výroba a prodej přístrojů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Při vší úctě - tyhle argumenty vždycky slyším jen od lidí, kteří se tím živí, ale nikdy neřekli, kde je to napsaný.

Stačí mě odkaz na jedinej zákon, kde je napsaný, že prohlášení o shodě musí vydávat zkušebna. V základním zákoně 22/1997 to určitě není. Chcete citaci ?

EDIT: Dodatky k 22/1997 jsou zde : http://www.unmz.cz/urad/prehled-narizen ... 7-sb--c263
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 11 črc 2011, 17:02, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

pajosek2 píše:No pokud já vím,tak se musí udělat prototyp s technickou dokumentací,samozřejmě podrobnou, takhle předložit ke schválení staátní zkušebně.Ta to za nemalý peníz provede a pokud dostaneš kladné vyjádření,tak to začneš vyrábět a prohlášení o shodě vydáváš Ty. Tím prohlašuješ ,že výrobek je shodný s kusem,který jsi dal k posouzení státní zkušebně.

To není pravda. Jedná se o shodu s platnými normami, nikoliv o shodu s testovaným výrobkem.
]
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše:S tímhle argumentem před ČOI nebo soudem neobstojíš.
ZdenekHQ píše:Zkuste se zeptat u ťamana, jak řeší shodu.

Bruselský eurosvaz a zbytky národních legislativ byrokracií úspěšně dokončuje likvidaci jednotlivých výrobců, ale jak je možné, že evropský trh bude už brzo ze 100% zaplaven ťamanskou výrobou bez atestů, pajcovanou, zločinně nebezpečnou a jak to že JE nikdo neřeší, nepošle na ně ČOIku ani nestanou před soudem.... to mi vysvětli!
Nebo kdokoliv jinej.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pajosek2 »

No Zdendo ona ta státní zkušebna schvaluje výrobek i na základě toho,že odpovídá normám. ,Taky jsem viděl na jedné faktuře od nejmenované společnosti,že vydala prohlášení o shodě na materiál k opravě.Tam opravdu nechápu na co se to vztahovalo.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
MirrA1

#20 Příspěvek od MirrA1 »

Napsal jsem přímo do zkušebny, tak uvidíme :-)
Andrea

#21 Příspěvek od Andrea »

A myslíš, že ti ze zkušebny napíšou, že je vlastně vůbec nepotřebuješ? :D
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pajosek2 »

No a je to,nejrozumnější řešení. Pak napiš rozuzlení zápletky. :lol:
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

MirrA1

#23 Příspěvek od MirrA1 »

Tak mě ještě napadá, že při nejhorším by se možná dalo vyhodit interní trafo a to celé napájet z adaptéru 12V. Pro 12V žádné atesty snad nutné nejsou...
jandu

#24 Příspěvek od jandu »

ZdenekHQ píše:..... není pravda. Jedná se o shodu s platnými normami, nikoliv o shodu s testovaným výrobkem.

Je tomu už okolo 10 rokov,čo s tým nie som v styku, ale tiež som toho názoru, ako Zdenek.
Zákon 22/1997 pozná výrobky, kde stačí prehlásenie výrobcu o zhode a nie je potrebné výrobok zasielať na posudzovanie.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Zmije

#25 Příspěvek od Zmije »

Tohle by mohli vědět elektro-reziváci. Já mám podobný problém, občas musím dobastlit jednoduché zapojení k regulaci kotle. Třeba teď řeším problém, že si topenáři nenastudovali katolog hydraulických zapojení kotle a ke kotli připojoli třícestný ventil, ikdyž ho neumí řídit. Výrobce se odkazuje na špatné hydraulické zapojení, ale kdybych je to nechal převařit, už by si mě víckrát na spuštění nepozvali, tak holt musím sesmolit DPS se dvěma relátkama. Teď je ale otázka, co na to řekne revizák (zákazník je firma)?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od ZdenekHQ »

MirrA1 píše:Tak mě ještě napadá, že při nejhorším by se možná dalo vyhodit interní trafo a to celé napájet z adaptéru 12V. Pro 12V žádné atesty snad nutné nejsou...

Do 50Vst (75ss) se nejedná o stanovený výrobek, tudíž na něj značku CE (a související prohlášení o shodě) dokonce dát nesmíš (možná to už v nějakým dodatku zrušili).

Problém je EMC, tam musíš jako výrobce posoudit všechny el. zařízení.

Co se týká ČOI, obávám se, že není dnes v jejich silách posoudit, zda se jedná o stanovený výrobek a jaké normy se na něj následně vztahují. Zkontrolují maximálně papír a jdou dál.
]
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pajosek2 »

Pracoval jsem v jedné firmě zabývající se výrobou kapacitních snímačů a tam prohlášení o shodě vydávali k výrobkům běžně. Ty snímače pracovali max.na 24 V.Označení CE to nemělo.
Je,ale pravda,že je to už cca 6 let a předpisy se mění.

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já si ještě dovolím malou a snad logickou úvahu - i když v naší zemi není téměř nic logickýho.

Kuchař se učí tři roky a klidně jde rovnou vařit jídlo třeba pro 100 lidí denně.

Technik se učí/studuje i 8 let ve (většinou) nesrovnatelně náročnějších podmínkách, získá od státu ŽL na výrobu el. zařízení (tudíž je prověřen a evidován) a pak by nesměl prodat jediný svůj výrobek jedinému zákazníkovi, aniž by nevysolil 50.000Kč za "úřední" povolení.

V obou případech jde o zdraví druhých.

BUBUBU by se mělo dělat spíš na ty, kterým je to srdečně jedno (určitě víte, o kom mluvím), a stát by byl sám proti sobě, kdyby takhle tupě zabíjel jakoukoliv snahu o konkurenční malovýrobu.

Snad jsem idealista...
]
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od pajosek2 »

Já vím,máš pravdu,ale já už dávno nepočítám s tím,že pokud mi něco vychází logické,neboli selský rozum je nade vše, tak se to shoduje se skutečností. Napsal jsem jen fakta,které znám z minulosti.Ono je to stejně trošku jinak,protože jsou výrobky,na které se vztahuje spousta předpisů a nařízení a na další jen pár. Například vím,že ideální zapalovací napětí pro svířečky je cca 60V +-,tak proč ty levné mají napětí na sekundáru pod 50V? Asi proto budou levné,nemusí splňovat až tak přísné kritéria.

Jo jo všechno se dá ojebat.

Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Oldradio »

Už za první republiky fungovalo, že na výrobu radiopřijímačů byla potřeba státní licence a ta samozřejmě stála nějaký peníz. Ale to se nevztahovalo na výrobu stavebnic radiopřijímačů, takže spousta firem to řešila tímto způsobem a teprve, když měli odbyt, se jim vyplatilo zaplatit si licenci a vyrábět celé přístroje. Dneska to bude asi podobné, na stavebnice nemusí být nic, na hotový výrobek hafo papírování.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“