Ventilátor procesoru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FERYACT

#31 Příspěvek od FERYACT »

Už dřív když jsem měl ještě zamontovaný nový 2000RPM jsem dal do konektorustarý ventilátor a PC se rozjel.
Bylo jasné že je to v novém ventilátoru.Můžu změřit jeho proud a počet impulsů.Čítač mám, osciolo momentálně nejede.Ventilátor má správný směr otáček/na procesor/.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od forbidden »

A co zkusit novejsi BIOS, neni na tu tvou desku?
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Jenys »

FERYACT píše:Už dřív když jsem měl ještě zamontovaný nový 2000RPM jsem dal do konektorustarý ventilátor a PC se rozjel.
Bylo jasné že je to v novém ventilátoru.Můžu změřit jeho proud a počet impulsů.Čítač mám, osciolo momentálně nejede.Ventilátor má správný směr otáček/na procesor/.

Já nějak nechápu, proč tu stále řešíš tenhle ventilátor, když nechceš vyloučit jeho správnou či nesprávnou funkčnost. Už jsi ho zapojil do Sys Fan? Pokud ne ...proč ne?? Když tam dáš zpátky ten starý ventilátor, tak ti to jede normálně. Tak prostě vem ten starý ventilátor a odlep na zadní straně uprotřed tu nálepku, vyndej pojistný, většinou plastový kroužek a vyndej rotor, vyčisti, nejlépe kulatými párátky, jdou tam akorát. Odstraň ten gumový kroužek na hřídelce, lehce namazej hřídelku jemným olejem a pak to celé sesaď zpět, zajisti pojistným kroužkem a namontuj ventilátor zpět a máš po problému :lol:
Pak si můžeš hrát s tím ventilátorem a zkoumat jaké má rozdíly proti tomu starému. Jestli je to nějaká čína, což bych podle ceny viděl asi nejvíce, tak se není asi čemu divit. Ventilátor si kup nějaký značkový a uvidíš, že to bude makat jak má :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
FERYACT

#34 Příspěvek od FERYACT »

Mám zákl desku K7VTA3 na ní není konektor pro Fan ventilátor.Taky jsem si od toho moc sliboval.
Na konektoru ventilátoru souhlasí vše včetně barev.Proud je mírně vyšší.
Při zabrzdení proud 1.3*vyšší.Frekvence impulsů cca 950 per sec.
Při brždění ventilátoru se počet impulsů úměrně zmenšoval.
Směr otáček souhlasí.
Já vím že venták lze mazat.Taky jsem to udělal.Já ten starý venták slyším i když jsem ho namazal.Je vychozený čep a to nic ani nejlepší mazání nespraví.Má za sebou nejlepší léta.
Nový ventilátor není slyšet a přispívají k tomu taky nižší otáčky.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od stepa »

FERYACT píše:Mám zákl desku K7VTA3 na ní není konektor pro Fan ventilátor.Taky jsem si od toho moc sliboval.

Tos teda zase napsal informaci. Je 7! verzi tehle desky...Tady si najdi kterou mas:
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/images/products/large/k7vta3.jpg
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V2X.htm
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V3X.htm
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V50.htm
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V60.htm
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V70.htm
http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V80.htm

Az reknes jakou verzi mas, tak ti to s tim chybejicim konektorem potvrdim, nebo vyvratim. Zatim pochybuji. Jinak by nebyla ta polozka v BIOSu.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Jenys »

FERYACT píše:Mám zákl desku K7VTA3 na ní není konektor pro Fan ventilátor.Taky jsem si od toho moc sliboval.
Na konektoru ventilátoru souhlasí vše včetně barev.Proud je mírně vyšší.
Při zabrzdení proud 1.3*vyšší.Frekvence impulsů cca 950 per sec.
Při brždění ventilátoru se počet impulsů úměrně zmenšoval.
Směr otáček souhlasí.
Já vím že venták lze mazat.Taky jsem to udělal.Já ten starý venták slyším i když jsem ho namazal.Je vychozený čep a to nic ani nejlepší mazání nespraví.Má za sebou nejlepší léta.
Nový ventilátor není slyšet a přispívají k tomu taky nižší otáčky.

To se mi nezdá, že by tam krom ventilátoru pro procesror nebyl jiný konektor. Fan sys, je systémový ventilátor. Jeho konektor je stejný jako u procesoru, jen má jiné označení a bývá poblíž PCI slotů(konektorů), též vedle Ram pamětí. Jestli je ti milejší nefunkční PC, tak si tam tento nový ventilátor nech. Jinak ten ventilátor vem tam, kde jsi ho koupil a reklamuj ho. Je dosti logické, že pokud PC funguje sice s hlučícím ventilátorem a s novým tichým ne, bude na 100% chyba v tom ventilátoru. Proč za celou dobu nevyzkoušíš nějaký jiný ventilátor, nebo ten nový nezkusíš v jiném konektoru, jak se vůbec bude chovat? Co je vůbec za značku ten nový ventilátor? Zkus sem dát foto té desky. Nebo zkus si vzít do nějakého obchodu s PC technikou ten tvůj starý ventilátor a nech si vybrat ten správný. Už mě nic lepšího ani nenapadá :roll:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
FERYACT

