Tranzistorovy zesilovac 100W

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mat69

#16 Příspěvek od Mat69 »

perfektni :) diky du merit :lol:
Mat69

#17 Příspěvek od Mat69 »

8O 8O 8O xD me je 16 let :D o nejakym osciloskopu si muzu tak nechat akorat zdat, zkousel sem akorat par tech programu na osciloskop ze zvukovky... no ono pruser je ze to taky spalilo nektere cesty na DPS takze jsem je zadelaval atd pak menil nejake spalene odpory no ty tranzistory nekolikrat taky vyndaval no a nakonec ta deska vypada jak ja nevim co :cry: protoze sem prisel i na par odporu ktere byly nejake slahle no a taky kvuli stavu uz celyho zesilovace, ze zacnu od zacatku :cry: tu desku bych chtel zachranit protoze delat ju znova by bylo sileny... a fotocestu neumim i kdyz uz sem to parkrat zkousel i na lehcich zapojenich, nikdy se to nepovedlo, spatna predloha, spatny zareni, atd. takze ted bych se chtel zeptat jak se da nejlip ocistit komplet deska uz na ni neni jedina soucastka ale zespoda je silene zaprasena cinem, ten bych potreboval dostat pryc, existuje nejakej spusob jak ho jakoby "splachnout"? nahrejvat pajkou a strhavat kartackem?
masar

#18 Příspěvek od masar »

Já přebytečný cín odstraňuju trafopájkou s hrotem vytvarovaným do "dipólu". Jednou rukou držím desku kolmo ke stolu a páječkou pomalu slévám cín z měděných ploch, při tom je třeba dostat do desky co nejméně tepla od smyčky. Pokud je na ploše dostatek pájecího prostředku (tř. kalafuny, opouští cín ochotně i zalepené otvory po součástkách. Nakonec desku umyju v lihu nebo izopropylalkoholu.

Zesilovač se dá oživit i bez osciloskopu, případně i s tou zvukovkou. Časem si na něj také našetříš. Musíš šetřit na množství zničených součástek z důvodu neznalosti problematiky tím, že budeš rozumět tomu zapojení, které stavíš, pokud možno do detailů. Bude tě to pak i víc bavit. :wink:
Mat69

#19 Příspěvek od Mat69 »

no jo no prave ten zesak az tak dobre neznam cele to zapojeni... no ja sem zatim po desce valel kulicku cinu na kterou se nalepovaly ostati kousky... ale porad to neni ono, bojim se ze kdyz tam dam vic kalafuny tak se mi pocinuje cely DPS :x
masar

#20 Příspěvek od masar »

No a to vadí? Pořád lepší celý rovnoměrně pocínovaný, než různě flekatý.
Jinak ti pomůže jen nějaká chemie pro rozpuštění cínu. :wink:
Mat69

#21 Příspěvek od Mat69 »

tak dobre no a pak kdyz tam ty kalafuny hodne zbyde tak ji staci rozpustit v lihu?
masar

#22 Příspěvek od masar »

Ano. :wink:
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

Nějaké dlouhé manévry na plošných spojích s cínem bych nedoporučoval, zdaleka ne každý cuprextit si dá líbit teplotu delší dobu a pak se fólie odlepuje a zaděláš si na další problémy. Tu desku ti cínem zaprasil kdo? :P Přece když vyměňuju součástku, odsaju odsávačkou cín z pájecí plošky a je to.
Než vymýšlet procesy jak pocínovat nebo odcínovat tišťák, bych se na tvým místě radši snažil přijít na chyby při světlocitlivé výrobě, stejně se do budoucna bez ní neobejdeš, když nechceš skončit u kupování hotových desek. Nic těžkýho to není.
Mat69

#24 Příspěvek od Mat69 »

no prave :( nektere plosky se odlepili nebo uplne odtrhli.... prepalili atd... no jak sem to tak zapravoval, vymenoval no a nakonec to vypada silene xD s tou fotocestou sem mel problemy ze nepotistenej papir malo propoustel zareni no a tam kde byl potistenej tak zase nezadrzoval takze vysledek byl jen flek misto nejakyho obvodu 8-) :x
Davidsev

#25 Příspěvek od Davidsev »

Tak si o té fotocestě něco přečti... Vymlouváš se že je ti 16 :D Mě je 17 a fotocesta se mi povedla na poprvé. Třeba si ten papír namaž rostlinným olejem :wink:
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Crifodo

#26 Příspěvek od Crifodo »

zahoď to nebo si to nech na pokusy a začni znova a pořádně :wink:
o fotografické výrobě DPS je jenom na EB napsáno tolik, až ti z toho bude špatně...
Atlan

#27 Příspěvek od Atlan »

Neviem ci by sisi nemal trocha odychnut a postavit si radsej napajaci zdroj... Snim to ide fakt lepsie. Ale da sa to aj bez neho len treba snahu a peniaze :(
Mat69

#28 Příspěvek od Mat69 »

no je to dyl co sem to zkousel nekolikrat se mi to nepovedlo a tak sem se na to vys*al a tem mi jen ve skrini lezi vyvojka transparent 21 a vlednicce ta vrtva na DPS... no ja vim na netu je toho silene moc ale vetsinou se ty navody lisily uz jen v detailech problem je ze sem nikdy nemel kvalitni predlohu :evil: nejlepsi by bylo kdybych to udelal laserovou na takovou tu folii jak pisou ale tu nemam :? taky me napadlo skusit to primo na DPS udelat plotrem :D
Davidsev

#29 Příspěvek od Davidsev »

Plotrem to jde taky... mám Aritmu0507 a Aritmu0516... :)
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Crifodo

#30 Příspěvek od Crifodo »

plotrem se moc hezky dělají převzaté předlohy a co teprve rozlévaná zem :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“