Pokojová anténa
Moderátor: Moderátoři
Pokojová anténa
Jestli to správně chápu, základní požadavek asi je, aby anténa měla co největší zisk. Teda hlavně ten zisk daný konstrukcí antény. Zisk zesilovače mě asi moc nezajímá. Ten by mě zajímal jen tehdy, kdyby vstupní díl televize byl mizerný, což ale možná je, nevím. Takže zesilovač v anténě pomoci může, ale také nemusí. To by se asi muselo vyzkoušet.
Takže jsem chodil po krámech a nestačil se divit. V každém krámě se dozvím celkový zisk i se zesilovačem, ale zisk samotné antény nikdo neví. Ani v papírech se to nikde nepíše. Tak si říkám, že ten zesilovač možná opravdu pomůže, takže beru televizi do krámu s tím, že to vyzkouším. Vyzkoušet na místě to ale nikde nejde. Většinou jsou v plechové budově, to bych pochopil, ale ani v cihlovém malém krámku mě to nikdo nenechá zkusit.
Tak bych se chtěl zeptat, jestli jsem tak zabedněný já a je přece jasné, že 36dB anténa se zesilovačem je přesně to, co potřebuju, nebo ne.
Přitom táta má takovou malo pokojovou anténu, pasivní, takový malý žebříček. Hrálo to na to krásně. Jenže to asi nikde neseženu. To bylo moc poctivě udělané.
Účelem zesilovače je nahrazení ztrát napáječe při zachování nebo zlepšení poměru signálu k šumu, event. impedanční převod a oddělení. Přebuzený zesilovač a zejména nekvalitní zesilovač nadělá paseku v IM spektru a z příjmu máš pak guláš.
Pořád platí fyzikální principy antén a přenosu vf signálu, jestli se chceš zapojit do komerční praxe a do prodejní praxe v Kocourkově je jen tvoje volba
Mezi námi, už to dávno nefunguje tak, že když se nasereš a řekneš "neumožníte vyzkoušení, jdu jinam" a když to řekne 100 lidí, prodejce to vychová nebo zkrachuje. Většina to koupí stejně a nezkrachuje ten arogantní prodejce ale ten poctivý
36 dB anténa na UHF/VHF je zvěrstvo a nereálnost. Leda tak 3m parabola.
Jsem z Českých Budějovic. Je ale fakt, že se s tím bude cestovat, takže budu muset nějak volit mezi velikostí a širokopásmovostí. To by záleželo na nabídce. S tou jsem se ale v obchodech nějak nesetkal.
Mám doma knížku o televizních anténách vydanou ještě před dobou temna, jsou tam návody na stavbu různých antén, tak asi skončím u toho.
Takže jsem to pochopil tak, že teorie pokojových antén není založena ani tak na teorii elmag pole, jako spíš na ekonomii.
Na ekonomii ani tak ne jako na tržní popularitě a na poklesu všeobecné technické vzdělanosti.
Netvrdím, že nové technologie se nemůžou v tomhle směru vyvíjet k uspokojivým řešením (DRM).
A kutilmile - nelituju tě
Asi myslíš http://cs.wikipedia.org/wiki/Digital_Radio_Mondiale a příslušnou modulaci OFDM. Na tu jsem onehdá narazil a to jsem teda koukal. Je to moc hezky vymyšlené. Vpravdě geniální. Pokud bys tím DRM myslel http://cs.wikipedia.org/wiki/Digital_rights_management, nemohu s Tebou souhlasit.Crifodo píše:Netvrdím, že nové technologie se nemůžou v tomhle směru vyvíjet k uspokojivým řešením (DRM).