VKV vysílač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Superpavel

VKV vysílač

#1 Příspěvek od Superpavel »

Čau.Internet je plnej návodů na jednoduchý FM vysílače jako sou různý štěnice z dosahem 10 až 100 metrů.Rád bych si takovej vysílač taky postavil a následně ho používal jako bezdrátová sluchátka k televizi.Jenomže u každýho návodu je taky napsáno že toje zakázaný a že může bejt průser od čtú a pokuta.Čím se mám teda řídit a jak mě můžou odhalit?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Řídit se musíš maximálním výkonem 50nW ERP - viz třeba http://www.pira.cz/vofm.htm
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Nejlépe se řídit zdravým rozumem. Kvalita přenášeného zvuku bude asi dost mizerná vzhledem k jednoduché modulaci (obvykle změnou reaktance tranzistoru) a hlavně se to bude ulaďovat. Správu kmitočtového spektra má na starost ČTÚ. V ČR je celkem nová síť měřících stanic ASMKS třeba http://www.ok2kkw.com/asmks_ctu.htm, která provádí automatickou kontrolu + lokalizaci zdrojů rušení, při podezření vyšlou mobilní stanici (vetšinou dodávka, nebo čtyřkolka nadupaná měř. přístroji za melouny), která najde pachatele. Dají mu pokutu, jedná se o 10tísíce až 100tísece(jak by řekli na Nově). Pokud to bude stěnice s pár mW a stanice ASKMS není uplně za rohem, nikoho nebudeš rušit (nikdo tě neudá), tak tě tak brzy nenajdou, ale čert ví.
Naposledy upravil(a) Zmije dne 21 pro 2010, 19:39, celkem upraveno 1 x.
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

postav si vysílač na IR místo na VKV a nějaký udavači ti můžou.
Superpavel

#5 Příspěvek od Superpavel »

Dobře a jak poznám že to dává jen těch 50nW ?Jestli to je takhle tak to se nemůže skoro nic.Náhodou se mě rozkmitá tranzistor nebudu otom vědět a dostanu pokutu.Dáse ten výkon omezit třeba snížením napájecího napětí ?
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Nejlepší je koupit si originál sluchátka a vyhnout se tak všem nepříjemnostem.
Zmije

#7 Příspěvek od Zmije »

To je jeden z hlavních důvodů proč si dnes málokdo staví vysílače svépomocí. Jediný způsob jak si doma legálně postavit a provozovat vysílač je mít amatérskou koncesi, jedině na amatérských pásmech nemusíš mít schválené (sériově vyráběné) zařízení, ale za splnění parametrů odpovídáš sám.
kelley

#8 Příspěvek od kelley »

Ono se v tom bordelu, co je dneska v éteru, dá vůbec ještě změřit něco s výkonem pod 100W ERP ?... Koncesi mám, ale nějak nemám odvahu znovu zapnout RIG, abych viděl, jak mi ručička S-metru - i bez připojené antény - vyskočí na(d) devítku, a zůstane tam... :( (QTH Brno)
Zmije

#9 Příspěvek od Zmije »

Banda píše:...originál sluchátka....
BRR to je výraz, i větnamci občas prodávají originální vf. zařízení (vlastní návrh, vlastní konstrukce), někdy by se dalo říct, co kus to originál, přímo originál na druhů. Důležité je, aby zařízení mělo homologaci pro ČR nebo EU, jelikož v jiných zemích mohou platit jiná pravidla (výkon, kmitočet...).
Superpavel

#10 Příspěvek od Superpavel »

Já začal dělat elektroniku ne kvůli tomu abych kupoval hotová zařízení ale ve snaze se něco naučit.Nepoužívat ktomu součástky za x tisíc korun ale vystačit si se šuplíkem.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

Jestli z toho šuplíku postavíš oscilátor nebo něco, co bere z 9V 5mA a pustíš to do 10 cm drátu, tak s tím sotva něco zarušíš víc než na 20m. Stačí porovnat s dosahem a výkonem PMR. Musel bys bydlet vedle pracovníka BIS, kterej se doma nudí u přehledových přijímačů, aby na tebe někdo učinil oznámení. Něco jinýho by bylo postavit vysílač se 100 mW a pustit to do dipólu na klacku nad střechou.
Jestli si chceš tohle dilema odpustit, tak si natáhni indukční smyčku okolo cimry nebo to posílej do IR diody.
ok1hga

#12 Příspěvek od ok1hga »

Zmije píše:Důležité je, aby zařízení mělo homologaci pro ČR nebo EU, jelikož v jiných zemích mohou platit jiná pravidla (výkon, kmitočet...).

až budeš něco kupovat, dej si pozor na certifikaci !
Přílohy
rozdíl.png
(12.25 KiB) Staženo 134 x
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

To se přece nevylučuje, ale proč musš začínat zrovna vysílačkou (bez ohledu na to, že součástek vhodných pro tento účel bývá v šuplíkách jen málo)?
Radši se pusť do něčeho, na co se nevztahují tak přísné předpisy, nota bene, když se jejich dodržování monitoruje.
Nebo se napřed vybav potřebnou měřicí technikou, ať víš, zda se do limitů výkonu, šířky kanálu a ostatních parametrů vejdeš.
ok1hga

#14 Příspěvek od ok1hga »

mám koncesi, ale na doma používám tohle a jsem spokojen
umí to celé pásmo 87.5 až 108 MHz a má to certifikát
má to i aux vstup a můžu tím vysílat co chci, třeba z počítače a ve stereu!

stojí to pár korun, ale nikomu to nenutím . . .
Přílohy
PC217778.JPG
(60.25 KiB) Staženo 117 x
PC217777.JPG
(54.49 KiB) Staženo 132 x
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“