Motor VEB Elektromotorenwerk Hartha
Moderátor: Moderátoři
Motor VEB Elektromotorenwerk Hartha
Ďakujem.
- Přílohy
-
C.jpg- (90.47 KiB) Staženo 121 x
-
B.jpg- (61.21 KiB) Staženo 111 x
-
A.jpg- (77.08 KiB) Staženo 127 x
.
Nechce sa mi ani veriť, že tak pomalé otáčky sa využívaju, akoby hriadeľ stál, až po hoodnej chvíli badať zmenu v pootočení.
Takže zapojenie je mi už známe, tak sa podelím : kontakty od uhlíkov sú paralelne pripojené na kondík a paralelne na obe cievky. Opačné kontakty z cievok sa prepájajú ešte so zvyšnými dvoma kontaktmi ( bez nich motor netočí ) Vzájomná kombinácia prepojenia určuje, či sa točí do prava alebo do ľava, tadááá.
bastliar píše:Nechce sa mi ani veriť, že tak pomalé otáčky sa využívaju.. .. Vzájomná kombinácia prepojenia určuje, či sa točí do prava alebo do ľava..
No v těch vagónech takový motor postupně uzavíral/otevíral klapku (ventil-šoupě) na rozvodu topení. Myslím, že tak nějak to tam bylo, viděl jsem to naposledy víc než před 20ti lety. Možná je tu někdo z drážních dílen, kdo ví přesně..
- Artaban001
Dáke se to požíval na přepínací klapku sání z venku a nebo zevnitř.
A ten tvůj motorek ovládal nejspíš přenastavovač parního topení. Pára se dnes už na vytápění nepoužívá, tak to není problém sehnat z příležitostních "výřadů"
Poloha motorku - teda výstupu- se zjišťovala vačkou a koncákama..
zapojen je tak, že tenký dráty jsou od magnetů a tlustý od kotvy. magnety jsou paralelně ke kotvě. prohozením vývodů od magnetů můžeš měnit směr.