Zdroj a KD503

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jirka89

Zdroj a KD503

#1 Příspěvek od jirka89 »

Zdravím,
Na internetu jsem si našel zajímavé zapojení regulovatelného zdroje. Schema
A mel bych otázku. Šel by tento zdroj pomocí dvou paralelně spojených KD503 (Q4) používat i na vyšší proudy, pomocí Tohoto schematu??
Dík moc
frantajetel11

#2 Příspěvek od frantajetel11 »

Šel ale záleží na tom, co si představuješ pod pojmem vyšší proudy :wink:
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Což kdybys prohledal fora ?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od Davidus »

u KD503 je zbytečné dávat 2 paralelně, ten tranzistor je i tak skoro nesmrtelný. Pokud chceš větší proudy asi budeš potřebovat tomu odpovídající chladič s dostatečně tlustou základnou 6-7mm a kaptonovou podložku (možná i větrák). Toto zapojení jsem zkoušel a že bych jím byl nadšený to v žádném případě. Nemá ani odbočku na trafu která by umožnila snížit ztrátu až na polovinu. Někomu toto zapojení pracuje, někomu kmitá, někdo má na výstupu pevné napětí které nejde měnit. Ke konstrukci zdrojů sou dneska speciálně určené IO. Moc velké rezervy toto zapojení nemá, stačí se podívat na napětí jakým jsou napájené operáky + rozdílová napětí na vstupech.
já osobně bych se přikáněl této konstrukci http://www.velleman.eu/downloads/0/manual_k7200.pdf
rkozeluh

#5 Příspěvek od rkozeluh »

Davidus píše:já osobně bych se přikáněl této konstrukci http://www.velleman.eu/downloads/0/manual_k7200.pdf

Tohle vypadá celkem zajímavě. Má to už někdo v reálu? Koupil někdo stavebnici nebo stavěl sám?
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

NAjdi si tu na fore zdroj 30V3-5A je to presne ten... v odkaze..a popisaneho tu toho bolo dost
pida_m

#7 Příspěvek od pida_m »

pokud chceš dát dva KD paralelně, dej do báze odpory ať se nehádaj.
píďa
pida_m

#8 Příspěvek od pida_m »

ten druhej je zbytečně složitý. Stavěl jsem laboratorní zdroj 0.1-70V 0.01A-10A. Odbočky na trafu jsou nutností. Důležité je, že omezuje I na nastavenou hodnotu. Na zdoji je jen ampérmetr (samozřejmě ručičkový= nutnost, digitál je nanic, je pomalej). U se nastavuje třemi přepínači (0-9)v řádech: 0.1V, 1V, 10V.
Omezení proudu se přepíná jedním přepínačem 0.5A, 2.5A,5A, 10A a jemně dolaďuje potenciometrem. Jako základ je tam 273. Na konci dvě KU503. Už si to moc nepamatuju stavěl jsem ho v jedenácti, od té doby funguje pořád. Akorát jsem přidal diodu paralelně na výstup, neb jsem jednou zničil koncový tranzistory, když sem si hrál z motorem a vypnul zdroj a zapomněl, že se mi tam z toho motoru pustí zpátky U. Schema mám, ale ne v el. podobě jen nakreslené na papíře, stejně tak mechanický nákres konstrukce. Neoficiálně jsem s ním vyhrál jednu soutěž "mladých elektroniků", ale diskvalifikovali mě, neb soutěž byla od 12-15 let.
Naposledy upravil(a) pida_m dne 16 kvě 2010, 18:38, celkem upraveno 1 x.
píďa
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

pida_m píše:pokud chceš dát dva KD paralelně, dej do báze odpory ať se nehádaj.

Už zas? :roll:
pida_m

#10 Příspěvek od pida_m »

TO Andrea: co zas ? přece je nebude párovat. Může tam dát i jiné výkonové tranzistory lepší.
píďa
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

pida_m píše:TO Andrea: co zas ?

Už zase někdo strká paralelně zapojeným tranzistorům odpory do bází. Odpory se dávají do emitorů.
pida_m

#12 Příspěvek od pida_m »

TO Andrea: aha, já je mám asi taky v emitorech, sorry, jsem trdlo. Já už si to moc nepamatuju jak sem to navrhnul a když sem to psal tak jsem nekoukal na zapojení.
píďa
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

...ale připadáš mi jako , že se chystáš do voleb , tam taky plkaj nesmysly a je jim jedno , že na to může někdo důvěřivý dojet ....
BIPOLAR

#14 Příspěvek od BIPOLAR »

V bázích je můžeš nechat - ale dej je i do emitorů :wink: .
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Z bází je vyhoď, můžeš pak dát do emitorů menší.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“