Chlazeni HDD v supleti

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Chlazeni HDD v supleti

#1 Příspěvek od Celeron »

Situace: 500MB disk v supleti Superrack od Vipoweru. Nereste prosim proc, je to proste potreba. Disk ma po 2 hodinach 72 stupnu. Ramecek je sice s ventilatorem ale kdyz koukam na konstrukci, tak vzduch z vetraku stejne nemuze disk v supleti nijak ofukovat. Disk se hreje kvuli tomu, ze je zcela obalenej plastovym futralem supliku. Tak jsem si hodinu pohral, a v supleti jsem na freze prodlouzil a rozsiril chladici otvory asi na trojnasobek puvodni plochy. Bohuzel, teplota klesla jen o 3-4 stupne. Bedna ma tri 5,25 pozice, osazen je ramecek s HDD a DVD. Okolni teplota v bedne je 32 stupnu. Asi to bude chtit aktivni chlazeni.
Jenze jak? Osadit vodorovne vetrak pod ramecek a foukat na na nej? Jenze bude to k necemu? Na discich nehreje plosak, ale spis hlinikova skatule disku. Odsavat nad diskem je malo ucinny. Neexistuje nejaky vetrak, co by se dal vodorovne namontovat primo do bocnic pro 5,25 ci 3,5". Koukal jsem do par Eshopu a nic vhodnyho jsem nenasel. Bud maji svisle misto celniho krytu 5,25 pozice, coz je pro me nanic a nebo chlazeni sroubovany primo zespoda na HDD. To taky nevyhovuje. Doufam, ze nebudu muset k 80 mm ventilatoru bastlit dva ohnuty kusy plechu....
Jirka
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nechceš si to vyřešit v tom minulým vlákně ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Proc? Oboji je sice problem s teplotou ale ruznych komponentu.
Jirka
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Myslím, že chlazení HDD je podmnožina chlazení PC, či jak píšeš "větrání v PC".
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
hafca

#5 Příspěvek od hafca »

Nevím jaké máš šuple, ale moje bylo na 3 díly. Rámeček v bedně, vlastní šuplík a jeho víko s otvory na chlazení. Taky se mi v něm přehříval disk, ale stačilo přestat používat to víko a šuple mít tak, aby nad ním byla jedna pozice volná. Pak bylo po problémech s chlazením a ani ten pidiventilátor co byl vzadu na rámečku nebyl potřeba.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Ramecky jsou snad vsechny tridilne. Odstraneni vika snizilo teplotu o 4 stupne. Nakonec teplotu sekundarne vyresilo pridani 40 mm vetraku na zadni stenu. Proste skrz bednu se honi mnohem vic vzduchu a asi se pohne i ten pytel teplyho, co se drzi v bedne nahore, kde je to suple. Ted mam disk v klidu 48 st, a to je asi uz v pohode.
Jirka
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:... ten pytel teplyho, co se drzi v bedne nahore, kde je to suple.

To je typické, vlastní problém popíšeš až v posledním příspěvku. Já šuplíky použivám bez problémů a nehřejí se. Tobě se to hřeje jen proto, že to máš až nahoře a mimo komínovou oblast, takže se teplo nemá jak odvádět a kumuluje se tam. Nahoru dávám CD/DVD mechaniky a dolů pak šuplíky, které se tak lépe větrají. Není problém dát do šachty pod šuplík ventilátor např. o průměru 120 mm a ten by to tam rozfoukal, když už nemůžeš z nějakého důvodu šuplík instalovat níž do oblasti komínového efektu.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Ze je suple az nahore, tak to ma duvod. Suple je skoro 2x tak dlouhy jako sata DVD a do spodnich dvou pozic se proste nevejde, potkava se s boardem. Musel jsem kvuli prostoru v nabytku pouzit jen 36 cm vysokou bednu a ta je venitr dost natesno.
Jirka
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Aha, takže šuple bude asi v normě. Jen asi ta bedýnka prostě nevyhovuje. :lol:
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

No nevyhovuje doura v zakazkovym nabytku, ktera se udala na minitower v r. 2004. Muzu za to, ze dnesni bedny na PC jsou cim dal tim vetsi? Dnesni bedna je na vysku skoro dvojnasobek bedny, ve kterym jsem mel kdysi 486. A to byly tenkrat boardy podstatne vetsi...
Jirka
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Dnešní standard (asi posledních 10 let) je Miditower a ne Minitower. :lol:
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Takze doporucujes abych kvuli dnesnimu standardu za 850 kacek rozstipal 8 let starej nabytek z masivu za 40 K? 8O :lol:
Jirka
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Habesan »

Já měl 486 BigTower.
Osobně mám PC raději na stole, zároveň usiluji o naprosto bezhlučné chlazení.

Naproti tomu v obývákové stěně z 80. let mám prostor na PDP minimálně 160cm...
Ale není to masiv, jen zatraceně drahá exotická dýha.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Pockej, ty mas doma v obyvaku PDP11? 8O 8O . Vyska by +- odpovidala. Kdysi za mlada jsem se malinko ometal kolem jejiho socanskyho klonu SM5211. Tohle shani jeden pan z Novyho Mesta n/M jak divej.
Jirka
jogo

#15 Příspěvek od jogo »

Čítal som len zadanie

Ten ventilátorček na šuplíku je len ozdoba a zdroj hluku, a vetrať tam ozaj treba,
skús pozrieť toto riešenie :idea:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“