vinutí trafka
Moderátor: Moderátoři
- Cybertracker
vinutí trafka
Nemáte náhodou někdo kontakt na nějakou firmu, která by byla schopna takové trafko spočítat a vyrobit i v kusové výrobě?
Díky za případné info.
A kutilmile - nelituju tě
Měli by si to rychle opravit, aby neklesla důvěživost zákazníků.
- Cybertracker
Nemá to se žhavením elektronek nic společného. Verzi s násobičem napětí jsem již také zkoušel, ale násobiče jsou jak známo příliš měkké. Potřebuji něco tvrdšího, je to totiž pro napájení ss elektrolizéru a násobič není to pravé ořechové, proto potřebuji přímo s takovými parametry vyrobit trafko. Vyrobit jej na koleně je maso, protože to bude mít pro tak nízký proud a vysoké napětí závitů a závitů.
Ale ta firma Tronic má přímo nádherný objednávkový formulář
http://www.trafo.cz/cz/obj_sittrans.php
Přesně co jsem potřeboval, díky moc.
http://www.hadex.cz/elektrosoucastky-os ... sformatory
násobiče jsou jak známo příliš měkké. Potřebuji něco tvrdšího, je to totiž pro napájení ss elektrolizéru a násobič není to pravé ořechové, proto potřebuji přímo s takovými parametry vyrobit trafko.
Proč musí být trafo tvrdé a proč by to nešlo stabilizovat až po usměrnění? Při tak malém výkonu je to snadné. Pak bys mohl použít měnič, násobič, dvě běžná trafa spojená sekundáry proti sobě, tři trafa v sérii ,..., apod. Ušetříš dost peněz za zakázkovou výrobu trafa.
Jak přesně má být trafo tvrdé? Pokud si myslíš, že když jim do formuláře zadáš údaj 180V při 10mA, že ti vyrobí tvrdé trafo, tak jsi na omylu. Udělají ti trafo na 2VA, které bude mít naprázdno napětí třeba 230V. To je totiž zcela běžné - podívej se do katalogu GME - tam mají takto malá trafíčka naprázdno asi 1,4 až 1,7 krát vyšší napětí, než při jmenovitém proudu.
Napiš jim do poznámky, že chceš, aby trafo mělo napětí naprázdno 1,05x vyšší, než při zátěži, ale nediv se, že ti ho namotají na jádro, které bude odpovídat velikosti třeba 20VA (to jsem možná pro názornost trochu přehnal).
- Cybertracker
radson píše:a pokud chceš za každou cenu 180V z trafa , tak si kup v hadexu tři trafka 57V/300mA a spoj do série - všechny tři tě vyjdou dohromady na 30kč!!
http://www.hadex.cz/elektrosoucastky-os ... sformatory
Díky je to dobrý typ, mrknu jak trafko vypadá ve skutečnosti, udávaná velikost mi nepřijde dle obrázku objektivní, aby nakonec 3 taková trafa zapojená v sérii nebyla rozměrově příliš velká, než to vyrobené na zakázku.
- Cybertracker
radson píše:...násobič je tak tvrdý, jak tvrdý ho uděláš!...já tahám z takového násobiče 20mA , stačí si spočítat kapacitu kondíků pro daný proud...
Tady až tak nesouhlasím. Je rozdíl používat násobič pro napájení nějakého obvodu a jeho použití v elektrolizéru. Problém je ten, že lázeň, čím se stává vodivější, tím klesá její odpor (i počáteční odpor před spuštěním procesu je příliš malý), takže de fakto dojde k efektu přirovnanému spojení obou pólu natvrdo do zkratu, což konstrukci s násobičem dělá problém a napětí má tendenci jít rychle dolů. Proto je tady vhodnější přímo takové spešl trafo. A myslím, že 7 kondíků 220uF v kaskádách je už slušné, více dle mě nemá ani smysl použít. Jinak je celkem dosti slušná konstrukce v případě použití trafka 2x15V 4,5VA a vinutí spojená do série prohnané násobičem, takže na výstupu naprázdno dosahuji až 200V, ale je tady trochu problém s tou tvrdostí násobiče pro tento způsob použití a startovní napětí klesá moc rychle.
- Cybertracker
PavelFF píše:násobiče jsou jak známo příliš měkké. Potřebuji něco tvrdšího, je to totiž pro napájení ss elektrolizéru a násobič není to pravé ořechové, proto potřebuji přímo s takovými parametry vyrobit trafko.
Napiš jim do poznámky, že chceš, aby trafo mělo napětí naprázdno 1,05x vyšší, než při zátěži, ale nediv se, že ti ho namotají na jádro, které bude odpovídat velikosti třeba 20VA (to jsem možná pro názornost trochu přehnal).
Ano s tím počítám, že velikost takového trafa bude větší.