Měření proudu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
caven

Měření proudu

#1 Příspěvek od caven »

Zdravím, chtěl bych se zeptat na nějakou radu pro měření proudu. Příklad:
budu mít motor, který budu regulovat pomocí PWM a potřebuju tím procesorem kterým budu generovat to PWM, aby mi i měřil procházející proud tím motorem.. On je jaksi problém s tím, že PWM je bud max. nebo nic tak nevímjak to udělat. Dát za bočník RC článek ?? Nebo napadá někoho něco ?

Děkuji
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

caven píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat na nějakou radu pro měření proudu. Příklad:
budu mít motor, který budu regulovat pomocí PWM a potřebuju tím procesorem kterým budu generovat to PWM, aby mi i měřil procházející proud tím motorem.. On je jaksi problém s tím, že PWM je bud max. nebo nic tak nevímjak to udělat. Dát za bočník RC článek ?? Nebo napadá někoho něco ?

Děkuji

Ale PWM snad reguluješ napětí a né proud, proud vypadá jinak.
caven

#3 Příspěvek od caven »

jasný že reguluju napětí, ale při zapnutí je proudový náraz a největší odběr ne ? a při vypnutí tam zase asi budu těžko něco měřit.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

caven píše:jasný že reguluju napětí, ale při zapnutí je proudový náraz a největší odběr ne ? a při vypnutí tam zase asi budu těžko něco měřit.

To já nevím, co tam máš za motor, ale když na cívku připojíš napětí, tak tam žádný proudový náraz není.
caven

#5 Příspěvek od caven »

normální komutátorový 250W 12V s elektro buzením
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Tak vem osciloskop a podívej se, jak vypadá proud.
Zirafka

#7 Příspěvek od Zirafka »

Jak jste se to učili ve škole? "Cívka jako dívka..." :-)

Jinak když už tam máš procesor, tak dej do série s motorem bočník a měř napětí na něm.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od radekrd »

Jde o to na co se ta měřená hodnota má použít. Buď lze měřit okamžitou hodnotu proudu, která se s časem měří, nebo nějakou průměrnou. Ta, ale neříká nic o velkých nárazových proudech. Pokud se bude vzorkovat dostatečně rychle (fvz>fpwm), je pak z naměřených hodnot možné vypočíst cokoli.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

Nemůžeš měřit vstupní proud regulátoru? vyhneš se dilematům o tvaru proudu, dívkách a cívkách :roll:
caven

#10 Příspěvek od caven »

měřit můžu kdekoliv. Chtěl jsem ten motor regulovat proudově...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pajosek2 »

Variola píše:Jak jste se to učili ve škole? "Cívka jako dívka..." :-)

Jinak když už tam máš procesor, tak dej do série s motorem bočník a měř napětí na něm.
No jo,ale jsou situace,kdy cívka začne ztrácet své vlastnosti cívky.Například když sekundárem je neroztočená kotva motoru.Pak ten proudový náraz nastupuje docela zřetelně.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Maskot

#12 Příspěvek od Maskot »

V tomhle pripade ovsem ten proud neni dusledek toho,ze se indukcnost prestane chovat jako indukcnost.To uz je ustaleny stav a lisi se od stavu po zapnuti.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pajosek2 »

Asi v polovině vlákna se psalo o nárazu při zapnutí,tak jsem na to reagoval.Měl jsem zato,že se jedná o proudový náraz při rozběhu. Něco jsem špatně pochopil? nebo mysleli proudové nárazy při jednotlivých pulzech regulace?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

pajosek2 píše:Asi v polovině vlákna se psalo o nárazu při zapnutí,tak jsem na to reagoval.Měl jsem zato,že se jedná o proudový náraz při rozběhu. Něco jsem špatně pochopil? nebo mysleli proudové nárazy při jednotlivých pulzech regulace?

No mně to připadá tak, že caven má představu, že při PWM "bude napětí <=> bude proud ("proudový náraz") nebude napětí <=>nebude proud" . Takže se ptá, jak změřit proud, který občas bude a občas nebude - viz jeho návrh RC členu za bočníkem.

Pak se to trochu zamotalo s cavenovou představou proudového nárazu(při každém pulzu napětí od PWM) s představami ostatních o proudovém nárazu jako jevu při spuštění.

Ještě se do toho připletla cívka:
To já nevím, co tam máš za motor, ale když na cívku připojíš napětí, tak tam žádný proudový náraz není.
To je pravdivé tvrzení, ale v této konstelaci vnáší další možné nesprávné výklady, protože při rozběhu motoru nastavá jev, který by se dal za proudový náraz považovat. Záleží na časovém měřítku obou dějů a na pohledu na to, co je proudový náraz. Zatímco pro cívku to je pěkně plynulý pozvolný nárůst proudu, pro motor to může být pěkná šupa.

Ne že by to s tou cívkou nebyla pravda, ale indukčnost je tak malá, že se motoru zdá, jako by proud narostl skokem.

caven napsal:
měřit můžu kdekoliv. Chtěl jsem ten motor regulovat proudově...
Co to je regulovat proudově? Co chceš regulovat za veličinu? Otáčky? Moment?
caven

#15 Příspěvek od caven »

regulovat chci moment
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“