Poranění prstu a jeho ošetření cyanoakrylátem

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Vogon

Poranění prstu a jeho ošetření cyanoakrylátem

#1 Příspěvek od Vogon »

Třeba se to někomu bude hodit.
Nejdříve je potřeba zastavit krvácení aby lepidlo lepilo co možná nejvíce suchou tkáň. pro tyto účely mám na mražáku petku s ledem. Potom samozřejmě vysušit a kápnout kapku nebo víc podle potřeby, přímo do rozevřené rány a stisknout co nejpevněji k sobě.
Pro povrchové rány používám tabulku skla nebo vyleštěné ostří skalpelu, na které přitisknu ránu tak aby se okraje sevřely. Na lesklý povrch lepidlo nechytne a vytvoří hladkou tvrdou plochu která nebrání používání končetiny a nijak nepřekáží.
Obrázek je otvor od šroubováku dvanáct milimetrů široký. Hrot šroubováku se zastavil o kost v prstu.

Mírně přejmenováno. ZdenekHQ
Přílohy
prst.jpg
(28.74 KiB) Staženo 101 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Zajímavý využití lepidla. Opravdu to dáváš přímo do rány? Pochopil bych, kdybys lepil svrchní vrstvu kůže, ale hlouběji bych to nikdy nelil. Vždyť se to pak nemůže ani hojit a kvůli tomu lepidlu to nesroste.
bastliar

#3 Příspěvek od bastliar »

Bolo by sa mi to hodilo pred zopár týždňami, keď som si rozsekol čelo o hranu monitora, ibaže krvácanie nešlo zastaviť inak, než ofáčovaním :?
Bohužial, jazva zostala. Zlepenie kyanoakrylatom by tomu možno zabránilo, tak ako tie vysokolepivé medicínske nálepky, ktoré sa používaju namiesto šitia.
masar

#4 Příspěvek od masar »

Musíš déle spát, abys neusínal u PC. :wink:
kejki

#5 Příspěvek od kejki »

Asi mám špatný kyanakrylát, ale lepí sklo a obávám se, že i kov, nebudu pak chodit se střepem na ruce?
Vogon

#6 Příspěvek od Vogon »

Tímto způsobem si ošetřuji tržná zranění už mnoho let. Lepidlo je skutečně nutné nalít nebo kápnout přímo do rány. Slepení jenom vrstvy kůže není k ničemu, protože pokožka je vždy trochu mastná a po čase se lepidlo sloupne a rána by se znovu otevřela.
Překvapivě se mi dělají velmi malé až neznatelné jizvy.
Na obrázku je podobné zranění staré asi měsíc.
Přílohy
prst2.jpg
(31.09 KiB) Staženo 99 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Praxe je praxe :D Já jsem měl jednou taky šroubovák v ruce, od té doby si dávám pozor a nikdy nic proti ruce nešroubuju, ono to sklouzne lehce a než to člověk zaznamená, šroubovák je v ...
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Vogone, máš kliku, že je tam kyanidu tak málo, že to asi napoprvé napodruhé k ochrnutí plic nestačí (původně jsem psal: ozvi se zítra, ať víme, že ještě dýcháš).
Pravda, v tom lepidle není zrovna cyankáli, ale té kyanidové skupiny i jako složky bych se docela bál, pokud by měla přijít do styku s krví v tkáni a ještě nemohla ven... nakonec kyanidovou sloučeninou byl i známý Zyklon B.

Na druhou stranu - znám jednu důchodkyni, které na zájezdu praskla jakási nesnímatelná zubní náhrada, tak si koupila v nejbližším obchodě vteřiňák a přilepila tu náhradu nazpátek. Už je to 9 let a žije dodnes.
bastliar

#9 Příspěvek od bastliar »

V tele sa nachádza enzým rhodanáza, ktorý priamo rozkladá kaynid ( vo viac než minimalnom množstve ) na látku thiocyanád ktorá je pre zdravé bunky už bezpečná.
Naproti tomu rakovinové bunky obsahujú enzým beta-glukozidázu, ktorý dokáže uvoľňovať takto viazaný kyanid a preto sa niektorý radi ládujú marhulovými jadierkami tzv B17-kou.
Naposledy upravil(a) bastliar dne 22 bře 2012, 12:22, celkem upraveno 1 x.
Vogon

#10 Příspěvek od Vogon »

Cyanoakrylát není toxický! Výpary z CA dráždí citlivé sliznice nosu, očí a hrdla. Tyto výpary okamžitě po kontaktu s vlhkostí zpolymerizují a jsou inertní. Nepronikají do vnitřního prostředí lidského těla. CA lepidla se v medicíně používají k sešívání ran, tam kde by klasické sešití mohlo způsobit riziko infekce. Také není třeba vyndávat stehy, lepidlo se samo odloučí s vrstvou kůže po několika týdnech. Cyanoakryláty jsou s úspěchem používány při transplantaci kůže, kostí a chrupavky, operacích očí, uzavírání břišních výdutí atd.
Přibližně 5% populace má zvýšenou citlivost na výpary z CA po opakovaném používání. Jen malá skupina případů může mít příznaky podobné jako při chřipce. Nejrozšířenější fáma je, že CA lepidla obsahují kyanid a výpary z něj vás otráví. Není to pravda!
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od radekrd »

Spíš bych měl strach, že takovéto lepidlo může obsahovat různé zbytky jiných chemikálií z výroby, pokud není pro zdravotnické účely přímo určeno. Co když to není čistý cyanoakrylát?
piitr
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od piitr »

No já nevím. Pokud to zaleješ někam ke kosti, tak se to s kůží neodloučí. Víš jistě, že to tělo vstřebá?
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Vogon píše:Hrot šroubováku se zastavil o kost v prstu.

Možná by se některým aplikacím vteřinového lepidla dalo předcházet tím, že budeš nástroje používat k tomu a takovým způsobem, na co byly určeny.
Vogon

#14 Příspěvek od Vogon »

forbiden, crifodo: Jenže když musím povolit zoxidované praporky baterií v UPS modulu kam není vidět, je to hluboký tak akorát na délku ruky a pracovní plochu dokážu nahmatat maximálně konečky prstů, jsou taková zranění vcelku běžná. Rukavice nejdou použít, protože je potřeba hmat.
Už jsem si zvykl a lepit rány, umím lepe než plastický chirurg.

Ale pravda je, že v tomto případě za to mohla nikoliv UPS ale tiskárna EPSON a fakt blbě umístěný pick-up roller.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdesi jsem slyšel, že něco podobnýho používají i doktoři při operacích, když není čas či prostor na šití, ale to Vogon už napsal.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“