ovládání luxeon 1w

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dracekvo

ovládání luxeon 1w

#1 Příspěvek od dracekvo »

Ahoj,

chtěl bych si postavit čelovku s touto led. http://www.gme.cz/cz/l-lxhl-nl94-p511-907.html

Našel jsem tu sice plno návodu na různé spínané zdroje, ale zajímá mě, jestli se nevyrábí už nějaký hotový modul s regulací.

Napájet bych to chtěl 2 až 4 ks AA nebo AAA 1,2 V NiMh
dracekvo

#2 Příspěvek od dracekvo »

tak nic. na dealextreme jsem našel 3w čelovku za 300,- takže stavba se nevyplatí
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

U Flajzara mají něco podobného, zkus se tam podívat ( www.flajzar.cz = http://www.flajzar.cz/novinky/nova-celo ... em-3w.html ) .
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

EKKAR píše:U Flajzara mají něco podobného, zkus se tam podívat ( www.flajzar.cz = http://www.flajzar.cz/novinky/nova-celo ... em-3w.html ) .

Proboha jak se to chladí? 8O To jako přes ten kousek plastodřeva?
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

to sa menusi chladit 2 roky vydrzi s klesajucou svietivostou a potom zahodit
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Brudr »

Nějak mi uniká smysl takového zařízení. Jak dlouho to vydrží s těmi AAA bateriemi, 2-3 hodiny? Pro mě má význam čelovka co vydrží 60-80 hodin.
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

Brudr píše:Pro mě má význam čelovka co vydrží 60-80 hodin.

Tak 17Ah olovo na záda a hurá pod zem :wink:
pida_m

#8 Příspěvek od pida_m »

TO Brudr: jsi asi jeskyňář...
když si vemu na výpravu čelovku tak ty dvě - tři hodiny stačí z accu AAA v pohodě. Spíše je to o svítivosti a životnosti LED.
píďa
pida_m

#9 Příspěvek od pida_m »

... jee Andrea mne předběhla..
píďa
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Brudr »

Tak možná jsem to se 60-80 hodinami přehnal. Ale když lozím po horách, tak potřebuji aby čelovka vydržela alespoň týden a zatím jsem s tím nikdy neměl problém. Odhaduji, že za ten týden mohla svítit tak 30-40 hodin a baterky vydržely. Při lezení potřebuješ mnohem více světla než při přechodech nebo bivakování ale zatím jsem nikdy nepotřeboval výkon 3W a ani 1W. Stačím si s běžnou čelovkou od PETZLa.
S tou 3W bych skutečně musel nosit 17Ah akumulátor.
A když už jsme u těch jeskyní, tak už i tam samozřejmě pronikla LED technologie. Když je ale potřeba výkon, není nad acetylénovou lampu.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Andrea píše:Tak 17Ah olovo na záda a hurá pod zem :wink:

Nemá LiIon lepší poměr výkon/váha?

kolik hodin se předpokládá svítit v jeskyni nebo v horách NA JEDEN ZÁTAH, kdy se nedá/nemusí měnit baterie?
MirrA1

#12 Příspěvek od MirrA1 »

Honza_dy píše:
Proboha jak se to chladí? 8O To jako přes ten kousek plastodřeva?

Ono to ani těma třema W vůbec nemusí sítit. Kdysi jsem kupoval na rozebrání čelovku která měla mít světelný výkon 3W. Při napětí 3,8V LEDka odebírala asi 400mA, takže o takovém světelném výkonu jsem si mohl nechat zdát.
Protože i podle mě je totální nesmysl z klasických baterií odebírat 3W.
Honza_dy

#13 Příspěvek od Honza_dy »

To je mi celkem jasný, že výkon té svítilny je udávaný jako P.M.P.O :) Ale i 1W musíš někam odvést, jinak ta ledka půjde brzo do :rit:
Já třeba vlastním "3W" baterku z TESCA, tam je chlazení řešeno přes kovový plášť. Po nějakých 10minutách svitu je hlava už docela teplá.
Crifodo

#14 Příspěvek od Crifodo »

MirrA1 píše:Protože i podle mě je totální nesmysl z klasických baterií odebírat 3W.

Měřil jsem svítítko na kolo s LED, které má napájení na 4 mikrotužky a bere z nich 0,5A. (PRO-T Bike Components). Nesmysl to je, protože takhle ždímat ty tužtičky je neekonomické, ale prodává se to a na nové články to nějakou tu půlhodinu funguje.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Brudr »

Crifodo píše:

kolik hodin se předpokládá svítit v jeskyni nebo v horách NA JEDEN ZÁTAH, kdy se nedá/nemusí měnit baterie?[/quote]

No tak v jeskyni nesvítíš jenom když jdeš spát. Na horách - jak kdy a v jakou roční dobu. V létě je poměr výhodnější než v zimě - je déle světlo. Hodně záleží kde lezeš a co lezeš. Když stihneš zabivakovat včas, tak v podstatě svítíš jen na vaření a tak - cca 2-3h. Když zatmíš někde na cestě tak klidně i 5h. Když zatmíš ve stěně tak i déle. Vzpomínám, že jednou jsme lezli skoro celou noc, asi 6h, protože nebylo kde bezpečně zabivakovat. I na zajištěné via-ferratě (dvoudenní) svítíš dohromady tak 9 hod. Vychází se brzy ráno, třeba ve 4hod. a spíš v bivakových chatách. Většinou docházíš už potmě a co teprve když tě něco nebo někdo zdrží. V mnoha případech jsou to situace, kdy na tom světle doslova závisí život. Tady je fakt žravá čelovka na h...o.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“