TECHNICS SU8044 a obvod STK problém VYŘEŠENO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

TECHNICS SU8044 a obvod STK problém VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od jardafiala »

DoNesl mi pán zesilovač, že vyměnil mrtvé STKčko za jiné a že nefunguje. Takže jako obvykle, servisní manuál, seznámení s STKčkem, čtení na fórech atd. Pak jsem STKčko kuchnul, viz foto, změřil tranzistory a všechny co se podařilo změřit jsou O.K., mezi kolektorem a emitorem TR1,2 je 0.7V a samozřejmě konce jsou zcela zavřené, neteče žádný klidový proud. Osciloskop vidí na výstupu bez zátěže sinusovku takže skrz TR3 a TR4 (snad) něco proleze. Se zátěži nic. Nějak pořád nevím co s tím? Lze to změnit odpory R1,R2? Hodnoty součástek viz schema, nalezený náhradní sestavený z diskretních součástek má hodnoty R1,R2 jiné, čím se vůbec řídí volba těchto odporů? Klidový proud je tedy nastavený napořád a nelze ho měnit, jak se tedy mění se změnou napájecího napětí? Nenechte se zmýlit (nepříliš čitelně označeným) R413, tím se nastavuje offset.
Som z toho volaaký zmätený.
Přílohy
8044 konec.jpg
8044 konec.jpg
STK.jpg
STK.jpg
P1010001A.JPG
P1010001A.JPG
STK0039 náhrada.jpg
STK0039 náhrada.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 12 dub 2026, 23:04, celkem upraveno 1 x.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

To přece záleží na tom, jaký proud teče mezi vývody 0 a 1. I kdyby byl klidový proud nulový, tak při dostatečném vybuzení se koncové tranzistory otevřou a bude to zesilovat (třída B).

Takže nejspíš při destrukci STKčka shořelo něco kolem Q409.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Šak na Q409 musíš mít plný rozkmit , máš ?
jardafiala

#4 Příspěvek od jardafiala »

Než jsem to začal kuchat tak tam právě rozkmit nebyl. Měřil jsem co se dalo, odpory i tranzistory průběhy tak napětí a vše vypadá O.K. až na kolektor Q409 a napětí mezi vývody 0 a 1 jen 0,7V. No zkusím ho vyndat a změřit mimo obvod.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Proč se vrtáš v STK ???
jardafiala

#6 Příspěvek od jardafiala »

Z blbosti, měl jsem na něj podezření ale zdá se liché. Občas se utnu v úsudku. No mám to vyndané, až se k tomu zase dostanu tak je prohodím a bude jasno.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

No nebude , ale asi někde ještě přečti uvedení do chodu NFZ .
jardafiala

#8 Příspěvek od jardafiala »

Měření ukázalo (odpory 1k mezi vývody 1-3 a 0-8 při vypájených STK, nalezeno na DIY), že zbytek zesilovače je v pořádku. Měl jsem podezření na darlington (TR1,2). Při pokusu o vypájení jsem ho zprznil takže nebylo možno ho změřit. Nicméně zoufalá doba si žádá zoufalé činy, ze dvou bleších tranzistorů jsem udělal darlington, zapájel a ONO TO CHODÍ! Takže výsledek je zřejmě takový, že v čínském fejku byl nejspíš vadný tranzistor na obrázku označený jako TR1,2.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“