PavelFF píše:Cvičně jsem zapojil na kousku zkušební desky "problematický" oscilátor a kmitá v pohodě v podstatě s čímkoli.
Dělič C3, C4 byl 100p a 1n. L1 jsem měl 0,3mH a 2mH. Tranzistory PNP 2N2907A , TR15 a KFY18. Napájení 7,5V. Zatížil jsem výstup děliče odporem 10k na zem.
Se všemi variantami součástek to kmitalo s rozkmitem na emitoru Q1 kolem 1V. Rozkmit na kolektoru je cca 10V, což odpovídá kapacitnímu děliči 1:10.
Takže máš asi blbě tišťák někde u těch děličů.
Asi si pleteš emitor a kolektor. Napětí mezi bází a emitorem není 4,19V. Napětí mezi kolektorem a bází ano.
Tak som nakoniec ten oscilátor rozkmital, ale frekvenciu 297,2 kHz som nameral len medzi emitorom a - pólom zdroja, v spoji kondenzátorov 100p a 1n nie je žiadny VF signál, teda nie je ani na kolektore tranzistora ani na odpore 10k medzi útlmovým článkom a oscilátorom. A použil som skúšobne tranzistor KC 309 s tým 2N3906 mi to nechcelo kmitať.
Tie 1n a 100p sú úplne nové, ich odpor je vyšší ako 40 MOhm, plošný spoj nemá žiadny skrat, tak neviem prečo som nenameral nič na kolektore tranzistora.