IR senzor spíná, když nemá.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Serifus

IR senzor spíná, když nemá.

#1 Příspěvek od Serifus »

Zdravím! Mám problém s jedním přístrojem. Je v něm infračervený senzor OPB 742 Tady: http://euro-impex.com.pl/files/datasheet/OPB740.pdf

Senzor je udělán tak, že jej spíná reflexní plocha, která je vzdálená 3,8 mm od ústí LED a fototranzistoru. Jenže tenhle hloupý senzor je někdy aktivní i když před ním reflexní plocha není!!! Do přístroje vniká sluneční záření, které má určité shodné spektrum s příjimacím spektrem fototranzistoru. Nicméně senzor běží v pulsním módu. Může i tak nastat případ, že Slunce způsobuje falešné spouštění senzoru? Nebo je chyba ve vyhodnocovacím obvodu, kde je malá hystereze?

Senzor je vyměněn za nový a nepomohlo to! :cry:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Pulzním modem myslíš, že je IR LEDka napájená modulovaným signálem, nebo že občas blikne a vyhodnotí? Všechny IR čidla by měly být modulovaný kvůli potlačení rušení. Ve slunečním světle je 100% i složka, na kterou je fototranzistor citlivej. Ještě je taky možný, že je kvůli tomu slunci fototranzistor zahlcenej a už nedokáže správně reagovat. Prostě oslepnul.
Serifus

#3 Příspěvek od Serifus »

Podle všeho jde o pulsní signál. Tedy modulace. Sází to tam obdélníky o určité frekveni (na 99 %). Právě mi jde o to, jestli to může zkreslit to Slunce, i když jde o modulovaný signál....

A jak může oslepnout? :D Jako že je v saturaci a čau? To mu mám pořídit tmavý brejle, aby byl kůl? :lol:

Jak to jde řešit, prosím???
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Většinou se to řeší tak, že přijímací prvek je v nějakým "světlovodu". Stačí černá neprůhledná trubička, která zajistí, že většina světla na něj bude dopadat jen z jednoho směru.
Serifus

#5 Příspěvek od Serifus »

To bohužel nejde realizovat. Před ten senzor jezdí takový rámeček s reflexní fólií. A díky tomu senzoru pak vím, jestli tam ten rámeček je. Někdy mi to ale řekne, že tam je, i když není :evil: Nevím, co s tím...

Jde mi vlastně jen o to, jestli to může být tím Sluncem? Nebo je to slepý odraz někde? :roll:
Maskot

#6 Příspěvek od Maskot »

Sluce to byt muze,ale to bys mel vedet zda k tem poplachum dojde jen za slunecniho svitu,nebo i bez nej.
Serifus

#7 Příspěvek od Serifus »

Za tmy jsem to nezkoušel. Ale kdykoliv během dne to dělá. Nezávisle na denním Slunci.. jako když je pod mrakem a tak :D IR je prostě mrcha :roll:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Zkus snížit proud IR LEDkou, snížíš vysílací výkon a i dosah. Zjistíš, jestli se paprsek neodráží od něčeho jinýho. Taky to může být nějakej student po cestě k vyhodnocovací elektronice.
Maskot

#9 Příspěvek od Maskot »

Ta zavora je jaka?Samovyroba?
Serifus

#10 Příspěvek od Serifus »

forbidden píše:Zkus snížit proud IR LEDkou, snížíš vysílací výkon a i dosah. Zjistíš, jestli se paprsek neodráží od něčeho jinýho. Taky to může být nějakej student po cestě k vyhodnocovací elektronice.

Na studenta to vidím. Těch přístrojů jsou mraky a jen tenhle dělá takovej problém :roll:
Serifus

#11 Příspěvek od Serifus »

Maskot píše:Ta zavora je jaka?Samovyroba?

Všechno je vlastně samovýroba :D Je to komplet přístroj za pár mega :oops:
Maskot

#12 Příspěvek od Maskot »

Moje blbost,necetl jsem poradne :D Ale k veci pokud je vymenena zavora a blbne to stale hledal bych chybu jinde nez v ni.Podobne problemy se resily v mem byvalem pusobisti(ale s rozdilem vzdalenosti kdy se hlidala draha cca 7m) ruseni a obcasne nahodne stavy se s konecnou platnosti odstranily pouzitim laserovych zavor.
Serifus

#13 Příspěvek od Serifus »

Jj. To vím, že v závoře chyba není. Jen mi šlo o to, jestli to může ovlivnit to Slunce. Taky si myslím, že na 99 % je chyba ve vyhodnocovacím obvodu. A 1 % bych přisoudil tomu Slunci 8-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“