Nabíjení NiMh akumulátorů.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

Nabíjení NiMh akumulátorů.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Při nabíjen NiMh článků se nabíjení v automatických nabíječkách samo ukončí podle dU/dt. To je OK.
Pokud nabitou baterii vložím opět do nabíječky třeba po dvou hodinách "uklidnění", znovu dost dlouho trvá než se nabíjení zase ukončí.
Mam dotaz, zda se tím druhým dobitím dostane do baterie ještě větší nabitá kapacita, nebo se už nabití nezvýší a možná se tím dokonce baterie poškozuje.
Jaký na to máte názor, dík za odborné i laické názory.
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 23 dub 2012, 08:17, celkem upraveno 1 x.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Elektrochemie není má specializace, ale literatura, kterou jsem na toto téma četl, říká, že se poškozují.

Ty baterky jsou vychladlé, nabíječka do nich zase delší dobu musí rvát proud, aby je ohřála, stouplo jejich samovybíjení a tím kleslo napětí.
To je dU/dt v celé své primitivnosti.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Vogon

#3 Příspěvek od Vogon »

Kdoví jak a co to ta nabíječka měří. Tohle jsem zkoušel u mojí nabíječka a nabité články identifikovala poměrně spolehlivě do dvou až pěti minut. Ani se nestačily ohřát. Navíc ta identifikace stavu baterií probíhá asi desetinou proudu nabíjecího, takže by se ani ohřát neměly.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

Tuhle nabíječku jsem vždy považoval za dostatečně kvalitní.
Přílohy
IMG_0142.JPG
(62.83 KiB) Staženo 166 x
Hydrawerk

#5 Příspěvek od Hydrawerk »

Tu nabíječku jsem si chtěl koupit, je dost levná... http://www.gme.cz/nabijecky-nicd-a-nimh ... 420/#popis V popisu píšou
Nabíjí nezávisle 1 až 4 články všech velikostí

Ale v českém návodu se zase píše
Doporučujeme během každého nabíjecího procesu dobíjet baterie se stejnou kapacitou.

Tak co teda?? Vypadá to, že nabíjení těch článků nebude zase tak úplně nezávislé... Pak jsem uvažoval o Ansmannovi.
Nakonec jsem pořídil v srpnu 2010 za rozumnou cenu tecxus TC 6000 family Zatím slouží dobře. Články se při nabíjení moc neohřívají. Je výhodné, že je samostatný spínaný 12V adaptér, který jde při případné poruše snadno vyměnit.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“