Změna pravidel tunelingu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Cust

#106 Příspěvek od Cust »

tomasjedno mimo jiné píše:Dotace do fotovoltaiky se z toho trochu vymykají - průser nastal, až když se nabídnuté příležitosti chopil "velký" kapitál a začal ji opravdu dojit. FVE v dimenzi pajosek2 bych do toho nemíchal.
To by tuším mohla být hezká tečka. :-)
iginoiii

#107 Příspěvek od iginoiii »

bez emócií, bez názoru, len pre zaujímavosť

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot ... ?id=682712
piitr
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od piitr »

To je pecka. A chápu to správně, že zapojit to tak, aby tu energii z panelů odebíral jen on a neprodával a jenom vyšší odběr, na který panel nestačí, bral od ČEZu, se nesmí?
Crifodo

#109 Příspěvek od Crifodo »

Hezká ilustrace opodstatnění FVE. Finančně nezajištěný hoch vyplázl 160k za 0,9 kW panel. Když si budeme fandit, vyrobí mu 0.4 kW x 8h x 200 dní = 640kWh za rok, což je v tržní ceně elektřiny 3,-/kWh 1920 Kč/rok...
Důležité je, že čína za ty panely dostala zaplaceno a pábitelé z montážních firem taky.
tomasjedno

#110 Příspěvek od tomasjedno »

piitr píše:A chápu to správně, že zapojit to tak, aby tu energii z panelů odebíral jen on a neprodával a jenom vyšší odběr, na který panel nestačí, bral od ČEZu, se nesmí?

A jak by sis takové zapojení asi představoval?

Jinak je to názorná ukázka série špatných rozhodnutí.
Postavit si koncem r. 2008 FVE 0,9 kWp za 160.000 - úlet. Odpovídající cena v té době byla cca 120.000.
Přihlásit se na pracák, podepsat tam (ne)čestné prohlášení že nepodniká, a nepozastavit přitom všechny potenciálně výdělečné činnosti (na FVE a prodej přebytků má licenci OTE a přidělené IČO) - no to si koleduje nejen o vracení podpory, ale taky o stíhání pro podvod.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 16 lis 2010, 12:42, celkem upraveno 1 x.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od piitr »

tomasjedno píše:A jak by sis takové zapojení asi představoval?
To nevím, ale nějak to snad půjde, ne? U stejnosměrného proudu to jde jednoduše pomocí diod. U střídavého by to určitě taky nějak šlo. I kdyby to třeba mělo být přepínačem, když se vybije nebo přetíží akumulátor, který by tam stejně musel nějaký asi být.
tomasjedno

#112 Příspěvek od tomasjedno »

Jo, to je právě zásadní rozdíl mezi ss a střídavým. U střídavého to jednoduše nejde.

Šlo by třeba udělat baterkárnu a dobíjet ji z FV a při poklesu třeba pod 50% připojit dobíjení ze sítě, a vnitřní síť napájet z měniče. Takový nápad ale rychle opustíš, až si zkusíš nastartovat cirkulárku nebo čerpadlo vodárny - měnič 0,9 kVA to nerozběhne. I kompresorová chladnička ti bude dělat problémy. O vařiči nemluvě.
Takže skončíš u dvou paralelních instalací - jednu (za měničem) pro slabé spotřebiče a druhou (napojenou natvrdo k ČEZu) pro ty silnější. Anebo si uděláš baterkárnu a měnič na cca 5 kW (a energii vyrobenou FV promrháš ve ztrátách v měniči, baterkách atd.).
Taky by sis k tomu mohl postavit přečerpávací vodní elektrárnu. Účinnost cca 70-75% sice není nijak ohromující, ale mohl bys to ukazovat návštěvám - kdo z vás tohle má, dámy a pánové? :D
piitr
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od piitr »

Mně by přišlo lepší dobíjet baterky jenom z FV. Barák napájet buď z měniče připojeného na ty baterky, nebo od ČEZu bez měniče. Výběr stykačem. Když bude baterka moc vybitá nebo měnič nezvládne odběr, přepne se to na ČEZ. Když bude baterka dost plná a odběr malý, přepne se to zpátky na měnič. Plus nějaké hlídání, aby to necvakalo moc často. To by nějak šlo vyladit. Mám ale dojem, že hlavní zádrhel je, že se to nesmí, ne? To bych právě rád zjistil.
Crifodo

#114 Příspěvek od Crifodo »

Jestli ty FV panely neukradnete nebo nerecyklujete ze "zaplacených" podniků velkých hráčů, jaký finanční efekt vám dává elektrárna za 100.000, která si na sebe vydělá za 80 let?
piitr
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od piitr »

Podle mě žádný. Ale jsou tací. Já jen chtěl zjistit, jestli je člověk do toho odkupu nucen.
tomasjedno

#116 Příspěvek od tomasjedno »

piitr píše:Mně by přišlo lepší dobíjet baterky jenom z FV. Barák napájet buď z měniče připojeného na ty baterky, nebo od ČEZu bez měniče. Výběr stykačem.

Jo, tvoje domácí elektronika tě bude milovat.
piitr
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od piitr »

To musí jít nějak odrušit. Navíc ten měnič může být trvale ve fázi s ČEZem. Já jsem optimista, nějaké řešení musí existovat. Věřím, že technicky to problém není. A co legislativně? Nevíš?
Crifodo

#118 Příspěvek od Crifodo »

Co je proboha legislativě do toho, co si děláš ve svým bytě se svou elektřinou? Kdyby sis doma míchal do traktoru koupenou naftu se svým olejem z friťáku, taky budeš utíkat zeptat se legislativy co na to říká?
piitr
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od piitr »

Crifodo píše:Kdyby sis doma míchal do traktoru koupenou naftu se svým olejem z friťáku, taky budeš utíkat zeptat se legislativy co na to říká?
To ne, ale měl jsem dojem, že se to snad pak nesmí připojit na ČEZ. Že musí být dva nezávislé rozvody. Ale právě nevím, tak se ptám.
tomasjedno

#120 Příspěvek od tomasjedno »

piitr píše:To musí jít nějak odrušit. Navíc ten měnič může být trvale ve fázi s ČEZem. Já jsem optimista, nějaké řešení musí existovat. Věřím, že technicky to problém není.

Technicky to problém je. Alespoň pokud se omezíš na komerčně dostupné měniče atd. Ubastlit si samozřejmě můžeš cokoli.

Legislativně je to tak, že musí být zajištěno, že tu venkovní síť příliš negativně neovlivníš ať už neoprávněnou dodávkou nebo účiníkem mimo sjednaný rozsah nebo obsahem vyšších harmonických.
Ale kdyby ses mě ptal, jestli se to prokazuje měřením za hodinu, půlperiodu 50 Hz nebo každou milisekundu, tak to nevím. Technici distributora si připojí svoje měřáky a co naměří, to naměří.

Máš možnosti:
- připojit si to na černo, a spoléhat na to, že kde není žalobce, není ani soudce. Smířit se s tím, že když ti nějaká kWh uklouzne ven, tak ji zaplatíš jako bys ji odebral.
- projednat to s distributorem, a ten ti vysvětlí, jak moc od sebe musejí být výstup z měniče a distribuční síť oddělené a jak musejí být hlídané poruchové stavy, a nainvestovat prachy do nestandardního (zakázkového) technického řešení. To je podle mne masochismus.
- udělat to standardně, s využitím typových řešení, s prodejem přebytků.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“