3 fazovy motor jako generator

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rctamiya

#16 Příspěvek od rctamiya »

Diky za odpoved.
Takze kdyz ten pretoceny motor pak odpojim od site, bude generovat napeti? Nebo jen bude dodavat produ do site a po odpojeni ze site na nem napeti zmizi?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od AmarokCZ »

Jak je vidět, tak někteří jedinci si nenechají poradit a radši řeší kraviny :)
Hanizek

#18 Příspěvek od Hanizek »

Aby fungoval jako generátor, musí být připojenk k funkční síti. Něco v něm totiž musí vytvořit magnetické pole. Pak už ho stačí jenom roztočit nad synchronní otáčky.

Prý to jde něják udělat, že funguje i v ostrovním režimu. Vůbec ale netuším jak (neověřená informace).
Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
rctamiya

#19 Příspěvek od rctamiya »

OK, diky tohle jsem potreboval vedet.
Mozna pripojit na jednu z fazi ss napeti, ale to funguje jako brzda, takze nevim.
edisonzarovka

#20 Příspěvek od edisonzarovka »

Hanizek píše:Aby fungoval jako generátor, musí být připojenk k funkční síti. Něco v něm totiž musí vytvořit magnetické pole. Pak už ho stačí jenom roztočit nad synchronní otáčky.

Prý to jde něják udělat, že funguje i v ostrovním režimu. Vůbec ale netuším jak (neověřená informace).

předběhl mě:-)

potom je ještě jedná možnost a to pomoci zbytkové magnetizaci:díky zbytkové magnetizaci ve statoru se v té kotvě vybudí nějaký malý proud, ten vyvolá nějaké napětí na cívkách statoru, a když je to statorové vinutí překlenuto nějakým kondenzátorem, tak to zase vybudí další mag. pole ve statoru atd. Podstatné je, při tomto samobuzení mít odpojenou jakoukoli zátěž!
u tohoto zpusobu je však zapotřeby dodržovat otáčky nebot změny otáček budou způsobovat změny frekvence,když to dáte na sít mělo by to držet 50Hz(respektive tolik kolik je v síti)
ok1hga

#21 Příspěvek od ok1hga »

AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od AmarokCZ »

ok1hga: to je spíš zaručenej způsob jak odpálit měnič :)
Jediný jednoduchý způsob jak v ostrovním provozu provozovat indukční motor (s kotvou nakrátko) je ten který jsem uváděl já, nic jiného nevymyslíte!!!
ok1hga

#23 Příspěvek od ok1hga »

rctamiya

#24 Příspěvek od rctamiya »

A co kdyz na ten motor z pracky na nizkootackove vinuti napojim ss napeti(zapojeni zustane stejne s kondem pro normalni pouziti)?
No a motor budu pohanet otackama okolo 2200, tak by z toho mohlo neco vylist ne?
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od AmarokCZ »

rctamiya: pokud jsi se díval na ten odkaz který jsem dával dříve, tak by tě mohlo napadnout, že ss napětím u takového motoru nic nevymyslíš. Pokud ten motor z pračky je víceotáčkový, tak bych ho "zahodil" a radši použil ten 3f.
rctamiya

#26 Příspěvek od rctamiya »

Tohle nemuze fungovat:

Kód: Vybrat vše

http://nd03.jxs.cz/043/812/b73afb2751_63794607_o2.jpg

Omlouvam se za OT, ale zkousel jsem napojit menic na 12V baterii a nabijecku 12V do menice a vystup do baterie a zkratovalo se to.
Tohle je neco podobneho, neni to galv.oddelene.
Split

#27 Příspěvek od Split »

ak mas asynchronny jednofazovy motor s rozbehovou fazou...nic nemusis robit iba na hlavne privody pripojit kondenzator (napr. 20uF 250V) a roztocit ho na vyssie otacky ake dosahuje v smere v akom sa tocil ked bol zapojeny ako motor...a bude to fungovat...
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od AmarokCZ »

Tenhle článek je parádní zhovadilost - to, že někdo neumí na motor připojit tři kondenzátory přece neznamená, že to nefunguje ... :roll:
Karbus

#29 Příspěvek od Karbus »

AmarokCZ píše:
Tenhle článek je parádní zhovadilost - to, že někdo neumí na motor připojit tři kondenzátory přece neznamená, že to nefunguje ... :roll:

Však jsem mu to tam psal. :wink: a ještě ty jeho vysvětlení :)
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“