Měření napětí baterie pomocí mikroprocesoru.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

Jenda_KL píše:Využívám rozdílu nynějšího měření a předchozího výsledku.
Je-li rozdíl větší/menší o více jak /konstanta/, výsledek se přičte/odečte o 1.
To je sice funkční metoda, ale dost násilná, zvětšující chybu měření a pomalu reagující na velké skokové změny.

Já používám metodu naznačenou GeorgeB
GeorgeB píše:Já vždy přičtu novou naměřenou hodnotu ke staré a následně vydělím dvěmi...

ovšem s tím, že volím i jiné váhy, než 1:1 (např. [3A+B]/4), čímž řídím rychlost exponenciální odezvy na skokovou změnu vs. potlačení fluktuací.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

tomasjedno píše:To je sice funkční metoda, ale dost násilná, zvětšující chybu měření a pomalu reagující na velké skokové změny.

U INDIKACE napětí akumulátoru to vůbec nevadí, spíš naopak. Navíc tam se skoková změna nepředpokládá. Samozřejmě na MĚŘENÍ to vhodný není.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

ZdenekHQ píše:U INDIKACE napětí akumulátoru to vůbec nevadí, spíš naopak.
Jj, pro laického uživatele úplně stačí dvoustavová indikace - nabito/vybito :lol:
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jjilek »

Mám gelovku v aku svítilně EMOS a při mrazu nemá šanci. A to stačí být podstatně méně než 25 st. Konsultoval jsem to ve Fulgur Battman prodejně a potvrdili mi, že na mráz se gelovky nehodí, ztratí kapacitu.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Kdysi jsem delal neco s cyklickejma gelovejma Panasonikama 12V/28Ah. Najdi si v katalogu, jak je vubec definovana kapacita gelaku. Matne si vzpominam, ze to je pri +20 st. C. a zalezi na vybijecim proudu a zda je baterka cyklicka nebo stand-by provedeni. Tenkrat me vychazelo, ze pokud bude kolem 0 st C, tak kapacita spadne asi na polovinu a pak k minusu to je uz velkej fofr, jak kapacita ubejva. S NiCd a NiMH si vubec nepomuzes, padaji uz pri teplotach pod + 5 st.C. Lepsi by byly NiFe ale to je do elektroniky nepouzitelny kvuli rozmerum a kapalnymu KOH.
Ja bych zkusil Lipolky, modelari s tim litaj i za velkyho mrazu. Jenze jim se hrejou velkym odberem. Maji ve specifikaci -15 za +50 st.C. Muzes je serioparalelne radit na napeti a proud. Jenze uz dve v serii potrebuji nabijeci balancer, jinak se casem rozhodi a jedna umre.
Jirka
scorpions-cz

#21 Příspěvek od scorpions-cz »

Ono těch -25 je opravdu extrém,kterej nebude tak častý. Je to do odpalovacího strojku pro ohňostroje. Proto to měření. Celý zařízení má ještě vstup pro externí zdroj a ten si v případě nutnosti beru z baterie v autě.
scorpions-cz

#22 Příspěvek od scorpions-cz »

Ještě bych chtěl probrat jednu věc. Kvůli místu do tohoto mého zařízení se vejde baterka 2,2Ah. Zařízení má 20 pozic pro palníky. Palník má odpor 0,42ohmu + cca3m cu vodiče. Roznětný proud je 2,15A 10ms. Pomohlo by v těch nižších teplotách,kdyby byl k baterii pře nabíjecí R připojen nějakej větší kondík? když to shrnu,potřebuji aby to zařízení bylo schopné dodat 20x po sobě proud min 2,15A po dobu 10ms do zátěže 1-2 ohm.
tomasjedno

#23 Příspěvek od tomasjedno »

Ty tam baterii low-ESR ellytů ještě nemáš? :wand:
scorpions-cz

#24 Příspěvek od scorpions-cz »

Mám to poskládané na bastldesce ,proto se ptám abych při návrhu finální konstrukce na nic nezapoměl.
Andrea

#25 Příspěvek od Andrea »

Příklad: Při vybíjení 10mF kondíku proudem 2,15A, za dobu 10ms na něm klesne napětí o 2,15V.
tomasjedno

#26 Příspěvek od tomasjedno »

Takové ty odpalovače bomb, kde se zatočí kličkou a pak se stlačí rukojeť - to je snad na principu vymlasknutí nabitého kondu do zápalníku, ne?
scorpions-cz

#27 Příspěvek od scorpions-cz »

No vybíjecí proud já moc neovlivním.Těch 2,15 je minimum pro palník. Pokud budu mít napětí 12V a např 1,5ohm vedení+ 0,5ohm ochrana pro FET a 0,42 palník tak jsem na 2,42ohm. Což je 4,95A. Ta rezerva tam musí být protože ve výjmečných případech může být vedení i delší.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Habesan »

Andrea píše:Příklad: Při vybíjení 10mF kondíku proudem 2,15A, za dobu 10ms na něm klesne napětí o 2,15V.
I*t=C*U [ A, s, F, V ]
Q*U=C*U^2 [ C, V, F, V ]

Právě se v něčem podobném poněkud marně přehrabuju, ale je to příliš velká pakárna na to, abych tím chtěl zatěžovat Bastlírnu...

t=R*C*ln(U2/U1) ??? [ s, Ohm, F, V, V ]
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
scorpions-cz

#29 Příspěvek od scorpions-cz »

Měl bych ještě jeden dotaz. Lze u ATMEGA 32 na portu A využít jeden pin jako ADC a ostatní jako výstupy?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“