Stabilizátory 7812/7815
Moderátor: Moderátoři
Stabilizátory 7812/7815
Děkuji
A kutilmile - nelituju tě
Zbytečná citace posledního předchozího příspěvku smazána.
Karle, aspoň ty používej tlačítko
.Díky, Hill
Trafo mi dává přes 24 V, což bohatě stačí pro stabilizátor 7815. Usměrňovač běhá skvěle a vyhlazovací kapacitor (kondenzátor) mám 4700uF. Na vstupu a výstupu stabilizátoru mám keramické kapacitory (100n) spojené se zemí.
Jde mi pouze o to, zda dám místo 100n třeba 330n nenastane nějaký problém anebo to bude jenom dobře.
Zbytečná citace posledního předchozího příspěvku smazána.
Nauč se konečně používat tlačítko
.Díky, Hill
Ale pořád nevidím ty odběry při zvýšení zátěže - takže těžko něco dodávat.
A necituj pořád, nebo nás Hill zastřelí gůmo-púškou.
V katologovém zapojení (http://www.ges.cz/sheets/7/78fxx.pdf) je na vstupu 330n a na výstupu 100n.
Jde mi pouze o to a na nic jiného jsem se neptal, jestli bude vadit, pokud hodnoty kapacitorů na vstupu či výstupů zvětším.
Tyhle brusičské snahy nemívají dlouhý život. U nás v tichosti vyšuměly a v Německu pro odpor veřejnosti se vrátili po dvou letech zavádění nového pravopisu a technické terminologie pokorně k zavedenému jazyku, jen pár drobností ponechali, jednak, aby se neřeklo, jednak proto, že tím mnohde ušetřili třetí opakující se samohlásku. To se ale pozná jen v psaném projevu.
Asi by bylo zcestné označit proto Německo za technicky zaostalou zem...
radekrd píše:Kecy, asi jsi nedával pozor, když se to vysvětlovalo.marona píše:Kapacitor je vysokoškolský výraz tedy ekvivalent ke slovu kondenzátor.Jinak tomu nikdo neřekne...
Hmmm, zajímavé a tys tam zřejmě nebyl viď ? Kapacitor je normální dvojpól jako rezistor a induktor. Ale co povídat, stejně mluvím do větru.
Ale tady nejsi na fakultě, tady jsi na Bastlírně - a chci Tě vidět, jak si ten svůj "kapacitor" půjdeš někam koupit, případně jak ho zapájíš do desky...
Asi ne. Kapacitance, Xc=1/ωC, je funkcí dvou proměnných a tak není vhodné ji přisoudit samotné součástce. Součástka je nositelem kapacity, kondenzátor je nositelem kapacity. Součástka = kondenzátor.