piezoelektrický zapalovač plynu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
benik3
Kontaktovat uživatele:

piezoelektrický zapalovač plynu

#1 Příspěvek od benik3 »

Ahoj. Neznate nekdo schema na tohle? Chtel bych to vyuzit jako kanadsky zertik. Diky moc.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

leda že bys koupit ten samotnej zapalovač, postavit to nejde. Nebo trafo 230V/12V a na těch 12V ryche připojovat a odpojovat baterii třeba 9V nebo Pb gelovku, ale jen ťukat, jinak ti to tráfko shoří. Na 230V to pak pěkně kope :-) Pokud si s tím chceš víc pohrát tak udělej celej měnič. ale nezaručuju že to někoho nezabije. Muže mít třeba sabší srdce.
petus
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od petus »

Kanadský žert,který může skončit pohřbem!Na to fakt bacha spolužák udělal si paralizér a zabil tak myš (nebo něco podobnýho)
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
benik3
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od benik3 »

Kamos si koupil v ptakovinach takovej kanadskej zertik,ktery dava ranu.neni to zadna velka rana. je to napajeny 3 knoflikama a je tam civka a nejaky "svab". Uz jsem vydel rozebranej i ten zapalovac na plyn tam byla taky civka a nejaky feritovy jadro pro lazeni. Dal uz si to nepamatuju. uz je to dlouho.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Bateriový zapalovač plynu prodávají na každá tržnici za 20 - 35 KČ, takže proč by jsi ho chtěl stavět. Jeho schéma je zde v uploadu (je v balíku s ostatníma schématama). Kanadský žertíky z elektrickýma bastlama můžou končit úrazem..

(PS piezoelektrický zapalovač má v sobě dva válečky z piezoelektrickýho materiálu, do kterých se buď tříská úderníkem - zapalovače cigaret, nebo se stlačují pákovým mechanizmem - piezoelektický zapalovač plynových sporáků, takže na to schéma žádný neexistuje)

http://upload.ebastlirna.cz/index.php?action=view&filename=ruzne%20menice.zip&directory=&PHPSESSID=d1889fd2504afe4ea57941aeb846d995
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jenys »

benik3 píše:Ahoj. Neznate nekdo schema na tohle? Chtel bych to vyuzit jako kanadsky zertik. Diky moc.

Ty máš asi na mysli induktor :wink: Dá to docela pěkné kopance, ale nezabije. Na to by se dal použít starý zvonek a ten přerušovač využít pro střídavé napětí pro cívku, tráfko :D
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Jezibabak

#7 Příspěvek od Jezibabak »

Já mám vyzkoušené tohle:

http://www.instructables.com/id/How-to- ... nic-Shock/

Sice je tam pro sichr menší kondík, ale z klasické 1.5 voltovky je na výstupu cca 430V. Když se dotkneš kontaktů tak to je pocit jako by ti někdo vrazil dva špendlíky hluboko do ruky (doporučuji používat na spodek předloktí, fakt kopanec), ale opravdu je to neškodné. Vyzkoušeno na mě cca 50x a na zbytku dílny. Bylo s tím docela srandy. A ještě pozor, ne každý transformátorek má vinutí stejně jako na obrázku, budeš si muset konce odvodit od zapojení na tišťáku.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Jezibabak: To bych taky nezkoušel. To už raději ten zapalovač. Fotobleskový měniče mají proudovou zpětnou vazbu a tím dokážou dát docela vysoký výkon. Tak vysoký, až uhoří přechod báze - emitor, pokud není omezen výstupní proud. I když je to "jen" na tužkovku.
Jezibabak

#9 Příspěvek od Jezibabak »

Artaban001 píše:Jezibabak: To bych taky nezkoušel. To už raději ten zapalovač. Fotobleskový měniče mají proudovou zpětnou vazbu a tím dokážou dát docela vysoký výkon. Tak vysoký, až uhoří přechod báze - emitor, pokud není omezen výstupní proud. I když je to "jen" na tužkovku.

Není tam výstupní proud omezen nabitím toho kondenzátoru?
Já měl za to že tak malá energie uskladněná v tom kondenzátoru je neškodná.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Jezibabak: Mám tady ze dvě jednotky vykuchané z jednorázových fotoaparátů, Tuším, že kapacita originál toho kondu je 160uF. Nabití toho kondu trvá 10 vteřin. Ten měnič dá sám o sobě dost veliký proud i bez toho kondíku.

Všimni si, že výstupní vinutí vede přez přechod báze emitor tranzistoru. Toto řešení má za následek to, že se tranzistor přibuzuje výstupním proudem a tím se zvětší "výkon" Tento výkon je omezen pouze vlastnostmi trafa a maximální proudem báze, než uhoří. Proto se nesměly dávat do fotoaparátů akumulátorové baterie (byly příliš tvrdý zdroj).

Obrázek
Jezibabak

#11 Příspěvek od Jezibabak »

Artaban001 píše:Jezibabak: Mám tady ze dvě jednotky vykuchané z jednorázových fotoaparátů, Tuším, že kapacita originál toho kondu je 160uF. Nabití toho kondu trvá 10 vteřin. Ten měnič dá sám o sobě dost veliký proud i bez toho kondíku.

Všimni si, že výstupní vinutí vede přez přechod báze emitor tranzistoru. Toto řešení má za následek to, že se tranzistor přibuzuje výstupním proudem a tím se zvětší "výkon" Tento výkon je omezen pouze vlastnostmi trafa a maximální proudem báze, než uhoří. Proto se nesměly dávat do fotoaparátů akumulátorové baterie (byly příliš tvrdý zdroj).

Obrázek

Hmm, máš pravdu.
Otázka je jaký proud bází ten tranzistor snese, nemůžu nikde najít parametry, co tam mám nevím, ale mám tu před sebou druhý vnitřek, měli by být stejné, je tam nějaký D2321. Datasheet k němu jsem nenašel.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Jezibabak píše:Hmm, máš pravdu.
Otázka je jaký proud bází ten tranzistor snese, nemůžu nikde najít parametry, co tam mám nevím, ale mám tu před sebou druhý vnitřek, měli by být stejné, je tam nějaký D2321. Datasheet k němu jsem nenašel.

A tohle je co http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... D2321.html ???
Nebo tohle: http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=2SD2321 ???
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jezibabak

#13 Příspěvek od Jezibabak »

EKKAR píše:
Jezibabak píše:Hmm, máš pravdu.

A tohle je co http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... D2321.html ???
Nebo tohle: http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=2SD2321 ???

Tak já to vyhledával jen jako D2321.
A nezdá se mi to jako datasheet toho tranzistoru. V tom měniči je tranzistor velikosti TO92, nevím jak by mu mohlo téct kolektorem 5A. Ale možná je to fakt správný datasheet.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“