Silové obvody na DPS

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

Silové obvody na DPS

#1 Příspěvek od camel1cz »

Zdravím a předem děkuji za odpověď :-)

Chystám se na aplikaci, která bude řídit silové obvody (čerpadlo, servo,... )... nízkonapěťové ovládací obvody budou na DPS, ale nevím, jak mám postupovat při fyzickém návrhu silových spojů... vím, že existuje pravidlo minimálně 5mm mezi vodiči, ale co dál? Může se 230V normálně pájet? (např. pájená šroubovací svorkovnice na DPS?) Je OK mít na jedné DPS silové i nizkonapěťové obvody?

A potom ještě jedna otázka - když navrhuji obvod, tak si ho nejdřív postavím na nepájivém poli - ale tam asi 230V nezapojím :-) Jak se staví prototypy se silovými obvody? SSR relé co chci použít je dělané na montáž na DPS...

Díky moc za rady!
Lukar

#2 Příspěvek od Lukar »

Podívej se, jak jsou vyřešeny například spínané zdroje v PC.
Když píšu za sebe, tak na kont. poli nejdřív odzkouším pouze ovládání s napájením z regul. zdroje s I regulací. Sílu vyvést mimo kont. pole a zkoušet přes žárovku.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

DPS pro silové obvody nevyžaduje nic zvláštního kromě dostatečné mezery mezi cestami. Pájet můžeš samozřejmě normálně. Na jedné desce můžeš mít silové i nízkonapěťové obvody a pokud je to nutné z hlediska bezpečnosti, tak mezi nimi musí být dostatečná izolační mezera (např. 10mm).
Prototypy se buď dělají tak, že se vyrobí deska a zkusí se jak funguje. Ti línější z nás dělají i takovéto prototypy bez problémů na nepájivém poli ... s oddělovacím trafem a omezením proudu samozřejmě.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Kdybys rozdělal třeba napájecí zdroj pro PC, viděl bys, že se součástky na 230V/50Hz normálně pájejí(svorkovnice taky) a že je na jedné desce zároveň silovina i ovládací obvody. Ani není v podstatě nutné dodržovat tak velké mezery, pokud je to na straně spojené se sítí a ani to někdy nejde, protože součástky mají nohy blíž.

Dostatečné mezery musejí být mezi primární a sekundární částí nebo mezi částí spojenou se sítí a stranou s malým napětím (nevím jak to přesně napsat, ale snad rozumíš).

Nepájivé pole je fakt nevhodné. Co nějaké kontaktní pájecí lišty nebo svorkovnice ala čokoláda? Ale stačí i univerzální deska (plošňák), ale samozřejmě s vhodným motivem a je nutno třeba odloupat plošky v místech, kde má probíhat izolační bariéra.

Já to dělal tak, že jsem měl univ. desku a k ní jsem na vhodných místech přišrouboval kusy řadové svorkovnice (čokolády).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

V nejhorším případě se dá nosnej materiál DPS mezi dvěma kontakty odfrézovat. Dělá se to pro zvýšení izolační pevnosti.
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od camel1cz »

Díky moc za odpovědi! Obvody dám tedy na jednu desku a udělám takovou mezeru mezi silou a řízením, jakou dovolí SSR (rozteč bude určitě 10mm+)

Jinak s tím zkušebním zapojením 230V:

Lukar píše:Sílu vyvést mimo kont. pole a zkoušet přes žárovku.

Něco takového sem myslel, ale jak chytáte silový vodič k té žárovce na nohu SSR? Jsou na to nějaké speciální krokosvorky?

AmarokCZ píše:...oddělovacím trafem a omezením proudu samozřejmě

To právě nemám, je to můj první bastl s 230V a zařizovat si kvůli tomu proudový chránič a co já vím co se mi nechce. Je to drahé a problematické... není snažší řešení s dobrou šancí to přežít? :-D

PavelFF píše:Já to dělal tak, že jsem měl univ. desku a k ní jsem na vhodných místech přišrouboval kusy řadové svorkovnice (čokolády).

Ano, snažil sem se jen vyhnout pájení na provizorní desku... ale řešení to je.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

camel1cz píše:To právě nemám, je to můj první bastl s 230V

Vsak prave preto. Aby nebol aj posledny.
Lukar

#8 Příspěvek od Lukar »

Na oživení ovládání regulovaný zdroj s omezením I. Dále když nemáš oddělovací trafo ( to má málokdo ) použij každopádně žárovku v sérii. Já při zkoušení bastlu to dělám automaticky. Z dotazu je zřejmé, že moc vybavení ani zkušenosti nemáš. Hlavně nespěchej a vše kontroluj. Vodič připájej na vývody SSR. S krokodýlkama opatrně. Pokud se sesmekne tak je zle. Ještě takhle: pokud máš navíc trafo 230/24V použij ho místo síly. SSR ti sepne 24V¨st.a místo čerpadla žárovku na 24V (nebo 2x 12V v sérii). Pokud tě bastlení baví, mohu ti zde dát foto pro inspiraci mého žárovkového udělátka. Jestli budou žárovky problém, na stránce Danyka je udělátko s halog.trubicema.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

No všetci sme to asi na zaciatku robili bez izolacneho trafa, tak že davaj bacha, a aspon nech niekto pri tebe je ked s astym budes hrat samozrejme taky co vie akoti pomoct keby k niecomu doslo...nie taky ze tam ostanete lezat dvaja.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“