Funkčnost led diody

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kivi1

Funkčnost led diody

#1 Příspěvek od kivi1 »

ahoj.
Mám asi lamáckej dotaz, ale nedari se mi vygooglit.. Poradte prosim jak zjistim funkcnost a polaritu led diody za pouziti volt/ohm/amper metru? ledka je v rafku (neni videt ukrojenost) a ma pacicky zastrizeny na stejnou delku.

polarita normalni diody mi merit jde ale u ledek mi to ukazuje pokazdy neco jinyho. tak mam podezreni, ze jedna z merenych ledek nefunguje.

dekuju moc predem
Yarda1

#2 Příspěvek od Yarda1 »

Jde o to, čím to měříte - jakým, napětím. Obyčejná křemíková dioda v propustném sněru začíná vést při 0,6V, LED podle barvy a technologie až od 1,6 V - červená, jiné barvy potřebují ještě vyšší napětí. Například ohmmetr v avometu je napájen článkem 1,5V a to je málo.
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Potrebuješ 3V zdroj (dve AAA bat.) a 470 Ohm odpor. Priložíš tak, alebo inak polaritu a čumíš na ledku.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Ohmetrem bude problém, většina nemá na měřících svorkách dostatečné napětí (u obyč. LED kolem 2V) k otevření přechodu. Nejlépe to zjistíš použitím nějakého zdroje a omezujícím odporem, kterým omezíš proud na cca 5mA.
Pokud máš regulovatelný zdroj s omezením proudu, je to jednodušší.
Vojta7

#5 Příspěvek od Vojta7 »

Dotkni se vývodů 3V knoflíkovou baterií tak, aby se každého vývodu dotýkala jedna strana (pól) baterie. Polid nebude svítit, zkus změnit polaritu. Odpor mít nemusíš, LEDce to nic neudělá.
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Často stačí u multimetru přepnout měření odporů na nejnižší rozsah (popřípadě pípák / měření diod) a diody se při měření v propustném směru trochu rozsvítí. Fungovalo mi to ale hlavně u multimetrů s 9V baterií a ručním přepínáním rozsahů (DT-830b, DT830c, RE890G), u multimetrů s nižším napájecím napětím a automatickou volbou rozsahů (mám ale jen jeden takový - RE50G) se už nic neděje.
kivi1

#7 Příspěvek od kivi1 »

dekuju moc za odpovedi, problem vyresen
Odpovědět

Zpět na „Součástky“