Výpočet elektromagnetické cívky 12V
Moderátor: Moderátoři
Jak píše mtajovsky: "Jádro střídavého elektromagnetu je skládané z plechů a přes jeho část bývá zkratovávací prstenec pro potlačení drnčení." To je rozdíl proti stejnosměrnému relé, které má jádro z "masivu", může být konstrukčně jednodušší a tedy spolehlivější a trvanlivější, co se týče pohonného mechanismu.
Střídavé relé trpí vibracemi a proto musí obsahovat pomocný "závit nakrátko", který má drnčení omezit. Je to údajně taky dosti poruchová součástka (což nechápu - je to jen vyseknutý kroužek z mědi). Asi se uvolní a vypadne nebo se přepálí(?). V závitu nakrátko se indukuje střídavý proud se zpožděním proti proudu ve vinutí a "vyhlazuje" tak zvlněný průběh síly působící na kotvu.
Jádro/jho/kotva musí být z navzájem izolovaných plechů stejně jako u trafa -kvůli potlačení vlivu vířivých proudů.
Na cívku co jsem udělal na 12V DC jsem přivedl 25V AC.
Ventil se normálně spíná a není slyšet drnčení kmitajícího jádra.
Rozebral jsem vnitřek ventilu a jádro cívky je železné [masiv].
Takže pokud jádro kmitá tak asi velmi slabě a na funkci to nemá vliv.
- Přílohy
-
spínač.JPG- (267.96 KiB) Staženo 90 x
Našel jsem doma relé střídavé RP 90A, které je ještě dělané postaru z plechů. Na fotce je vidět provedení závitu nakrátko, který je veden středem jádra.
Další střídavé relé RP700 už je z masivu. Od stejnosměrné verze se liší jen závitem nakrátko.
- Přílohy
-
RP700_12V= LQ.jpg- Stejnosměrné relé RP700 - závit nakrátko není
- (133.87 KiB) Staženo 88 x
-
RP700_24V_50Hz LQ.jpg- Střídavé relé RP700 - jádro z masivu, závit nakrátko přes jádro
- (139.37 KiB) Staženo 93 x
-
RP90A 50Hz -----LQ1 .JPG- Střídavé relé RP90A . Je vidět skládané jádro z plechů a měděný pomocný závit skrz část jádra.
- (133.93 KiB) Staženo 96 x