Staré HDD (a pokusy s nimi)
Moderátor: Moderátoři
-
kulikus
1. Starý disk 500 MB po páde počítača z dvoch metrov na betón, čítal len každý druhý sektor (norton diskeditor), asi sa vychýlila hlavička na jednej strane. Po formáte disk fungoval a bol bez chybných sektorov. (slovom sektor myslím klaster, stará škola
2. Mal som tu desať úplne rovnakých (rovnaký typ PCB aj verzie) 10 GB diskov. Niektoré boli dobré, niektoré nie. Po zámene elektroniky s ktoréhokoľvek na iný už nešiel, len cvakal. Vyzerá to tak, že každá elektronika je vo výrobe kalibrovaná na onen kotúč, a údaje sú zapísané do flash na nej.
3. Kapacita disku sa dá zvýšiť jednoducho: dones mi dva 2 GB disky a ja ti dám za ne jeden 4 GB disk.
Len pre informáciu: u mňa disky pod 8 GB idú automatiky na recykláciu. Hoci sú dobré a bez chybných klastrov, nieje o ne záujem.
Ozaj, poraďte čo s 20 GB diskom plne funkčným bez chybných klastrov, ktorý hučí ako cirkulárka...
- czatlantis
Hluk ako cirkularka myslim naozaj ako cirkularka - nie obycajny hluk starsich diskov, ale hluk, aky vydava disk po 10 rokoch behu 24/7.
Zasuniem do USB - a iba tiché ťuk ťik ťik...
Ak je mŕtvola, ide sa pitvať, fidlatka na to mám, pre istotu pozriem čo na problém hovorí bastlírna.
Resumé: jemne rozobral, zaseknutý motor jemne pootáčal (samosrejme všetko pod štavou (z USB), a tu zrazu sa veselo roztočil, XPečko sa zaradovalo nájdenej pamäti, a tak rozobraný som okamžite celý obsah fukol na iný disk. Skladanie prebiehalo tak isto ako oprava za jazdy. Dotiahol som skrutky vrchného dekla. Podoťahoval skrutky na doske a fuk ho do puzdra. Teraz sa testoval, aj po 9 ročnej dennej práci je bez chýb. Keď som videl ako makajú hlavičky pri kopírovaní, teraz ho defragmentujem.
Ak kľakne dám tu vedieť.
Idem si kúpiť 16GB USB kľúč. Tie sú lepšie, len zatiaľ ich spoľahlivo strácam