Panasonic TC-1636FR z Francie, nejde barva

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#46 Příspěvek od kokun »

fero7 píše: ...
Ak mas Toshibu 218Q6S, tak preco ju nepripojis cez videovstup? Ved ten tam je!

jarda píše:Protože jde "jen" o drobnost - o kvalitu. A přes ten vstup ne. Priorita je HDMI - SCART - S-video... a? ... Přeci jen, napojit satelit a IPTV takto?

Já tu Toshibu neznám. Ale když fero7 píše, že videovstup má, tak asi má.
A když to není SCART, tak to ale zřejmě bude buďto CINCH (žlutý), anebo BNC - označený VIDEO IN (takto to bývá na telkách Made in Japan - pokud nejsou přímo určeny pro evropského zákazníka). A pro audio tam pak bude CINCH (bílý, či černý), označený AUDIO IN.
Na některých telkách (třeba i "blbý" Fujnaň), to tam pak má oboje - jak CINCHe (a to i výstupy - OUTy), tak i SCART - pro Evropu!.
Tyto vstupy jsou kvalitativně identické s konektorem SCART (co se týká signálu CVBS) :!: :!: :!:
Oproti konektoru SCART, má toto (CINCH) řešení pouze 1 nevýhodu - chybí "povelovací signál" (u SC. pin 8 ), k automatickému přepnutí do AV režimu - při zapnutí STB (a je jedno, či Terestrického, Satelitního, Cabelového či IPTV) - musíš si telku přepnout do AV tl. na "lokálce", či DO :roll:

Takže nwm, proč tímto vstupem opovrhuješ 8O :evil:
Honza - kokúň
Zablokován
Zablokován

#47 Příspěvek od jarda »

Nejde o opovržení, jde o fakt. Má to RCA /cinch/, a jde mi i o jiné možnosti SCART. Mám i satelit i IPTV...
kokun

#48 Příspěvek od kokun »

Na jednu stranu o tom víš "velké prd" - jako jsi třeba psal o tom Panákovi, že má TRINITRON obrazárnu:

jarda píše:... Hodil by se do kuchyně, má Trinitron obrazovku a přes satelit na ...
fero7 píše:Panasonic Trinitron?
mi-ro píše:No trinitron to není už na první pohled z fotografie.
Habesan píše:A PDP také ne.

a na druhou stranu "děláš kovbojku" s telkou do kuchyně.

Zapoj tu Toshibu přes něco takového (a je jedno či ze SATu, či IPTV) a báby ti budou zasílat "tisíce děkovných dopisů - a od té tvé čekej (večer) ještě "bonus" navíc 8O :lol:
Honza - kokúň
Administrátor

#49 Příspěvek od Hill »

Taky mi nějak uniká smysl tvého požadavku na nějaký "lepší" vstup, než CVBS, když tu televizi musíš krmit signálem ze settopboxu.
Svisle se ti nezobrazí už z principu víc řádků, než 576, takže na settopboxu nemůžeš použít vyššího rozlišení, než SD, i kdyby uměl přijímat mpeg4.
Nakonec ten settopbox může výslednou kvalitu obrazu ovlivnit i víc, než televizor, a to bez ohledu na to, který vstup použiješ. Na HDMI zapomeň, tím se nepřenáší analogový signál. Ve scartu máš podobně, jako u RCA cinche, zapojený patrně jen vstup CVBS. Pro RGB by televize vyžadovala dost rozsáhlou úpravu, pro S-video by byla sice jednodušší, ale je otázka, jestli bys rozdíl proti CVBS poznal.
Snad jen využití modulátoru v settopboxu a kanálového voliče v TVP bych zrovna nadšeně nedoporučoval - touto cestou dojde k omezení šířky pásma, tedy vodorovného rozlišení.
jarda
Zablokován
Zablokován

#50 Příspěvek od jarda »

kokun

#51 Příspěvek od kokun »

