Vázací pásky v TV
Moderátor: Moderátoři
Vázací pásky v TV
Jednotlivé vodiče mohou častěji přijít do styku třeba s pořádně topícím chladičem - potom by mohlo eventuelně dojít i k narušení (roztečení) plast. izolace. A vzhledem k tomu, že většina chladičů je uzeměna (ať pod HOT, či odddělenou GND), tak by mohly i lehce zkratovat.
Tak třeba z těchto důvodů (dle mně) určitě jakýsi smysl mají
Ono to má určitý řád, není vodič jako vodič. Můžete svázat vn kabel s přívodem k UG2 nebo Ufoc, případně k vychylovacím cívkám, ale viděl jste někdy vn kabel stažený s přívodem signálu na desku obrazovky? Pokud ano, je zaděláno na závadu.mi-ro píše:"kvůli přeskokům VN"- asi těžko, když právě VN kabel svážou dohromady s ostatními vodiči
Podobně u LCD mohou třeba neupevněné napájecí přívody k EEFL způsobovat ztrátu dat v nějakém IC s vnitřní pamětí, ke kterému se přiblíží.
Pokud si myslíte, že jsou stahovací pásky zbytečné a že je v době, kdy se šetří na každém milimetru drátu, používají výrobci jen kvůli kráse, mýlíte se. Správně se tam, kde je třeba, pásky jednoduše přeštípají a pak se dají nové. Jak jsem psal, pro opravdové profíky to není nic nového, ale koho úcta k řemeslu obtěžuje, přesvědčovat nebudu.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
kasa píše:... Můžete svázat vn kabel s přívodem k UG2 nebo Ufoc, případně k vychylovacím cívkám, ale viděl jste někdy vn kabel stažený s přívodem signálu na desku obrazovky? ...
Ano, celkem běžně. To, že dělají velmi krátké přívody má jen ekonomické důvody. V malém měřítku nedokonalý návrh obvodů. Starší sonky měly velmi dlouhé kabely a hrály o mnoho líp než dnešní šmejdy na dva roky.
kasa píše: ... Pokud si myslíte, že jsou stahovací pásky zbytečné a že je v době, kdy se šetří na každém milimetru drátu, používají výrobci jen kvůli kráse, mýlíte se. Správně se tam, kde je třeba, pásky jednoduše přeštípají a pak se dají nové. Jak jsem psal, pro opravdové profíky to není nic nového, ale koho úcta k řemeslu obtěžuje, přesvědčovat nebudu.
Profesionální a odpovědný přístup k dané problematice.
Mně to taky neobtěžuje a nikdy neobtěžovalo - je to sice trošku práce navíc, ale ten výrobce to tam pro nic a za nic nedával (když už jsme u toho šetření).
Já dokonce (když mám čas!) ty pásky ani neštípu - pěkně si je tenkým šroubováčkem odjistím, vytáhnu a po opravě použiju nazpět
V prvním svém příspěvku jsem měl taky (samozřejmě) na mysli CRT-éčka.
Má to mít vliv na spolehlivou f-ci té telky (při blbě vedených vodičích, se do nich může naindukovat rušivé napětí a dokonce to prý může vést k odrovnání určitých polovodičů) - "jak jsem koupil, tak prodávám"
Teď si honem přesně nevybavím, o které šásko se jedná, ale mám ten servismanuál v dílně (v tištěné podobě). Vyhledám a na NETu najdu jeho el. podobu a hodím na něj odkaz (abys neřekl, že třeba kecám).
Zároveň ale netvrdím, že je to takto "kritické" u jakékoliv telky.
Ale např. u některých tvp PHILIPS (zrovna mně napadá šásko L6.1, či 2), ale i řady dalších, to svazkování (a vázání k sobě) supluje přímo ten vodičový svazek. Je tam použitý páskový dvojvodič (s pevným jádrem, nikoliv lankový), který je natolik "tuhý", že se jej využívá k tomu, aby se s ním ten svazek vodičů přímo omotal - vznikne tím ten "kabelový svazek" (a jsou v něm takto "svázány" téměř všechny vodiče, co jsou vpravo od VN-splitka)
Před opravou povolím smotání (část. rozmotám - rovné vodiče uvolním od sebe - tím se umožní "volnější" manipulace se šáskem) a po opravě zase smotám (tytéž vodiče), do původního svazku.