Zdroj pro nekolik kytarovych efektu
Moderátor: Moderátoři
Zdroj pro nekolik kytarovych efektu
1) na kazdou krabicku koupit zvlast trafo, usmernit, stabilizovat
2)sehnat trafo, ktere bude mit tolik sekundaru, kolik bude krabicek, kazdou vetev zase usmernit a stabilizovat - akorat bych ho asi musel navinout a ponevadz moc zkusenosti nemam, tak bych se tomu asi chtel vyhnout.
na stabilizaci se mi zdal vhodny IO 7810 - 10V 1A, a na GM jsem nasel trafo na 20V za 90Kc, kterym by se porad stavba vyplatila (oproti kupovanym multi zdrojum).
Mate napady, pripominky? Budu rad za cokoli. Treba jak velky elyty dat za usmernovac a IO.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sogune: V podstatě sis odpověděl sám.
Samotný hudební efekt v sobě určitě má taky stabilizátor, a je jen třeba zajistit, aby vstupní napětí z adaptéru nebylo vyšší , než snese efekt. Jinak je nutno doplnit stabilizátor, nebo aspoň něco, co srazí napětí na únosnou mez.
Je možno zakoupit relativně levné hotové adaptéry např. na Aukru (nebo třeba i v Holicích). Mívají stejnosměrný výstup a bohužel i napětí při malém odběru značně vyšší než při jmenovitém odběru:
http://aukro.cz/sitovy-adapter-9v-200-ma-i1599990332.html
http://aukro.cz/adapter-universalni-ac-dc-220v-50hz-9v-500ma-i1565376009.html
Nebo zakoupit jednotlivá trafa (10x) a všechna je nabastlit do jedné krabičky. ke všem udělat usměrňovač a stabilizátor(?). Platí to samé - usměrněné napětí z trafa nesmí být příliš vysoké a další stabilizátor v podstatě není třeba.
Tento člověk prodává levná trafa(ale pro daný účel asi zbytečně výkonná): http://aukro.cz/transformator-230v-9-5v-i1603629283.html Pokud jich bude v krabici 10, bude to pěkně hřát i naprázdno. Musí to větrat!
Osobně bych prostě udělal 10 stejných zdrojíků: trafo->usměrňovač ->kondenzátor -> 7810 a ledka pro kontrolu a efekt. Celé to dal do jedné krabice a je to. Když jeden zdrojík odejde, další fungují dál.
Asi bych zakoupil hotová tráfka třeba v GME s dvojitým sekundárem(oddělená vinutí) a stačilo by jen 5 kusů. To už je únosné.
Něco jako tohle:http://www.gme.cz/cz/trhei304-2x9-p610-778.html
Nechat si navinout trafo s 10 sekundáry je elegantní, ale asi nejdražší.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sice třeba Traco stojí kolem 100Kč/kus, ale zaručí bezpečné galvanické oddělení od všeho kolem, což trafák z Aukra či Holic nemusí splnit.
ZdenekHQ píše:Sice třeba Traco stojí kolem 100Kč/kus, ale zaručí bezpečné galvanické oddělení od všeho kolem, což trafák z Aukra či Holic nemusí splnit.
Viděl jsi ty SIL měniče vevnitř? To "zaručené bezpečné" galvanické oddělení, dva smaltované drátky přes sebe.
Není to sice Traco, ale nedělám si iluze, že by vypadalo o moc jinak.
- Přílohy
-
SILDCDC.jpg- (51.49 KiB) Staženo 106 x
nasel jsem pekne leva trafa na soselectroic, ale maj jen 12V - se mi zda, ze pokud pouziju 78l10 nebo neco podobneho pak musim mit trafo aspon na 15V - neco se ztrati na mustku a pak musim mit asi 2,5V (78L10 má napájecí napětí 12,5-23V, podle datasheetu) rezervu pro IO, mam pravdu?
nasel jsem pekne leva trafa na soselectroic, ale maj jen 12Vkdyz pocitam ze odber z jednoho vinuti bude 0,1A stavel bych to z 5ti traf se dvema sekundarama, pak kazdy trafo musi mit vykon 3VA (pri 15V) ze? tj, prikon 5-6VA.
anebo jedno silnejsi trafo a pak deset traf na oddeleni a pak za kazdym mustek, kondenzator, IO...
ty oddelovaci trafa by se snad daly udelat snadno... jenze zkusenosti ani vzdelani nemam takze netusim jak by to bylo vhodne
ptam se mozna i na samozrejmosti jenze lepsi se zeptat nez pak brecet ze to nefunguje a jak je to mozny....
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
rnbw píše:Niekto by to mal kupit a rozobrat.
Loňskou várku zničených polovodičů jsem odevzdal a letos jsem ještě nic nezničil. Nový kuchat nebudu.