PC zdroj LC-B350ATX
Moderátor: Moderátoři
PC zdroj LC-B350ATX
u dvoj-HDDiskového PC som mal už od jeho zostavenia problém s nabiehaním HDD2. Skúšaním (menením pozícií 1 a 2 na MB, IDE a nap. káblov) som to nakoniec ohraničil na prívod napájania do HDD2 - pripojením iného prívodného napájacieho kábla (dočasne odobratého z inej neobsadenej pozície) HDD2 šiel.
Merací prístroj tu nemám, ale vzhľadom na vek zdroja som tento otvoril, zatiaľ aspoň prečistiť, vizuálne skontrolovať a hlavne pozrieť spôsob vyvedenia napájaní, čiže či všetky káble Unap.12V sú vyvedené von z bodu jedného, a tak isto či aj Unap.5V.
Vyvedenia napájaní skutočne idú von z jednotlivých spoločných bodov. Príčina problému teda bude zrejme v spojoch káblov, alebo bude nesprávne rozložená záťaž na nich a pod.
Po rozobraní som však našiel nafúknuté dva elyty - C23 a C18. Hustota značenia je značná, menej prehľadná, za správnu identifikáciu označení teda neručím.
V prvom rade by som chcel dať do poriadku ten zdroj, nech zasa chvíľu slúži.
Aká je dovolená odchýlka výstupných napätí takéhoto zdroja, čiže do akej miery majú byť výstupné napätia tvrdé?
Mám hľadať ďaľšie oslabené miesta - má niekto skúsenosti s týmto zdrojom? Schému?
- Gringo_Joe
Pokud presto trvas na oprave, tak elyty vymenit za stejne, nebo jeste vetsi (kapacitou i dovolenym napetim). Zdroj ma mit napeti tak tvrde, jak urcuje jeho nalepka, minimalne by tam mela byt napsana wattaz, v dnesni dobe je ale zvykem uvadet tez i zatizitelnost na jednotlivych vetvich.
Schema jsem vygooglil toto
Predpokladám že 5VSB je StandBy vetva - pozriem.
Schému porovnať so zdrojom zatiaľ možnosť nemám, mám zdroj v tomto idúcom PC, je to ale na 250-ku, možno princíp bude sedieť, našiel som aj ja nejaké dve, každá je o inom, veď rozoberiem, uvidím.
Ak by som sa odhodlal do húfnej výmeny elytov, nerád by som tomu ešte prihoršil, kde zohnať minimálne tak kvalitné, ako sú v tom zdroji?
Vďaka aj za tabuľku, bežným meraním som bol v norme, asi som mal šťastie, že som to tak včas objavil, kondenzátory boli nafúknuté ešte len mierne, dokonca aj ESR mali dobré. Už sú vymenené.
Závada bola niekde v konektoroch káblov prívodných napájacích napätí do disku.
Po rozhýbaní káblov počas merania sa žiaľ závada prestala prejavovať. Nemohol som čakať, pretože závada mi pravdepodobne ničila disk, urobil som teda čo som mohol, konektory rozobral, dutinky napružil, nacvakané žily ku konektorm viac postláčal a zbytok musím ponechať osudu.
V tomto vlákne mi šlo viacmenej o zdroj a jeho káble,
závada je však zaujímavá z iného pohľadu, pokračovať budem teda tu: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&start=15