#37 Příspěvek od FERYACT »

Stepo promiň jediný údaj co na desce je--REV:1.0.
Já jsem vytáhl konektor stávajícího ventilátoru a bych viděl jak vypadá shora.Vzal jsem silnou baterku ale konektor fan vent.jsem nenašel.
Nechce se mi dělat generátor impulsů.
Ventilátor: SUPER FAN
DC BRUSHLESS
Model SDF 8025MS
DC 12V 0.14A
2000RPM
U nás je pouze jeden obchod s ventilátorky.
Podívejte se prosím vás někdo do BIOSU na velikost otáček vent. proces.
Fotku udělám zítra.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od forbidden »

FERYACT píše: Podívejte se prosím vás někdo do BIOSU na velikost otáček vent. proces.

To ti nepomuze, vetsina normalnich desek umoznuje nejnizsi otacky definovat, nez zacnou rvat. Muj vetrak se treba toci po zapnuti jen na nejakych 800 rpm a desce to vubec nevadi, protoze o tom vi a hlida navic i teplotu CPU.
Problem u tebe bude bud v tom, ze deska je proste hloupa a ma natvrdo ty nejnizsi otacky nastaveny, nebo ten vetrak ma nejaky nestandardni vystup z cidla otacek.
FERYACT

#39 Příspěvek od FERYACT »

Bohužel nemám v provozu oscilo abych zkontroloval úroveň impulsů.
Myslím si však že počet impulsů je nastaven nad úroveň nového ventilátoru
a to vyhodnotí deska že vent.stojí.
Ještě jednou zkontroluju jestli není konektor FAN ventil. přítomen.
Zkusím zanést oba ventil.do bývalé práce a změřit na oscilu.
Andrea

#40 Příspěvek od Andrea »

FERYACT píše: Ještě jednou zkontroluju jestli není konektor FAN ventil. přítomen.

Jen takový detail, FAN je anglicky ventilátor, takže tam nebude nikde napsáno FAN vent., nespíš tam bude napsáno SYS(tem) FAN, CHA(ssis) FAN, FAN2 a pod.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Jenys »

FERYACT píše:Bohužel nemám v provozu oscilo abych zkontroloval úroveň impulsů.
Myslím si však že počet impulsů je nastaven nad úroveň nového ventilátoru
a to vyhodnotí deska že vent.stojí.
Ještě jednou zkontroluju jestli není konektor FAN ventil. přítomen.
Zkusím zanést oba ventil.do bývalé práce a změřit na oscilu.

Prosím tebe, umíš vůbec číst co ti zde píšu :?: Nepíšu nikde Fan ventilátor....píšu Fan sys. to co tu píšeš, tam nikde nenajdeš. Máš manuál k desce, asi jo. tak tam máš napsané jaké jsou a kde umístěné Fan. Kdyby jsi za tu dobu co tu blbneš s těmi dotazy a měřením impulsů na Internetu zakoupil jiný správný ventilátor k procesoru, tak už by jsi ho měl i doma a bylo by to vyřešené :roll: Na Internetu je prodejen spousta, tak co tu pořád řešíš. Je opravdu zapojení toho ventilátoru stejné jako u toho starého :?: Zkus ho proměřit. Zapojením do jiného konektoru na desce by jsi už dávno věděl víc, tak hledej. Musí tam někde být další konektor, když ne na desce, zkus kouknout třeba na Grafickou kartu, jestli ona nemá. :wink:
dj_Paul

#42 Příspěvek od dj_Paul »

no podle obrázků co dával stepa jsou všude dva konektory
rnbw

#43 Příspěvek od rnbw »

Konektor "CPU fan" to urcite ma, ked to ma kontrolu jeho otacok...
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Jenys »

Zkus se podívat na toto, asi je to problém těchto desek. Bude potřeba upgrade BIOSu, nebo sehnat ventilátor zase s 3000 otáčkami :wink:
http://pctforum.tyden.cz/ex/viewtopic.p ... df5c07aed5

:lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od stepa »

Tohle tema uz je fakt komedie. Co sem porad tahas ten osciloskop a nejaky generator impulsu?

Nedelas vubec nic co ti tady piseme. Tudiz snaha vnivec. Pokud mas REV.1.0, tak na te desce je druhy konektor pro ventilator. Je vedle slotu pro pameti! Podivej se na ty obrazky, co jsem na netu nasel a VYBER DESKU KTEROU MAS!

Jinak, jestli je pravda, z toho odkazu, co nasel Jenys, tak tu desku zahod, pokud chces pouzivat ventilatory s nizsimi otackami, nebo si najdi lepsi BIOS pro tvoji desku.

Kdyz uz nic jineho, tak ji poradne vyfot.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“