3-0,4 mm míň, a tak mi bylo doporučeno nechat původní.
Takže Nautila smontovaná, vrácená do studny, zase hrozná pakárna. Kabel je u ní už bílá-hnědá-černá-žlutozelená, takže se směrem otáčení problém nebyl.
Nafoukal jsem do 100l kotle 2,5 barů vzduchu a zapnul napájení. Naprosto bez problémů, takovou rychlost natlakování už dlouho nepamatuju. Nastavil jsem zapínání na 3,5 barů a vypínání na 5 barů. Natlakování z 3,5 do 5 barů trvá 14 sekund a při poklesu z 5 na 3,5 barů to dá přes dva desetilitrový kýble body.
Ještě mě čeká vypustit a sundat přírubu na ležatým 200l bojléru Dražice a kouknout, jak vypadá anoda a vyčistit písek co se v bojléru vysrážel. Pak snad bude na léta od vody pokoj.