AmarokCZ píše: dojezd ~400km.
Model prosím?
Moderátor: Moderátoři
Kdyžtak 58 kW odpadního tepla, že.Crifodo píše:...že spalovací motor v autě má účinnost 30%, takže jedno auto s 50 kW motorem běžícím průměrně na 50% odvádí do okolí 75 kW odpadního tepla...
Hill píše:...50% energie spotřebované na rozjezd a jízdu zase při rekuperačním brždění vrátí zpět do akumulátoru. Tomu se dá přiblížit na dálnici při plynulé jízdě, kde se provozní brzdy neužije, ale ve městě se víc probrzdí, než zrekuperuje.
Mě se to nezdá až tak přehnané. Vezmu-li v úvahu, že si mnohá auta vystačí na těch 500km s ~250kWh v nádrži...Hill píše:Navíc údaj, že 70 kWh stačí na ujetí 500 km, mi připadá přehnaně optimistický a zřejmě vychází z předpokladu, že se nejméně 50% energie spotřebované na rozjezd a jízdu zase při rekuperačním brždění vrátí zpět do akumulátoru.
tomasjedno píše:Kdyžtak 58 kW
Asi každý máme jinou skladbu kombinované spotřeby: brzdy používám hodně málo (zvyk po traboších, destičky vpředu i pakny vzadu mi vydrží dlouho), přesto jsem si porovnal za dva roky spotřeby u nás a v zahraničí - doma je průměrná spotřeba o 7% vyšší, než na podobných silnicích v Rakousku či Bavorech, průměrná rychlost ve stejném srovnání je u nás dokonce o 11% nižší. Přičítám to nadměrnému užívání rychlostních omezení, nešťastně vedeným průtahům vesnicemi a městy, absenci odbočovacích pruhů, v nichž odbočující by nezablokovali ty, kdo jedou přímo atd..., v zahraničí dávno přišli na to, že se bez přemýšlení nad nejvhodnějším vedení dopravy, zvýšení propustnosti skrz obce a vzájemné slušnosti brzy na ty silnice nevejdou... ale to už jsme poněkud mimo téma, takže zpět:tomasjedno píše:...Ve městě právě se zrekuperuje celkem dost (pokud se brzdí předvídavě, takže stačí elektrobrždění)....
On už tuto možnost nakousl Čust, konečně jeden směr vývoje se touto cestou také ubírá, i když bych řekl, že tato diskuse začala vozidlem s inzerovaným dojezdem 500 km na jedno nabití - a na tom voze není patrný žádný "QBC šuplík", který by se jen odpojil a vyměnil.Crifodo píše:Výměna baterií prázdných za plnou je technicky optimální řešení, ale mám pochyby, že v praxi použitelné... ...Fungovat by to mohlo pouze u erárních vozidel, třeba pošty nebo dopravní zdravotní služby a tak.
Proto taky je business model výměnných baterek založen na tom, že auto si koupíš, ale baterku pronajmeš. Viděl jsem někde ceník pronájmů - při uzavření smlouvy na rok, na 3 roky... tuším že zrovna u té Tesly.Crifodo píše:Výměna baterií prázdných za plnou je technicky optimální řešení, ale mám pochyby, že v praxi použitelné. Nikomu se nebude líbit možnost za zánovní šetrně používanou vyfasovat nějakou odranou šunku...