Njn - ale "z hov*na bič neupleteš a když upleteš, tak nepráská" 8O :lol:

Že ty zrovna chceš od každé té telky tu vlastnost, kterou zrovna nemá :cry:
Myslíš, že ty báby, při tom vaření, rozeznají to, že to není propojeno z RGB, ale "jenom" z CVBS?
Nepoznají ani jestli právě vaří Babica, anebo Polreich :lol:

A to sis vzal ženskou, anebo "robota Emila"? 8O :cry:
Honza - kokúň
Zablokován
Zablokován

#52 Příspěvek od jarda »

Je normální chtít maximum z možného, a jen debatujeme :D Bylo by jednodušší vrtat 1 dírku přes stěnu než pro protáhnutí SCART konektoru, a i tak hledám ve stylu 2 x měř a 1 x řež, půjde to v kuchyni přes kachličky...
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread. ... CVBS-X-RGB
kokun

#53 Příspěvek od kokun »

jarda píše:Panasonic TC-1636FR
Dostal jsem ... Hodil by se do kuchyně, ...
jarda píše:Ten srandovní přijímač v kuchyni Ortron 4060CX plus to nemá, zkoušel jsem to. ... Zítra to prubnu s jiným přijímačem, Opticum HD 9600 mám v dílně.
jarda píše:Dotaz - na zamýšleném připojení k IPTV je jen PAL a NTSC. ...
jarda píše:... A mám i vzhlednou Toshibu 218Q6S s DO, ale nemá SCART...
Andrea píše:No jestli mají v kuchyni čas čumět na televizi a zkoumat při tom kvalitu obrazu, tak se tam asi moc nenadřou.
jarda píše:... Bylo by jednodušší vrtat 1 dírku přes stěnu než pro protáhnutí SCART konektoru, ...
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/22744-Multiroom-Opticum-Scart-CVBS-X-RGB

A víš ty jak se vůbec jmenuješ a co vlastně chceš (co a s čím chceš provozovat) :?:
Dobře ti to taky napsala Andrea a lumca :prst:

Obávám se ale, že nejblíže pravdě bude fero7:

fero7 píše:Ty naozaj ani netusis co chces.
Honza - kokúň
Zablokován
Zablokován

#54 Příspěvek od jarda »

Přání se nezměnilo, a nehoří. Bývá dobré držet se Komenského, totiž "Všelikeré kvaltování toliko pro hovada dobré jest".
Nechvátám, zvažuji pro a proti a přibírám další možnosti z toho, co mám skladem, a co jsem i dnes oprášil. A samozřejmě beru v potaz všechny názory, a nejsem zbrklý v hodnocení. Nebývá první názor pravdivým. Brainstorming. Zůstávám na úrovni problému a jeho řešení. Ta FR se mi prostě líbí. A o pracnost nejde. Zítra vyzkouším s RCA Toshibu, nevím, v jakém je stavu, a uvidím, jak dál.
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

Četl jsem a s základními fakty souhlasím, je v tom ale také řada pověr (připomínají mi předražené kabely z bezkyslíkaté mědi pro audiofily a podobné lahůdky).

