kybler píše:PavelFF píše:Moc jsem to nepochopil. Jsi schopen tvou metodou odlišit ztráty v jádře od ztrát v mědi?
Jistě, pro dané proudy se můžou ztráty v mědi zanedbat, pokud použiješ dostatečně tlustý drát. I když na tohle bohatě stačí průměr 0,5mm, zdroj jede jinak naprosto bez jakékoliv zátěže.Nevím, jestli si neděláš prdel, ale v každém návodu a textu o spínaných zdrojích je věta, že potřebují pracovat do nějaké minimální zátěže. Proč je teda zkoušíš naprázdno?
Já je nezkouším, já je provozuju leckdy naprázdno,je to sice proti pravidlům, ale musí to chodit. Prostě měnič běží furt a připojujou se k němu různé záteže, když je ta která potřeba. A je požadavek na co nejnižší spotřebu v klidu, takže ohřívat na výstupu odpor není to pravý ořechový. Jde jen o to, kde se ty špice berou, když vlastně ani nemají jak vzniknout, v tranzistorech na primáru jsou ochranný diody, který musejí přebytečný náboj zákonitě odvést.
Dnes do měniče přišly 1000V diody, tohle už musí vydržet...
Co když ty diody sepnou příliš pozdě, dost často se ještě k primáru připojuje RC článek, případně malý C, který špice sníží, neb jak píše breta1 napětí závisí na C připojeném k L.