Nefunguje MAX232, ale měl by

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
siska

Nefunguje MAX232, ale měl by

#1 Příspěvek od siska »

Na nepájitelné desce spojů mám vyzkoušené zapojení max232 se 4 kondenzátory. Tam to funguje. Udělal jsem si plošný spoj a zapojil to přesně podle toho, jak mi to fungovalo. Jenže tady to nefunguje. Chci zprovoznit komunikaci mezi pc a atmega8. Zkoušel jsem spojit Tx s Rx na vstupu do max232 a data se opravdu vracela. Když spojím Tx s Rx na výstupu s MAX232 tak se data nevracejí, nevrací se nic. Toto chování bych pochopil, kdybych měl Tx nebo Rx výstup uzemněn nebo spojen s atmega8, jenže nemám(atmega není ani v patici). Na nepájitelný desce spojů mi spojení výstupů vždy vrací to co tam pošlu, tady ale ne. Vše jsem přeměřil zda tam nejsou zkraty a nejsou, zkoušel jsem pomocí drátů připojit tu funkční max232 na nepájitelný desce s touto deskou přímo k patici pro max232 abych si ověřil zda jsou kondenzátory ok a fungovaly všechny. Měřil jsem napětí a je v pořádku +5V, zem uzemněná. Vyměnil jsem i max232 a do patice jsem dal jinou a stále stejné chování. Studené spoje tam snad nemám, měřil jsem odpor mezi konektory nahoře v patici a dole na napájených součástkách. Polarita kondenzátorů je správná. Už jsem bezradný, co bych měl ještě ověřit?

Přikládám schéma DPS, pohled ze strany součástek:
fialová: max232, kondenzátory 1uF
zelená: konektor k rs232
modrá: stabilizátor +5V
žlutá: napájecí konektor +12V
Přílohy
schema.jpg
(34.51 KiB) Staženo 174 x
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Čemu říkáš vstup MAXe a čemu výstup?
siska

#3 Příspěvek od siska »

Vstup: to co jde z počítače. Výstup: to co jde do atmega. Vstup tedy pin 7, 8. Výstup pin 9, 10.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

siska píše:Vstup: to co jde z počítače. Výstup: to co jde do atmega. Vstup tedy pin 7, 8. Výstup pin 9, 10.

Jestli jsi měl na piny 7 a 8 připojený kabel do PC a ty piny jsi natvrdo propojoval, tak kdyby ten MAX měl delší nožičky a ten RS232 převodník v PC taky, tak už máš fialové pozadí, protože spojuješ dva výstupy, ten z PC s tím z MAXe. Většinou to ty převodníky přežijou, ale vděčnost od nich za to nečekej. Ale to jen tak na okraj. Měřil jsi napětí na pinech 2 a 6? Mělo by tam být +10V a -10V. Jestli to sedí, tak odpoj PC a na pin 10 připoj log.1, na výstupu 7 musíš naměřit -10V, pak na pin 10 připoj log.0, na pinu7 musí být +10V. Tím prověříš vysílač. Pak propoj pin 8 s pinem 2, na výstupu 9 musí být log.0, pak propoj 8 s 6 a na výstupu 9 musí být log.1. Tím prověříš přijímač.
siska

#5 Příspěvek od siska »

pin 2: +8.5V, pin 6: -8.2V, na pinu 7 je -8.5V i když je na pinu 10 log1 či log0. Pokud propojím pin 8 s pinem 2 tak je na pinu 9 opravdu log 0, jinak je tam log 1, po propojení 8 a 6 je na pinu 9 stále log1.
siska

#6 Příspěvek od siska »

Tak už vím co nejde teď ještě proč.
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

siska píše:Tak už vím co nejde teď ještě proč.

Nefunguje vysílač. Zkrat mezi 6 a 7 jsi vyloučil? Zkus ten druhý vysílač 11 vstup, 14 výstup, jestli aspoň ten funguje.
siska

#8 Příspěvek od siska »

Zkrat tam není (ani na pinui 10 a +5V), měřeno s 20Mohm rozsahem. Ani ten druhý vysílač nefunguje.
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Na pinu 14 je tedy také pořád -8V?
siska

#10 Příspěvek od siska »

Ano, je. Zkusil jsem vyměnit max232 za nový a chová se stejně.
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

A když ten samý max dáš do nepájivého pole tak funguje?
siska

#12 Příspěvek od siska »

Jo, v nepájivém funguje.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Ještě zkus vzít napájení z té desky, prostě píchnout drátky do patice písto pinů 15 a 16 a použít je pro napájení toho maxe na nepájivé desce, jestli je to napájení opravdu v pořádku.
siska

#14 Příspěvek od siska »

Funguje. Takže napájení OK.
siska

#15 Příspěvek od siska »

Zajímalo by mě kde se na pinu 10 bere 3.8V když tam není nic připojený, čili už log1. Kondenzátory to být přeci jen nemůže když funguje jednosměrná komunikace?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“