RGB přenáší signály o základních barvách každý zvlášť, kdežto v CVBS se přenáší po jednom vodiči jak černobílý obraz, tak chrominanční signál zakódovaný a namodulovaný na nosnou barvy odpovídající příslušnému systému, t.j. PAL, NTSC nebo SECAM.
PAL a NTSC využívají toho, že jasový signál nemá spojité spektrum, ale čárové, v němž se vyskytují mezery opakující se po 50 Hz. Do nich je vloženo kmitočtové spektrum modulované barvonosné. Oba signály tedy lze v přijímači navzájem oddělit bez viditelného omezení vodorovného rozlišení černobílého obrazu. Zejména zde záleží na provedení a kvalitě propusti PAL(NTSC) a variantě zapojení dekodéru, jak velká část informace se přitom ztratí.
SECAM, protože pracuje s frekvenční modulací nosné barvy, pochopitelně neumožní využívat mezer ve spektru jasového signálu, proto má vždy omezené vodorovné rozlišení s určitým překrytím pásem využívaných černobílým obrazem a barevnou informací, viditelnost rušivých struktur se zmenšuje vf prremfází a deemfází (obvod "cloche"). Navíc se nepřenáší obě maticované složky (R-Y)' a (B-Y)' současně, ale střídavě - v každém řádku jen jedna z nich. Zpožďovací vedení se pak postará o "zapamatování" barvy z minulého řádku a zajistí tak přítomnost všech tří signálů (tím třetím je jasový signál Y) na vstupu matice RGB současně. Pochopitelně se tak zmenšuje svislé barevné rozlišení na polovinu a na vodorovných rozhraních v obrazu mohou vznikat barvy, které v záběru původně nebyly.

Jinak řečeno: PAL v Evropě má šířku pásma jasového kanálu cca 5MHz se šířkou pásma složkových signálů barvy asi 1,3MHz, stejně jako evropská verze NTSC (americká a východoasijská verze NTSC má šířku pásma jasového kanálu asi 3,9MHz, navíc jeho složkové signály nemají stejnou šířku pásma).
A to bez ohledu na to, jestli použiješ úplný televizní signál (CVBS) nebo povedeš černobílý signál jedním a na nosnou 4,43MHz namodulovaný chrominanční signál druhým drátem konektorem S-video.

Z toho vyplývá, že přenos obrazu formou signálů RGB je v analogové technice jedinou cestou, z níž lze dostat maximální vodorovné rozlišení. Potíž ovšem vznikne v okamžiku, kdy máš televizi, která má zvenčí přístupné signály jen jasový a oba složkové, ale k vytvoření signálů RGB dochází v matici "uprostřed integráku" a jeho výstup je přímo přizpůsobený buzení RGB koncových stupňů. V tomto místě už se s připojením vnějších signálů RGB nepočítalo a ani by to dost dobře nešlo (nejde regulovat jas, kontrast ani sytost barev, nefunguje automatická kompenzace závěrných napětí obrazovky a vůbec...).
Pokud tedy nemáš uvnitř televize ze scartu vyvedené signály RGB, prostě je ti výstup RGB ze settopboxu k ničemu.

Nicméně, i v DVB se pracuje se svislým rozlišením 576 řádků, v každém až 720 bodů (u DVD často jen 352 bodů), ale obarvení už má poloviční rozlišení jak svisle, tak vodorovně (4:2:0). Další informace si přečti tady - a těm můžeš věřit.
Z uvedeného vyplývá, že při použití MPEG-2, ať už z DVB nebo z DVD, ve spojení s analogovou televizí jako zobrazovačem se význam propojení konektory S-video i RGB poněkud přeceňuje - z dekódovaných signálů Y, Pr a Pb se totiž musí signály RGB vymaticovat (je tedy jedno, zda ještě v settopboxu či až v TVP), trochu může zhoršit kvalitu jejich kódování do PALu a v TVP jejich dekódování, ale o tom už jsem psal - záleží na mnoha okolnostech, které rozhodnou o tom, jak moc to je znát.
Dnes je tedy nejefektivnější přenášet rovnou z dekodéru DVB signály YUV (častěji označované jako YPrPb), což je věc, s níž se tehdy u televizí nepočítalo...
jarda
Zablokován
Zablokován

#56 Příspěvek od jarda »

Souhlas, a nechci z toho dělat akademické fórum. I když mi na pracnosti nezáleží. Tak testnu Toshibu přes CVBS a uvidím. A budu muset respektovat i názor žen, je to pro ně. Já nevařím, nepeču a nemažím. A sleduji v dílně na jednom monitoru přes settop box TV a na druhém buď něco dělám, nebo klábosím.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“